ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Ondanks de verdeelde meningen belegt 1 op de 10 Belgische gezinnen in cryptomunten

Een zeepbel of de toekomst?…
door Tsenne Kikke - vrijdag 29 juli 2022 13:55

Ikzelf heb er weinig vertrouwen in, maar bijna 1 op de 10 gezinnen in België belegt in cryptomunten. Dat bleek uit een rondvraag van de ECB, de Europese Centrale Bank. Nochtans zijn de meningen over crypto's verdeeld. Brecht Van Craen heeft een masterdiploma Digital Currencies op zak en noemde crypto's 'de toekomst'. Econoom Geert Noels daarentegen waarschuwde en noemde de cryptowereld zelfs 'een sekte'.

Een cryptomunt is een digitale of een virtuele munt. Het bestaat alleen in een digitale portefeuille van de eigenaar. Met cryptomunten zijn geen enkele officiële instanties gemoeid. Het bestaat door gebruikers, voor gebruikers. Transacties met crypto's gaan dus ook niet via een bank, maar via een code op het internet.

De waarde van zo'n cryptomunt wordt dan ook niet bepaald door officiële instanties, zoals centrale banken. Daar schuilt het grote verschil met munten zoals dollar, pond of euro. Dat zogeheten 'fiat geld' of 'fiduciair geld' heeft waarde omdat centrale banken of overheden hebben beslist dat je er iets mee kan kopen. De waarde van een cryptomunt wordt enkel bepaald door vraag en aanbod op het internet. Bitcoin, ethereum en tether zijn het meest gekend, maar er bestaan duizenden cryptomunten.

Populariteit van crypto's

Terug naar de cijfers van de ECB dan, waaruit blijkt dat 10 procent van de Belgische gezinnen investeert in zulke cryptomunten. Ongeveer een half miljoen Belgen. Een cijfer dat Van Craen verraste. Volgens hem zijn Belgen nogal terughoudend tegenover de nieuwe technologie. Hij vergeleek de toenemende populariteit met de komst van het internet en voorspelde nog meer groei: "Er staan ons nog mooie tijden te wachten voor crypto's."

Believers en non-believers

Het vertrouwen van Van Craen in crypto's is even groot als het wantrouwen van econoom Geert Noels. In 'Laat' reageerde hij vlijmscherp op de 'hype' rond crypto's: "Het is als een sekte die je probeert te bekeren." Wie investeert in crypto's, zal volgens hem zijn of haar spaargeld zien verdampen. Geert Noels is niet alleen. Andere economen delen zijn mening en de Europese Centrale Bank tweette na hun rondvraag over het grote risico dat gepaard gaat met crypto's.

Risico's

Wanneer het gaat over beleggen in crypto's, kan je niet om de twee kampen heen. Crypto-enthousiastelingen als Van Craen spreken steevast over 'investeren', maar wanneer je met het andere kamp praat, de sceptici, hoor je vooral het woord 'speculeren'. Hoe dan ook zijn beide partijen het over één ding eens: er zijn risico's aan verbonden.

"Aan investeren zijn altijd risico's verbonden, net als bij aandelen", zei Van Craen. "Je moet weten wat je doet, investeren zonder kennis is risicovol." Maar volgens hem is investeren in grote munten als bitcoin vergelijkbaar met aandelen kopen bij Google, wanneer het gaat over de risico's.

Van Craen besloot door te bevestigen dat crypto's geen manier zijn om snel rijk te worden: "Zoals elke investering moet je dat op meerdere jaren bekijken, op lange termijn. En dan pas je conclusies trekken."

Maar, reclame voor virtuele munten wordt voortaan een strengere regels onderworpen. Concreet treedt vanaf vandaag een nieuwe wet in werking die de FSMA, de financiële toezichthouder in België de bevoegdheid geeft om strengere regels uit te werken voor de commercialisering van virtuele munten en toe te zien op de naleving hiervan.

De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat potentiële beleggers beter worden geïnformeerd over de risico’s en beschermd worden tegen malafide aanbieders. “Het is belangrijk dat wie met de beste bedoelingen in virtuele munten investeert, dat met kennis van zaken kan doen. Financiële drama’s, zoals we de laatste maanden al te vaak lezen in de pers, moeten worden vermeden,” zei Minister van Financiën Vincent Van Peteghem.

De reden ervan is dat er de afgelopen jaren massa's nepadvertenties de ronde deden. Tesla-baas Elon Musk en bekende Vlamingen als Eddy Planckaert, Philippe Geubels, Gert Verhulst, Goedele Wachters en Fatma Taspinar werden daarin vermeld. Vorig jaar raakten Belgische slachtoffers door deze beleggingsfraude samen 25,5 miljoen euro kwijt. Da's een hoop geld.

Indien je toch graag zou willen beleggen in online munten wordt jou aangeraden om FSMA te raadplegen teneinde betrouwbare platformen te kunnen bekijken.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht