ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Pilates: een fitnesssysteem, teneinde de spieren te beheersen via het mentale

Pilates is vooral gebaseerd op centriciteit, concentratie, controle, precisie, ademtherapie en op vloeiende bewegingen.
door Tsenne Kikke - zaterdag 9 maart 2013 11:03

Pilates, of Pilates Methode, is een fitnesssysteem uitgewerkt in het begin van de 20e eeuw door Joseph Pilates (1883-1967).

Pilates werd geboren in het Duitse Mönchengladbach. Tijdens zijn jeugd leed hij aan astma en reumatische koorts. Om de effecten van zijn slechte gezondheid te elimineren, ontwikkelde hij verscheidene oefeningen en deed hij aan gymnastiek, duiken en bodybuilding.

In 1912 verhuisde hij naar Engeland, en werkte daar als bokser, circusartiest en zelfverdedigingstrainer voor Engelse detectives. Toen hij tijdens de Eerste Wereldoorlog als Duitser in Engeland als vijandige buitenlander in een kamp werd opgesloten, besloot hij zijn oefeningen verder te ontwikkelen met de bedoeling om het rehabilitatieprogramma voor oorlogsveteranen te verbeteren. Dankzij zijn overtuiging dat geestelijke en lichamelijke gezondheid met elkaar verweven zijn, beval hij een aantal oefeningen aan waar de nadruk op gecontroleerde precieze bewegingen lag, die de gewonde soldaten moesten helpen hun gezondheid terug te vinden en hun belangrijkste spieren te verstevigen.

In 1926 emigreerde hij naar New York, en samen met zijn vrouw opende hij een studio om zijn oefeningen aan dansers, acteurs en atleten te doceren. Ook heeft hij een apparaat uitgevonden, dat veren aan een ziekenhuisbed kan aanbrengen, zodat bedlegerige patiënten toch oefeningen kunnen doen.

Pilates noemde zijn methode ‘Contrology’, omdat hij ervan overtuigd was dat zijn oefeningen de mentale vermogens gebruiken om de spieren te beheersen. De nadruk van de methode ligt bij de spieren, die ervoor zorgen dat het lichaam in de correcte balans staat en de wervelkolom ondersteunen.

Net zoals bij yoga legt Pilates nadruk op de principes: centriciteit, concentratie, controle, precisie, ademtherapie en vloeiende bewegingen.

De Pilatesmethode werd in het verleden meestal aangeleerd door gespecialiseerde instructeurs, die een tamelijk vrij hoge prijs vroegen voor hun lessen. Tegenwoordig is pilates meer algemeen en kan men de lessen bijvoorbeeld volgen in een grotere sportschool tegen normale, betaalbare tarieven.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met Pilates? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar?

Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht