ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De fascinerende reden waarom leugenaars alsmaar blijven liegen

Wetenschappers zijn nu in staat om uit te leggen waarom liegen meer liegen uitlokt.
door Tsenne Kikke - donderdag 9 juni 2022 18:39

E zijn nu eenmaal zeer veel mensen die het liegen gewoonweg niet kunnen laten, en over deze pathologische leugenaars bestaan er vandaag de dag zowel wetenschappelijke bewijzen, evenals de nodige verklaringen.

Wetenschappers kwamen aan de weet hoe het brein van een mens liegen vergemakkelijkt; dit, terwijl de onwaarheden zich meer en meer aan het opstapelen zijn. Daardoor vonden ze dan ook het biologische bewijs van hoe kleine leugens - net als ballonnen - vaak tot veel grotere uitgroeien.

In een studie, gepubliceerd in 'Nature Neuroscience', bedachten Tali Sharot en haar collega's van de afdeling 'Experimentele psychologie' aan de 'University College London' een intelligente studie om de oneerlijke neigingen van mensen, tijdens het scannen van hun hersenen in een fMRI-machine, te testen. 80 mensen namen eraan deel.

De bevindingen waren, dat wanneer mensen oneerlijk waren, de activiteit in een welbepaald deel van hun brein, de amygdala genaamd, zijnde: de plek van affectieve verwerking en opwinding, veranderde.

Hoe oneerlijker men was, hoe minder de amygdala werd geactiveerd. Dit kwam, omdat liegen de emotionele opwinding van de amygdala activeert - maar, met elke extra leugen vermindert de opwinding, die bij het vertellen van een onwaarheid normaliter gepaard gaat, ... waardoor liegen makkelijker wordt.

Ook vond men uit dat de amygdala in de meeste gevallen minder actief is wanneer mensen liegen als ze er voor zichzelf profijt uit halen. Anders gezegd: alles lijkt er op dat eigenbelang oneerlijkheid aanspoort.

Dit bevestigt dan ook mijn eerdere vermeldingen, waarin ik aangaf dat sommige mensen zo sterk kunnen liegen dat hun leugens uiteindelijk tot hun eigen waarheden uitgroeien, omdat de amygdala er totaal ongevoelig is voor geworden. Wat hierna volgt, zal dit kunnen verduidelijken...

Tali Sharot: "Een deel van de emotionele opwinding, die we zien wanneer mensen liegen, is het gevolg van het conflict tussen hoe mensen zichzelf - ten opzichte van hun acties - zien. Mensen kunnen dus uit eigenbelang liegen, maar omdat ze zichzelf zien als een eerlijk persoon, ontstaat er in henzelf een conflict. De kans is dus groot dat mensen uit de signalen van opwinding iets leren. Met andere woorden: indien ze in staat zijn om in zichzelf minder emotionele opwinding voort te brengen, zijn ze minder geneigd om de daad van het liegen als incongruent met hun zelfbeeld te beschouwen."

Zo waren de onderzoekers in staat om in kaart te brengen hoe elke leugen leidde tot minder amygdala activatie, en hoe die daling tegelijkertijd voorspelde in welke mate de oneerlijkheid, die door een persoon werd geuit, in de volgende proef zou escaleren.

Biologie lijkt de waarschuwingen, die ouders aan hun kinderen geven, te bevestigen, namelijk: dat die ene leugen tot de andere leidt.

Ook menselijk gedrag is een onderzoek waard... :-)

0o0o0o0o0o0o0o0o0o0o0o0o0o0o0

Wist je, beste lezer...,

...dat van al de duizenden maandelijkse bezoekers praktisch niemand de blogs met anderen - via Facebook of Twitter, bijvoorbeeld - deelt?... Kan jij daar iets aan doen??? Al bij voorbaat bedankt!

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht