ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe smerig is jouw fitnessruimte?

Een goede sportsessie geschiedt best in een goed geventileerde ruimte.
door Tsenne Kikke - donderdag 6 november 2014 12:49

Een goede sportsessie moet je doen zweten en diep ademen. Te diep inademen in een fitnessruimte zou echter wel eens slecht voor je gezondheid kunnen zijn. Volgens recent onderzoek is de luchtkwaliteit in heel wat sportzalen slechter dan de buitenlucht.

Heel wat mensen, die samen sporten in één ruimte: het levert niet alleen een muffe en onfrisse geur maar ook heel slechte luchtkwaliteit op. Tijdens de piekuren hangen er grote hoeveelheden stof, methanal en koolstofdioxide in de lucht en dat vooral in afgesloten ruimten waar groepslessen plaatsvinden. Wanneer de luchtkwaliteit erg grote hoeveelheden van deze stoffen bevat, maakt het je workout bovendien moeilijker. Wanneer je te veel koolstofdioxide inademt, zal je sneller moe en uitgeput zijn. Op zich een goed teken, maar iets wat je liever wilt ervaren na (en niet tijdens) je sportsessie. Daarnaast kan het ook kortademigheid en astma-aanvallen veroorzaken.

De oorzaak van de slechte luchtkwaliteit is volgens de onderzoekers te wijten aan slechte ventilatie, het gebruik van sterke schoonmaakmiddelen en ook de sporters zelf. Het feit dat je tijdens een sportsessie vaak diep inademt, zorgt er natuurlijk ook voor dat je meer van deze verontreinigde stoffen inhaleert en ze dieper in je longen terechtkomen.

De slechte luchtkwaliteit is echter geen excuus om stil te blijven zitten. Inactiviteit zal namelijk veel meer schade berokkenen dan slechte lucht inademen. Wel raden de wetenschappers aan om een ruit of deur open te zetten in de fitnessruimte wanneer dat mogelijk is en ook regelmatig buiten te sporten. Het bos of het platteland zijn hiervoor ideaal.

Bron: HLN.be-nieuws

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht