ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Je hebt een lichaam, maar je bent dat lichaam niet!

Laten we een beetje aan Zelfkennis doen…
door Tsenne Kikke - zondag 7 november 2021 1:13

"Ik heb een lichaam, maar ben dat lichaam niet..."

Nu kan je die woorden honderdduizendmaal per dag afratelen, net als non-stop met het Hare Krishna-lied door de straten rondhuppelen, zonder te beseffen wat het daadwerkelijk zou kunnen betekenen. Het énige wat je er misschien mee bereikt, is dat je in de Hare Krishna-lied-momenten aan niets anders denkt, hetgeen op zichzelf ook al een enorme prestatie is.

Wie zei alweer: "Ik Ben die Ben"?... Andere welbekende "Ik ben"-uitspraken waren, onder andere:

Ik ben het Brood des Levens (Johannes 6:35)
Ik ben de Deur (Johannes 10:9)
Ik ben de Goede Herder (Johannes 10:11,14)
Ik ben de Opstanding en het Leven (Johannes 11:25)
Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven (Johannes 14:6)
Ik ben de Wijnstok (Johannes 15:1,5)

... allemaal woorden die innerlijke zijnstoestanden beschrijven.

Wie ben jij? Ik bedoel: diep in jezelf, losstaande van al jouw diverse verworven persoonlijkheden en de honderdtallen kleine 'ikjes' die om de seconde elkaar kunnen afwisselen. Anders gezegd: ooit al eens aan jezelf de vraag 'Wie of Wat Ben Ik?" gesteld?

In de woorden 'To Be, or Not To Be" schuilt nochtans veel meer waarheid dan je zou kunnen vermoeden. Ofwel ben je, ofwel ben je niet. Oké, je kunt 'onderweg' zijn - doch, het is slechts aan de finish dat je de hoofdprijs aan jezelf uitdeelt. Weet, dat net als zalmen, die naar hun bron van herkomst trachten weer te keren, velen er nooit geraken.

Mensen, die met hun lichaam vergroeid zijn, zullen nu eenmaal nooit of te nimmer aan Zelfkennis doen, zijnde: het Kennen van hun ware, innerlijke Zelf. Tenslotte: waarom zouden ze? Niemand dan zijzelf kennen zichzelf beter, nietwaar? Ze kennen hun naam, weten waar ze wonen, welk beroep of functie ze uitoefenen, welke meerwaarde ze voor deze maatschappij betekenen, et cetera.

Bovendien hebben zeer veel mensen, die zichzelf buiten zichzelf trachten te zoeken, dan meestal ook een geloof nodig waaraan ze zich zo nu en dan eens kunnen vastklampen. En, omdat er meer dan 4.200 godsdiensten, sekten en gemeenschappen bestaan, is er voor hen voldoende keus. Toch houdt elke religie er 'gekke dingen' op na.

Zo zijn er mensen, die nog immer in een Hel, Hemel en Vagevuur geloven, terwijl anderen in de veronderstelling leven dat ze 'daarboven' door 72 maagden worden opgewacht - of, in het lichaam van een koe of insect terug op aarde zullen verschijnen, en zo meer, en zo meer, en zo meer.

De énige juiste religie... :-)

Elke volgeling van die 4.200 godsdiensten leeft in de veronderstelling dat zijn/haar religie de énige ware is. Logisch nietwaar? Want, anders zouden ze een andere hebben vervoegd. Neem die van de Jehovah's Getuigen, bijvoorbeeld. Wereldwijd zijn ze met zo'n 8,7 miljoen, en ook zij beweren dat zij de énige juiste religie belijden. Hun beweging groeit, zeggen ze, omdat er in deze tijden - waarin Angst regeert - meer behoefte is aan spiritualiteit...

Angst... Denk aan de vrouw van Lot:

... waarvan hier de link, indien men het voor de zoveelste maal heeft verwijderd.

Over het Hindoeïsme met meer dan 33 miljoen goden, het islamisme en andere -ismen, heb ik het reeds meermaals gehad in de reeks 'Dossier Godsdiensten'. En ja, atheïsme kent meerdere, elkaar soms overlappende, soms uitsluitende betekenissen, maar het begrip omvat vrijwel altijd de afwezigheid van geloof in een of meerdere goden. Hetgeen op zichzelf natuurlijk óók een geloof is...

Volgens mij is het enkel via de Zelfkennis - die door DIMschool wordt aangeboden - dat de mens op een zelfstandige manier kan leren denken, waardoor hij de zaken, die hij ergens in de jeugdjaren heeft opgedaan, stelselmatig kan vervangen door heilzamere fundamenten.

Laten we nu eindigen met een postulaat van Isaac Bonewits, de auteur van 'Ware Magie'...

"In de kerk eet de persoon, die ter communie gaat, een stukje brood in de vorm van een hostie, waarvan men gelooft dat het 'het lichaam van Christus' is. Bovendien drinkt de priester wijn, waarvan men gelooft dat het bloed van diezelfde Christus is. Daarbij worden de woorden "neem en eet want dit is mijn lichaam, neem en drink want dit is mijn bloed" opgezegd." Volgens Bonewits is dit een duidelijk voorbeeld van 'ritueel kannibalisme'... :-)

Maar het meest gekke is, dat er bijna niemand aan Zelfkennis doet, zijnde; het kennen van hun Zelf; een Zelf, dat niets met het stoffelijke lichaam te maken heeft. Nogmaals: verwar het alsjeblieft niet met één van jouw vele persoonlijkheden, noch met één van jouw 1001 ikjes. Het is enkel van zodra je stopt met jezelf met dat tijdelijke en dus vergankelijk lichaam te identificeren dat je zou kunnen beseffen waarom je al die tijd 'jouw eigen licht' belemmerde. Welk licht?...

Een Jezus, bijvoorbeeld, indien hij daadwerkelijk heeft bestaan, zei eveneens: "Ik ben het Licht van de Wereld" (Johannes 8:12), wat dat ook heeft mogen betekenen...

Je zou het met een baken kunnen vergelijken, maar dat is het niet, eerder een zijnstoestand. Tracht dat zogenaamde 'Licht' in jezelf te ervaren, zonder jouw verbeelding te gebruiken, of stoned te worden - want, dan bevindt je je in een nog veel diepere slaap.

Indien Jezus zei: "Ik Ben de Weg", bedoelde hij niet dat iemand hem moest volgen, maar wél dat hijzelf de Weg 'Was' - nogmaals: een Zijnstoestand, verwijzend naar het zogenaamde 'Christusbewustzijn'.

Och, ik stop ermee, want het klinkt allemaal een beetje té gek, nietwaar? Net zoals de woorden: "Je hebt een lichaam, maar je bent dat lichaam niet."

Wat 'ben je' tenslotte met al het bovenstaande? :-)

Op zoek naar een specifief product, therapeut, organisatie, winkel of praktijk? Klik dan op deze link! (nog in opbouw)

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht