ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Fitness

Met fitness wordt het geheel van sporten en activiteiten die bedreven worden in sportscholen, fitnesscentra, of thuis, bedoeld indien men over voldoende kennis beschikt. Dit kan met eenvoudige apparaten. Anderzijds zijn apparaten niet (altijd) nodig om fitness te beoefenen. Oefeningen als touwtje springen, stretching, opdrukken en buikspieroefeningen kunnen dus ook thuis gedaan worden.

Het uiteindelijke doel van het beoefenen van fitness kan zijn:

- gericht op algehele conditieverbetering;
- gericht op vetverbranding en afslanken (spinning, aerobics, cardiofitness etc.);
- gericht op groei (hypertrofie), of versterking van spiermassa (bodybuilding).

De apparaten waarmee men in sportscholen oefent, zijn erop gericht specifieke spiergroepen te gebruiken en blessures te voorkomen. Deze apparaten zijn specifiek voor fitness ontwikkeld en heten daarom 'fitnessapparaten' of 'fitnesstoestellen'. Voorbeelden hiervan zijn de indoor-roeier, de crosstrainer, de hometrainer en de trilplaat.

Ook apparaten, die voor bodybuilding gebruikt worden, kunnen passen in een fitnesstraining.

Enkele fitnessoefeningen onder andere, zijn:

- BBB: oefeningen voor buik, billen borstkas.

- Calf raises: een Engelse term voor 'kuitheffen', die veel in de bodybuilding- en krachtsportwereld wordt gebruikt.

- Chin-up: optrekken, ook chin-up, pull-up, of 'chin' genoemd, is een oefening om vooral de armen en de rugspieren te trainen.

- Opdrukken: ook wel 'push-ups' genoemd, of 'pompen' in het Vlaams, is eenzelfde soort oefening als bankdrukken.

- Dumbbell Flexion Extension: is een oefening voor de onderarmen en wordt vooral door bodybuilders gebruikt, maar kan voor alle vormen van (kracht)sport gebruikt worden.

- Lunge: is een fitness-oefening, die individueel en bij groepslessen gedaan wordt. De spieren, die hierdoor worden getraind, zijn de quadriceps, de hamstrings en de bilspieren.

- Military Press: deze oefening wordt door bodybuilders, gewichtheffers, powerlifters en andere sporters gebruikt ter versterking van de schouderspieren.

- Squat: is een kniebuiging, meestal met extra weerstand zoals van een barbell, een lange staaf waar losse gewichten aan kunnen worden bevestigd.

- Bankdrukken: of 'bench press', is een oefening waarbij een bepaalde weerstand, een gewicht, moet worden overwonnen, liggende op een speciale bank.

- Grapevine: is een fitness-oefening, die meestal bij groepslessen gedaan wordt.

- Zumba: is een fitnessprogramma dat is gebaseerd op Latijns-Amerikaanse dans, zoals de salsa, merengue, axé, samba en cumbia. Bij zumba worden fitnessoefeningen op muziek gedaan, dit is te vergelijken met aerobics.

- BodyStep: is een groepsfitnessprogramma waarbij de deelnemers op muziek, onder begeleiding van een instructeur, op en rond een stepbankje bewegen.

Bron: Wikipedia

Organisaties gespecialiseerd in fitness


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in fitness op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!

Boeken over fitness


De essentie van Leef-tijd
De essentie van Leef-tijd
Deepak Chopra
10/10
Pilates
Pilates
Yvonne Worth
8/10
Pilates plus
Pilates plus
Tiny Fisscher
7/10
Pilates
Pilates
Yvonne Worth
9/10
Chi voor beginners
Chi voor beginners
Waysun Liao
10/10
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht