ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe ontstaan verkoudheid en griep?

Een volledig infectievrije wereld is geen aanrader…
door Tsenne Kikke - zondag 16 oktober 2022 20:48

Hoesten, niezen, snotteren en hoofdpijn. Je kent de symptomen wel. Maar wat ging eraan vooraf? Hoe loop je een verkoudheid of griep op? En waarom ontstaan die symptomen? Steven Callens, specialist infectieziektes in het UZ Gent, gaf antwoord...

Micro-organismen in de lucht of op voorwerpen, andere mensen of zelfs dieren, proberen voortdurend om ons lichaam binnen te dringen. "Bacteriën of virussen hebben daar diverse tactieken voor," zei hij. "Sommige gaan op zoek naar een receptor op een cel om aan te binden. Andere laten zich opvreten door witte bloedcellen. Zodra ons lichaam de indringers detecteert, schiet het immuunsysteem in gang. De witte bloedcellen treden dan op als ‘soldaten’ tegen ziekmakers. Sommige gaan stoffen produceren die de indringers kunnen doden. Andere ruimen de resten van indringers op. Nog andere boren gaatjes in bacteriën en virussen om ze te verzwakken."

Hoe vaak treedt dat proces in werking?

"Ons immuunsysteem moet meerdere keren per dag ergens een brandje blussen. Meestal merken we daar niets van. Soms loopt het toch uit de hand, bijvoorbeeld wanneer het immuunsysteem verzwakt is. De ernst van de brand hangt ook af van het micro-organisme. Als dat een zeer actief beestje is, dan is het risico dat we ziek worden groter. Dat is ook zo wanneer het over een compleet nieuw type micro-organisme gaat, denk maar aan het coronavirus. Dan moet ons lichaam nog leren hoe het de indringer moet aanpakken."

Hoe ziet een arts het verschil tussen een virale en bacteriële infectie?

"Virussen zijn de kleinste levensvormen die er zijn. Ze zijn opgebouwd uit genetisch materiaal, met daarrond een kapsel. Bacteriën staan een stapje verder. Het zijn cellen met een celwand en -kern. Maar als arts kan je nooit met zekerheid zeggen of een bacterie of virus aan de basis ligt van de infectie. Om het verschil te weten zou je iedereen met een infectie moeten testen in een lab."

"Je moet dus een inschatting maken. Wie twintig jaar geleden met een snotneus naar de huisarts ging, kreeg vaak antibiotica voorgeschreven. We weten intussen dat griep of verkoudheid virale infecties zijn. Dan hebben antibiotica helemaal geen zin. Integendeel, ze verstoren het bacteriële evenwicht in ons lichaam, en antibioticamisbruik verhoogt het risico dat echte ziekmakende bacteriën resistentie ontwikkelen. Het advies na een doktersbezoek is dus meestal: gewoon uitzieken!"

Hoe vermijden we dat we ziek worden?

"Door evenwichtig en gezond te leven. Daarnaast kan je de hygiënemaatregelen nemen die we sinds corona goed kennen: nauw contact met iemand die ziek is vermijden, vaak de handen wassen en thuisblijven wanneer je ziek bent. Je kan nooit helemaal uitsluiten dat je een infectie oploopt. Dat is ook geen probleem. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die minder met micro-organismen in contact komen een groter risico lopen om allergieën te ontwikkelen. Een volledig infectievrije wereld moet dus geen ideaal zijn."

Bron: Eos Wetenschap

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht