ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Oorkaarsentherapie wordt toegepast door mensen met de nodige ervaring

Oorkaarsentherapie activeert naar het schijnt de lymfestroom en doorbloeding in het oor.
door Tsenne Kikke - dinsdag 12 februari 2013 2:21

Oorkaarsentherapie is een alternatieve geneeswijze waarbij een speciale kaars in het oor geplaatst wordt met als doel het oor te reinigen. Daarnaast wordt de therapie aanbevolen vanwege een vermeende ontspannende en stimulerende werking.

De kaars wordt meestal gemaakt van stukjes linnen, die gedrenkt zijn in bijenwas en kruiden, die zodanig worden opgerold dat in het midden van de kaars een hol, verticaal kanaal openblijft. Het hoofd wordt zo neergelegd dat de kaars verticaal in een oor kan steken. Hierna wordt de kaars aangestoken.

Volgens oorkaarstherapeuten bestaat het werkingsprincipe uit de warmte die de gehoorgang binnendringt en als indirecte reactie de doorbloeding in de oren, lymfeklieren en acupunctuurpunten activeert. De zuivere bijenwas werkt volgens de therapeuten verzachtend op het gehele oorgebied.

Vanwege de veronderstelde activering van de lymfestroom en doorbloeding in het oor en hoofd worden de oorkaarsen gezien als een geschikt maken voor de behandeling van lymfatische oorklachten, oorsuizen en hoofdpijn. De oorkaarstherapie wordt, vanwege de veronderstelde ontspannende werking op lichaam en geest, ook ingezet voor klachten als stress, slapeloosheid, voorhoofds- en bijholteontstekingen.

Oorkaarsentherapie mag vooral niet toegepast worden bij een geperforeerd trommelvlies, epilepsie en oorontsteking.

In het Westen wordt veelal beweerd dat oorkaarsen afkomstig zijn van de Hopi's. De oorkaarsen hebben echter naar alle waarschijnlijkheid weinig te maken met de Hopi's. De Hopi-oorkaars verwijst naar een merknaam van één soort oorkaars. Er zijn echter wereldwijd zo'n 15 merken op de markt. De geschiedenis van de oorkaars gaat veel verder dan de Hopicultuur. De oorkaarstherapie, zoals ze nu wordt toegepast, is een combinatie van verscheidene therapieën.

Oorsmeer is de stroperige vloeistof in de gehoorgang en bestaat uit een mengsel van keratine, collageen, haartjes en talg uit huidschilfers. Het wordt gemaakt door oorsmeerklieren, waarvan er 1.000 tot 2.000 in het menselijk oor voorkomen. De functie van oorsmeer is de bescherming van de huid in de gehoorgang tegen vocht en beschadiging. Stof, bacteriën en virussen van buiten het oor worden in het oorsmeer opgenomen. Ook houdt oorsmeer het trommelvlies soepel.

Omdat het oorsmeer stof tegenhoudt en bescherming biedt tegen infecties wordt het verwijderen van oorsmeer in het algemeen niet als verstandig beschouwd. Maar, uit onderzoek is gebleken dat er helemaal geen oorsmeer verwijderd wordt door oorkaarsen.

Bovendien voelen we ons verplicht te melden dat er in het verleden schade in het innerlijk oor werd vastgesteld. Een voorbeeld hiervan vind je via deze link, en geheel onderaan werden zowel de tekst, evenals de daarbij horende afbeelding, gepubliceerd

Wel wordt aangeraden om deze therapie enkel en alleen door mensen met ervaring te laten toepassen - want, het gebruik van oorkaarsen levert soms complicaties op. In Er zijn meldingen geweest van oorbeschadigingen , zoals trommelvliesperforaties, infecties, brandwonden en verstopte gehoorgangen.

Bron: Wikipedia

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met oorkaarsentherapie? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar?

Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht