ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De essentie van Leef-tijd

Originele titel: The essential ageless body

Deepak Chopra

De essentie van Leef-tijd Type: Hardcover
Uitgever: Kosmos
Gewicht: 270 gram
Aantal Pagina's: 144
ISBN: 90-215-3841-5
ISBN-13: 978-90-215-3841-9
Categorie: Fitness
Richtprijs: € 12,95

Korte Inhoud


Recent wetenschappelijk onderzoek naar veroudering toont aan wat de Ayurvedische geneesheren in het oude Indië al wisten: dat cellen een verbazingwekkend groot vermogen hebben zichzelf te helen en te vernieuwen. Dat vermogen kunnen we bovendien stimuleren door ons gedrag en onze leefwijze.

In Leef-tijd geeft Deepak Chopra een aantal praktische aanwijzingen en duidelijke oefeningen om het natuurlijke genezings- en regeneratievermogen van ons lichaam te vergroten. Ja, het is mogelijk jezelf op natuurlijke wijze te verjongen en tot op hoge leeftijd te genieten van alles wat het leven te bieden heeft!

Dr. Deepak Chopra is opgeleid in India en de Verenigde Staten. Na in aanraking te zijn gekomen met de traditionele Indiase geneeswijze Ayurveda ontwikkelde hij een behandelwijze waarin ayurvedische en westerse methoden worden gecombineerd. Tegenwoordig leidt hij een ayurvedische kliniek in Lancaster, Verenigde Staten.

Met zijn bestsellers in de Verenigde Staten en Europa en zijn druk bezochte lezingen heeft Chopra bewezen dat hij niet alleen qua kennis op eenzame hoogte staat. Hij verstaat ook als geen ander de kunst om op een begrijpelijke manier te schrijven over de moeilijke materie van de geest/lichaamrelatie.

Uittreksel


Blz. 43: Hoewel het bewustzijn op duizenden manieren wordt geprogrammeerd zijn de zogenaamde overtuigingen de invloedrijkste programmeringen. Een overtuiging is iets waaraan we ons vastklampen omdat we denken dat het waar is. Maar in tegenstelling tot gedachten, die in onze hersenen actief woorden of beelden vormen, zwijgen overtuigingen meestal. Iemand die aan claustrofobie lijdt hoeft niet te denken: 'Deze kamer is te klein'. Wanneer hij in een kleine en volle kamer terechtkomt reageert zijn lichaam automatisch. Verborgen in zijn bewustzijn ligt ergens de overtuiging die, ook zonder dat hij erover hoeft na te denken, allerlei fysieke symptomen van angst opwekt.

Mensen met een fobie doen wanhopig hun best angst met behulp van gedachten te blokkeren, echter zonder resultaat. De gewoonte van de angst zit zo diep geworteld dat het lichaam er gehoor aan geeft, ook wanneer de geest zich daar uit alle macht tegen verzet.

Onze overtuigingen met betrekking tot het verouderingsproces hebben een vergelijkbare invloed op ons. Ik geef je een voorbeeld.

Een aantal moedige gerontologen van Tufts University bracht een bezoek aan een verzorgingshuis, selecteerde de zwakste bewoners en onderwierp hen aan een training gewichtheffen. Binnen acht weken had bij hen gedegenereerd spierweefsel zich met driehonderd procent hersteld, waren het vermogen tot coördinatie en het bewaren van evenwicht verbeterd en was over de hele linie het gevoel actief in het leven te staan teruggekeerd.

Sommige proefpersonen die niet in staat waren geweest zonder hulp te lopen, konden nu zelfs 's nachts opstaan om naar de wc te gaan, iets wat hun een niet te onderschatten gevoel van waardigheid teruggaf. Maar het wonderbaarlijkste aan deze prestatie was dat de jongste deelnemer zevenentachtig en de oudste zesennegentig jaar oud was.

Dat resultaat was altijd al mogelijk geweest. Er werd niets toegevoegd aan de mogelijkheden van het menselijk lichaam. Het enige wat werd veranderd, was een overtuiging. Toen dat eenmaal gebeurde veranderde ook het verouderingsproces. Als iemand van zesennegentig bang is zich te bewegen zal zijn lichaam wegkwijnen.

Recensie

door Tsenne Kikke
Ondanks het feit dat Leef-tijd reeds eerder verscheen, was het echt de moeite waard om de essentie ervan te herdrukken. Chopra vertrekt vanuit een spiritueel uitgangspunt en zijn paradigma ruggesteunt op het feit dat elke cel over een bepaalde vorm van intelligentie beschikt. Dit houdt dan ook in dat het gehele lichaam een veld van bewustzijn is en dat de activiteit in de cellen direct wordt beïnvloed door ons denken en handelen. Elke tekst dient in wezen als inleiding op de oefeningen die daarop volgen. Een ware aanrader voor jong en oud, met en klein beetje extra nadruk op 'oud'.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht