ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Frans agentschap linkt nitrieten in charcuterie aan kanker

Ook hier is het vooral de overdaad die schaadt.
door Tsenne Kikke - dinsdag 12 juli 2022 18:07

Hoogstwaarschijnlijk bestaat er een verband tussen de blootstelling aan nitraat en nitriet - onder meer door het eten van bewerkt vlees - en het risico op dikke darmkanker. Dat bleek uit een advies van het Franse gezondheidsagentschap 'Anses'.

'Anses' adviseerde in zijn rapport om nitraten en nitrieten in de voeding te verminderen. In een reactie daarop kondigden de Franse ministeries van Volksgezondheid en Landbouw aan dat ze dit najaar een actieplan zullen voorleggen aan het parlement. De bedoeling is om de toevoeging van beide stoffen aan voedingsmiddelen te beperken tot het strikt noodzakelijke. Dit zou moeten worden bereikt via een evenwicht dat de voedselveiligheid van de consument garandeert.

Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (CIRC) van de Wereldgezondheidsorganisatie had al in 2015 bewerkt vlees ingeschaald als kankerverwekkend. Nitrieten werden door diezelfde instantie als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ beschouwd.

De stoffen worden aan vleesproducten toegevoegd om de houdbaarheid ervan te verlengen en om de ontwikkeling te voorkomen van bacteriën die botulisme veroorzaken. Het is ook door die stoffen dat de van nature grijze ham zijn roze kleur verkrijgt.

Meerdere bronnen van blootstelling

Nitraten en nitrieten zijn aanwezig in ons voedsel als gevolg van...

- de natuurlijke aanwezigheid van nitraten in de bodem (stikstofcyclus), waarvan de concentratie door landbouwactiviteiten kan worden verhoogd, en in waterbronnen

- het gebruik ervan als levensmiddelenadditief (E249, E250, E251, E252) vanwege de antimicrobiële eigenschappen, voornamelijk in vleeswaren en verwerkte vleeswaren;

- hun accumulatie in planten.

Ongeveer twee derde van de blootstelling aan nitraten via de voeding is afkomstig van de consumptie van plantaardige producten, met name bladgroenten, zoals spinazie of sla, en een kwart wordt in verband gebracht met drinkwater.

Voor nitrieten is meer dan de helft van de blootstelling te wijten aan de consumptie van worsten, vanwege de nitrietadditieven die bij de bereiding ervan worden gebruikt.

Het is bekend dat nitrieten en nitraten, die via voedsel en water worden opgenomen, leiden tot de vorming van nitraatverbindingen, waarvan sommige carcinogeen en genotoxisch zijn voor de mens.

Verborgen nitrieten en nitraten

Het agentschap 'Anses' erkende in zijn advies dan ook dat ‘de verlaging van het additiefgehalte het microbiologische risico waarschijnlijk aanzienlijk zal doen toenemen’. Er zou dus een grotere kans ontstaan op de ontwikkeling van botulisme - of, op besmettingen met salmonella en de listeriabacterie.

'Anses' stelde dan ook ‘compenserende maatregelen’ voor om die laatste risico’s te beperken. Zo kan de uiterste consumptiedatum van producten worden ingekort en kunnen er ook in een vroegere productiefase, bijvoorbeeld: bij de landbouwbedrijven en in de slachthuizen, bijkomende maatregelen worden genomen. Voor droog gezouten ham betekent dit een strikte controle van het zoutgehalte en de temperatuur tijdens het zouten, de rustperiode en het zouten van het product.

Tot slot waarschuwde het agentschap eveneens dat heel wat nitrietvrije producten op de markt evenmin volledig veilig zijn. De plantenextracten of groentebouillons, die als vervangers worden toegevoegd, "vormen geen echt alternatief aangezien ze van nature nitraten bevatten die onder invloed van bacteriën in nitrieten worden omgezet". Die producten bevatten dus verborgen nitraten en nitrieten...

In elk geval raadde 'Anses' aan om per week minder dan 150 gram charcuterie te verorberen.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht