ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Kuddes nijlpaarden raken vast in modder in Botswana

Over gebieden die met watertekort te kampen hebben…
door Tsenne Kikke - zondag 28 april 2024 10:04

Het zuiden van Afrika is getroffen door ernstige droogte die ook de oogsten zwaar heeft aangetast. Daardoor lijden er miljoenen mensen honger. Verschillende landen in de regio hebben onlangs de noodtoestand uitgeroepen.

De schuldige?... Weerfenomeen El Niño, dat het oostelijke deel van de Stille Oceaan om de zoveel jaar opwarmt onder invloed van veranderende windpatronen. Daardoor worden wereldwijd temperaturen de hoogte ingestuwd - in zuidelijk Afrika leidt dat tot de droogte, in andere regio's is er dan weer overvloedige regen. Tel daarbovenop nog eens bijvoorbeeld de ontbossing en je krijgt een dodelijke combinatie. Of de algemene klimaatverandering ook een rol speelt in deze historische droogte is moeilijker te zeggen. Feit is wel dat de temperatuur er de afgelopen 50 jaar met 1,04 tot 1,8 graden Celsius gestegen. Studies suggereren ook dat klimaatverandering El Niño nog erger maakt, waardoor de effecten nog extremer worden.

Botswana, bijvoorbeeld, grenzend aan Namibië, Zambia en Zimbabwe herbergt een van ‘s werelds grootste populaties van in het wild levende nijlpaarden. Hun aantallen worden geschat op 2.000 tot 4.000 exemplaren. De diersoort wordt beschouwd als met uitsterven bedreigd.

Aldaar zitten er momenteel kuddes nijlpaarden in de modder vast. De beelden uit de Okavangodelta spreken boekdelen: tientallen kunnen geen kant meer op. Ze hebben water nodig om verbranding, oververhitting en uitdroging te voorkomen. Die dieren lopen nu grote risico's, aangezien Botswana al sinds vorig jaar oktober met een ernstig watertekort kampt. Hierdoor is het stroomgebied van rivieren flink gekrompen en zijn rivierdelta's volledig opgedroogd.

De nijlpaarden zijn daardoor aangewezen op steeds kleiner wordende waterpoelen. In veel gevallen blijft ervan niet meer dan een modderbad over, waardoor de dieren ernstig kunnen verbranden en mogelijk kunnen overlijden. Dierenbeschermers vrezen dat ze nu in bewoond gebied naar water op zoek zullen gaan.

Maar, bij een gebrek aan water kunnen ze agressief worden en dorpen benaderen. Lokale besturen vragen dan ook dat de nijlpaarden verplaatst worden naar wildreservaten om conflicten met mensen te vermijden.

Landen als Angola, Zambia, Malawi, Mozambique en Zimbabwe hebben dus met droogte te kampen. De gevolgen van het watertekort zijn verwoestend: gewassen zijn verschrompeld, de veestapel is gekrompen en de voedselprijzen zijn geëxplodeerd. Verder is de elektriciteit in grote delen van die landen van waterkracht afhankelijk - met als gevolg, dat de bevolking in grote delen van de dag geen netstroom heeft...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht