ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Relaxatie: een manier om ervoor te zorgen dat de boog niet alsmaar gespannen is

Relaxatie is een levensnoodzakelijk iets teneinde het soms stressvolle bestaan het hoofd te bieden.
door Tsenne Kikke - maandag 17 juni 2013 16:17

Relaxatie kan verwijzen naar (1) spanningsrelaxatie, zijnde: de afname van spanning door voortdurende belasting, naar (2) relaxatietherapie, ofwel (3) naar alle vormen van vrijetijdsbesteding.

Relaxatie is een ander woord voor 'ontspanning', het tegenovergestelde van spanning. Hoe voor die ontspanning wordt gezorgd, hangt af van de soort van spanning. Zo kan men zichzelf ontstressen door aan sport doen, of door de omgeving, die de spanning veroorzaakt, in te ruilen voor een andere, bijvoorbeeld; gaan wandelen in de open natuur, verhuizen, een beklemmende relatie opbreken, nieuw werk zoeken, et cetera, of - indien geen één van de reeds toegepaste middelen of vluchtwegen niet hielpen, kan men zich wenden tot een relaxatietherapeut.

Ook hier zijn de bestaande therapeuten legio. Ademhalingstechnieken, massage, autogene training, meditatie, zelfinstructie, yoga, qigong, qihuna, mindfulness, tai chi, zen, sauna, maar ook hypnose, zelfhypnose en sommige 'genees'-middelen kunnen bijdragen aan het ontspanningsproces. In dit laatste geval is de huisarts de therapeut.

In elk geval is het altijd aangewezen om in de allereerste plaats de oorzaken van de spanning te kennen - en, meestal zijn er meerdere.

Spanningen op het werk, spanningen met de kinderen, spanningen in en met jezelf, verbeeldingen, piekeren, tezamen met spanningen in een relatie kunnen, eenmaal met elkaar samengebracht, tot ongekende climaxen leiden.

Spierspanningen, bijvoorbeeld, ten gevolge van lichamelijke overbelasting, vragen dan alweer een andere aanpak dan psychische spanningen door blootstelling aan situaties, zoals angst, stress, of woedeaanvallen. Slapeloosheid, of aanvallen van depressie, die vrij snel worden opgevolgd door euforische momenten, hebben dan weer een andere aanpak nodig.

Slapeloosheid kan door spanningen worden veroorzaakt. Als de insomie langer dan een paar nachten duurt, kan de aandoening chronisch worden en kan het slaaptekort een zeer nadelige uitwerking op het welzijn hebben met alle nare gevolgen van dien.

Alle zachte methoden, waarvan er honderden bestaan, teneinde te kunnen relaxeren of te onthaasten - inclusief het kiezen van een hobby - worden in eerste instantie aangeraden. Maar, indien de spanningen onverdraagzaam worden, kan men zich wenden tot, bijvoorbeeld, psychotherapie, of tot fysiotherapie, kinesitherapie, een stress management programma volgen, en zo meer, en zo meer.

Kortom: eender welke vorm van relaxatie-aanpak is afhankelijk van de oorzaak - of, van de talrijke oorzaken.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met het thema 'relaxatie'? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar?

Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht