ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Gezondheid: Van morbide obesitas tot personal trainer…

Natacha wil nu anderen inspireren om ook hun leven om te gooien.
door Tsenne Kikke - vrijdag 11 december 2020 19:18

Blogs hoeven niet altijd over het thema 'Zelfkennis' te gaan, zijnde: het Kennen van het Zelf (= ontwikkeling van het Innerlijke Zijn en werken aan 'innerlijke lichamen'). Anders gezegd: het vergankelijke, stoffelijke lichaam verdient ook onze aandacht. Extreme gevallen zijn daar soms een mooi voorbeeldje van...

Zo las ik vandaag... (de tekst heb ik ongewijzigd gelaten - en, of het ja dan neen een goed voorbeeld is, moet je maar zelf over beslissen.)

Van 114 kilo en morbide obees tot een sportieve vrouw van 63 kilo met een missie: de 33-jarige Natacha De Vylder gooide in een jaar tijd het roer volledig om. Als personal trainer helpt ze nu andere vrouwen op weg naar een gezonder leven. Ze leert hen destructieve gewoontes op te geven.

Een fitte, jonge en trotse vrouw, een gelukkige moeder van twee, dat is Natacha De Vylder uit het Oost-Vlaamse Sinaai nu, maar amper twee jaar geleden was dat heel anders. Begin 2018 woog ze 114 kilo en kreeg ze verontrustende signalen na een bloedonderzoek.

"Ik was te zwaar, veel te zwaar, morbide obees zelfs. Ik was bovendien doodongelukkig, lui en had nul energie. Ik voelde mijn gezondheid echt hard achteruitgaan. Mijn cholesterol was heel hoog voor mijn leeftijd en ik had pre-diabetes. Het leek alsof ik een tachtigjarige was in het lichaam van een prille dertiger. Dat was in januari 2018, twee jaar geleden, en het was echt een klap in mijn gezicht.”
 
Maagverkleining
 
Na veel twijfelen, koos ze er voor om in de zomer van 2018 een operatie te ondergaan voor een ‘gastric bypass’, een maagverkleining. "Sommigen zullen denken dat ik koos voor de makkelijke weg. Maar dat is een vooroordeel. Een maagverkleining is een hulpmiddel, geen wondermiddel. Ik zie jammer genoeg ook heel veel ‘mede-bypassers’ die de operatie niet serieus nemen en geen moeite doen om hun levensstijl echt te veranderen. Daarvoor krijg je een jaar de tijd, na de operatie. Een jaar later is de impact van die ingreep grotendeels verdwenen en kan jouw lichaam weer meer voeding aan, waardoor veel mensen ook opnieuw zwaarder worden. Ik hoor verhalen van mensen die eerste 40 kilo afvallen, maar een jaar later alweer 30 kilo zijn aangekomen.”

Verwerken

"Ik ben altijd al mollig geweest, ook in mijn vroege tienerjaren. Ik was altijd een beetje te zwaar. Als volwassene heb ik veel meegemaakt, zoals vele andere mensen. Door dingen niet op de goeie manier te verwerken en me ongelukkig te voelen, heb ik een fout eetpatroon ontwikkeld. Wat me even goed deed voelen, was eten. Ik at niet de hele dag door, maar ik had wel vreetbuien, waarbij ik grote hoeveelheden junkfood in één keer naar binnen werkte. Ik at letterlijk mijn verdriet weg. Obese mensen kampen heel vaak met een eetverslaving. Dat is heel destructief gedrag. En het is niet makkelijk om de onderliggende redenen aan te pakken. Daarom was die maagverkleining voor mij de eerste belangrijke stap naar herstel. Om die eerste drempel over te kunnen, is die medische hulp van bijzonder groot belang. En daarom moet dat taboe verdwijnen.”

Natacha veranderde na haar maagoperatie meteen haar levensstijl, met veel overtuiging. Ze ging met een aangepast voedingspatroon stevig sporten. "Ik heb die ingreep echt als een allerlaatste kans beschouwd om eindelijk gezond te worden. Vier weken na de operatie begon ik te wandelen, elke dag wat langer. Zeven weken later, toen ik nog meer dan 100 kilo woog, ben ik met een heel onzeker hart de gym binnengestapt. En ik ben nooit meer gestopt. Ik doe nog steeds 4 à 5 keer per week krachttraining. Ondertussen heb ik ook mijn certificaat voor personal trainer behaald. Daarmee wil ik andere vrouwen helpen."

"Ik heb er ook geen enkele moeite mee om mijn verhaal te vertellen, om het te tonen met foto’s. Heel mijn traject heb ik op Instragram gedeeld, met al mijn twijfels maar ook met al mijn overwinningen. Want ik ben trots op de weg die ik heb afgelegd. Ik ben nu een physical coach. Dat had ik nooit voor mogelijk gehouden. Als tiener deed ik er alles aan om de les lichamelijke opvoeding te kunnen missen. Ik, die bloedende dijen kreeg na vijf minuten wandelen in de zomer en die minutenlang moest uithijgen na twintig traptreden. Ik weet wat het is om in die situatie te zitten en wat je eraan kan doen om het tij te keren.”

Met ‘Transform with Tacha’ coacht zij nu andere vrouwen, online en vanaf begin volgend jaar ook in een eigen ruimte in Sinaai. "Ik leer andere vrouwen hoe ze fit en sterk kunnen worden, hoe ze gebalanceerd kunnen eten, hoe ze hun drukke levens kunnen combineren met sport, ik leer ze genieten van de work-outs. Ik wil nu op mijn beurt anderen inspireren en motiveren, mensen met overgewicht laten zien dat er een way out is, dat het hard werken is, met of zonder bypass, maar dat het zo verdomd waardevol is.”

Bron: AD.nl

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen." Stuur wel geen eenden naar de arendenschool. :-)

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stoppen we ermee op 31/12/2020 ???

Of, voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we tóch online blijven?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht