ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Qigong bevordert de harmonie tussen lichaam en geest

Qigong wordt voornamelijk beoefend om de gezondheid te behouden en te bevorderen.
door Tsenne Kikke - dinsdag 23 april 2013 14:23

Het begrip qigong is vrij recent, maar de huidige oefeningen zijn wel gebaseerd op oudere tradities, zoals de dierendansen van de Chinese sjamanen. Het gaat om een opeenvolging van samenhangende en herhaalde houdingen of bewegingen, die gepaard gaan met een specifieke ademhaling. Hoewel qigong zelf geen gevechtskunst is, wordt het wel vaak gebruikt als aanvulling op martiale kunsten.

Het woord qì, of chi, betekent 'levensadem'. Het is de kracht die stroomt door alles wat leeft. Het woord gong betekent 'werk' of 'vaardigheid'. Tezamen betekent het: de vaardigheid om met qì om te gaan, het te beheersen, en vloeiend doorheen ons lichaam te laten stromen. Zo zorgt qigong voor het bevorderen en behouden van de gezondheid en voor harmonie van lichaam en geest.

Qi wordt - hoe verwarrend ook - ook als Chi geschreven. Zo kennen we, bijvoorbeeld, de woordjes Tai Chi (en niet Tai Qi), en Qigong (en niet Chigong).

Er zijn vele vormen en oefeningen in qigong. Sommige zijn haast bewegingloos, andere juist heel levendig en sierlijk. Omdat ze helpen een innerlijk evenwicht te verkrijgen, worden ze ook door beoefenaars van gevechtskunsten, zoals taijiquan en shaolinquan (kungfu), toegepast.

Qigong wordt voornamelijk beoefend om te ontspannen, te ontstressen en om de gezondheid te bevorderen, vooral de Medische Qigong. Het reikt de beoefenaar een methode aan om zelf de controle over lichaam en geest te bewaren en gezondheid te promoten. Dit leidt tot een gezond en lang leven; in die zin, dat een mens er in slaagt zijn volledige levenspotentieel te benutten.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met qigong? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar?

Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht