ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Drink 3 koppen koffie per dag voor een langer leven

Over koffie zegt de ene dit, en de ander iets totaal anders…
door Tsenne Kikke - dinsdag 4 oktober 2022 3:38

Ooit dachten we te moeten minderen met koffie, maar die tijd is voorbij. Opnieuw is er een flinke studie die aantoont dat koffie goed is voor hart en bloedvaten en het leven verlengt.

Wie twee tot drie kopjes per dag drinkt heeft volgens die studie een significant hogere levensverwachting en een lager risico op hart- en vaatziekten in vergelijking met wie geen koffie drinkt. De gezondheidseffecten zijn het sterkst bij gemalen koffie, maar ook bij cafeïnevrije en oploskoffie zijn er positieve effecten. Dat bleek uit data van bijna een half miljoen Britten uit de UK Biobank.

Gezonde leefstijl

“In deze grote, observationele studie werden gemalen koffie, oploskoffie en cafeïnevrije koffie gelinkt aan een verminderde kans op hart- en vaatziekten en overlijden daardoor of welke oorzaak dan ook,” zei auteur van de studie, professor Peter Kistler van het 'Baker Heart and Diabetes Research Institute' in Melbourne. “De resultaten wijzen uit dat een geringe tot matige inname van gemalen koffie, instantkoffie en cafeïnevrije koffie moet worden beschouwd als onderdeel van een gezonde levensstijl.”

Gemalen of instant

Omdat er nog weinig bekend is over de impact van verschillende koffiebereidingen op de hartgezondheid onderzocht deze studie het verband tussen de verschillende bereidingsmethodes en hartritmestoornissen, hart- en vaatziekten en overlijden. Daarvoor zijn gezondheidsdata van 449.563 Britten tussen de 40 en 69 jaar gebruikt. Zij zijn gemiddeld 12,5 jaar gevolgd. Deelnemers vulden een vragenlijst in met de vraag hoeveel kopjes koffie ze elke dag dronken en of ze meestal instantkoffie, gemalen koffie (zoals cappuccino of gefilterde koffie) of cafeïnevrije koffie dronken. Ze werden vervolgens ingedeeld in zes categorieën: van geen koffie tot vijf of meer koppen per dag.

De verschillende groepen koffiedrinkers werden vergeleken met de niet-drinkers om het verschil in risico op hartritmestoornissen, hart- en vaatziekten en overlijden te bepalen. De onderzoekers hebben de data gecorrigeerd voor verschillen in leeftijd, geslacht, etniciteit, obesitas, hoge bloeddruk, diabetes, slaapapneu, rookgedrag en thee- en alcoholgebruik. Er werd aanvullende informatie verkregen uit medische dossiers en overlijdensakten.

Levensverwachting

Alle soorten koffie werden in verband gebracht met een lagere kans op sterfte (door wat voor oorzaak dan ook). Het grootste positieve effect werd gemeten in de groep die twee tot drie kopjes gemalen koffie per dag dronk: de kans op overlijden was maar liefst 27 procent kleiner in vergelijking met de mensen die geen koffie dronken. Maar ook voor cafeïnevrije (14 procent) en instantbereidingen (11 procent) was er een positief effect, blijkt uit de studie die in het European Journal of Preventive Cardiology verscheen.

Hart- en vaatziekten

Tijdens de follow-up – gemiddeld 12,5 jaar later – werden bij 43.173 (9,6 procent) deelnemers hart- en vaatziekten geconstateerd. Alle koffiesoorten correleerden met een verminderde kans op hart- en vaatziekten. Wederom werd het laagste risico waargenomen bij de inname van twee tot drie kopjes per dag, wat in vergelijking met de koffiegeheelonthouders uitkomt op een verminderde kans op hart- en vaatziekten van 6 procent bij cafeïnevrije koffie, 20 procent bij gemalen koffie en 9 procent bij het drinken van oploskoffie.

Hartritmestoornissen

Er werd tijdens de follow-up bij 30.100 (6,7 procent) deelnemers een hartritmestoornis geconstateerd. Gemalen koffie en oploskoffie verkleinden de kans op hartritmestoornissen. Dit positieve effect was niet zichtbaar bij de cafeïnevrije koffiedrinkers. Vergeleken met niet-drinkers werden de laagste risico’s waargenomen bij vier tot vijf kopjes per dag voor gemalen koffie en twee tot drie kopjes per dag voor oploskoffie, met respectievelijk 17 procent en 12 procent minder kans op aritmie.

Niet de cafeïne

Professor Kistler legde uit: “Cafeïne is het bekendste bestanddeel van koffie, maar de drank bevat meer dan honderd verschillende biologisch actieve componenten. (Tussen haakjes: dat wist Gurdjieff ons 100 jaar geleden ook al te vertellen.) Waarschijnlijk zijn de niet-cafeïnehoudende ingrediënten verantwoordelijk voor de positieve verbanden die zijn gevonden tussen koffiedrinken, hart- en vaatziekten en levensverwachting. Onze bevindingen geven aan dat het drinken van bescheiden hoeveelheden koffie van alle soorten, en vooral versgemalen koffie, niet moet worden ontmoedigd. Geniet elke dag van enkele kopjes koffie. Het is gezond voor jouw hart en bloedvaten.”

Bron: Scientias

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht