ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Waarom willen 80-plussers dood? Genoeg hebben van je leven is iets anders dan er klaar mee zijn

Wat is het verschil tussen levensmoe zijn en een voltooid leven afronden?
door Tsenne Kikke - zaterdag 13 april 2024 3:31

Moeten ouderen die levensmoe zijn vlot uit het leven kunnen stappen? ‘Laten we er eerst maar eens voor zorgen dat mensen in optimale omstandigheden oud en zorgbehoevend kunnen worden’, schreef Knack-redactrice Ann Peuteman in haar column 'De Zoetzure Dinsdag'.

Volgens CM-voorzitter Luc Van Gorp moeten ouderen hun leven kunnen beëindigen als ze vinden dat het voltooid is. Hij verwijst daarbij onder meer naar wijlen Lutgart Simoens, die in de zomer van 2019 in Knack een vurig pleidooi hield om te mogen sterven op het moment dat ze dat zelf wou. In haar geval was er inderdaad sprake van een voltooid leven. Ze was er simpelweg klaar mee. "Ik tel mijn zegeningen: mijn kinderen, de radio, de liefde. Ik ben gelukkig met het leven dat ik heb mogen leiden. Als je 91 bent, heb je niet veel meer te verwachten. Hoogstens een vonkje hier en daar."

Op het eerste gezicht zou je denken dat ontzettend veel tachtigers en negentigers met dat gevoel zitten. Tot je écht met hen in gesprek gaat. Dan blijkt het in veel gevallen eerder om levensmoeheid dan om een voltooid leven te gaan. Wie levensmoe is, vindt niet per definitie dat zijn leven afgerond is maar wil er wel graag vanaf. Zo zijn er ouderen die elke avond voor het slapengaan bidden dat ze niet meer wakker zullen worden. Niet omdat ze klaar zijn met het leven maar wel omdat ze er genoeg van hebben. Of beter: ze hebben genoeg van hún leven. Achter die levensmoeheid gaan – als je de moeite doet om goed te kijken – vaak heel specifieke noden, verlangens of leemtes schuil.

De belangrijkste reden waarom ouderen aangeven dat ze niet meer verder willen leven, is fysieke of mentale aftakeling. Ze kunnen niet meer lezen of televisiekijken doordat hun ogen achteruitgaan, hun vingers zijn te stram om te schrijven, ze worden incontinent, stappen lukt niet meer zonder rollator, door gehoorproblemen kunnen ze amper nog een gesprek voeren, ze hebben constant erge gewrichtspijn en soms moeten ze letterlijk naar adem happen. Elk apart zijn die ouderdomskwalen doorgaans niet onoverkomelijk, maar allemaal samen kunnen ze wel ondraaglijk worden. Polypathologie, zoals artsen dat noemen, kan vandaag al een grond voor euthanasie zijn.

Een andere oorzaak van levensmoeheid is het grote gemis dat veel ouderen met zich meedragen. Vaak komt dat doordat ze hun partner, met wie ze na een huwelijk van soms vijftig of zestig jaar helemaal waren versmolten, zijn verloren. Anderen komen maar niet te boven dat ze afscheid hebben moeten nemen van een kind. Het doodsverlangen van Lutgart Simoens had niet alleen met haar voltooide leven te maken maar ook met haar grote verdriet: "Is het niet genoeg dat ik moet leven met het verlies van al die mensen die ik heb liefgehad? Mijn kleindochtertje, twee van mijn kinderen, mijn broers en mijn zus, mijn eerste man, mijn partner."

Daarnaast gaan er achter levensmoeheid vaak mankementen schuil die we wel (voor een stuk) kunnen verhelpen. Zo blijken velen helemaal niet opgezet te zijn met de zorg die ze (niet) krijgen. Veel zorgbehoevende ouderen geven in een vroegtijdige zorgplanning of negatieve wilsverklaring, bijvoorbeeld, aan dat ze niet meer naar het ziekenhuis willen worden gebracht - of, niet meer gereanimeerd willen worden. ‘Die is duidelijk levensmoe’, zou je dan denken. Maar als je doorvraagt, blijkt er soms iets anders aan de hand te zijn: sommige ouderen willen niet meer naar een ziekenhuis doordat ze daar slechte ervaringen hebben gehad. Ze hadden het gevoel dat ze niet werden gerespecteerd, of er werden hun behandelingen opgedrongen of net geweigerd.

Zoals Leon (80), die het ontzettend vernederend vond dat hij in het ziekenhuis werd gedwongen om een luier te dragen en ook na lang aandringen geen bedpan kreeg. Iets vergelijkbaars schuilt achter de ogenschijnlijke levensmoeheid van Esther (81). Niet toevallig begon ze voor het eerst over haar doodsverlangen te praten toen haar vaste thuisverpleegkundige, die twee keer per dag bij haar langskwam, er de brui aan gaf. Sindsdien komen er steeds andere verpleegkundigen over de vloer. Dat vindt Esther niet alleen verwarrend maar ook beangstigend.

Luc Van Gorp heeft waarschijnlijk gelijk als hij beweert dat we er alles aan zouden moeten doen om iedereen zo oud mogelijk te laten worden en oog te hebben voor de kwaliteit van die extra levensjaren. Hoe?... Door ouderen zowel in hun eigen huis als in ziekenhuizen en woonzorgcentra als volwassenen te behandelen, door hun patiëntenrechten tot hun laatste dag te respecteren, door nog meer te investeren in psychologische hulp, en ga zo maar door. Dan zal vanzelf duidelijker worden of iemand genoeg heeft van het leven of er daadwerkelijk klaar mee is.

Bron: Knack

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht