ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Kan je jouw ogen trainen?

Of, te mooi om waar te zijn?…
door Tsenne Kikke - vrijdag 15 maart 2024 18:16

Hoe fijn zou het dan zijn, als je - dankzij een paar simpele oefeningen - nooit meer een bril of lenzen nodig hebt. Kan je je ogen trainen - of, is dit te mooi om waar te zijn?...

“Dat ligt eraan wat je onder ‘trainen’ verstaat”, vertelde oogarts Caroline Klaver. “Als je daarmee doelt op dat kinderen elke twintig minuten ver weg kijken, dan heeft dat zeker zin. Maar, het is niet zo dat je de oogspieren kunt trainen om scherper te zien.” Om dat te begrijpen, kijken we eerst naar waarom sommige mensen eigenlijk een bril nodig hebben.

Buitenspelen

Baby’s hebben bij hun geboorte een sterkte van ongeveer +2. Zij spannen hun lens aan om dingen dichtbij scherp te zien. “Hun ogen zijn nog klein en rond, waardoor het brandpunt van invallende lichtstralen achter het netvlies valt.” Naarmate kinderen ouder worden, worden hun ogen steeds iets langwerpiger en valt het brandpunt precies op het netvlies. Het oog stopt normaal gesproken met groeien als kinderen ongeveer vijftien jaar zijn.

Wanneer ze op jonge leeftijd veel en langdurig dichtbij kijken – naar een boek of scherm – bestaat de kans dat hun ogen sneller groeien. Dan valt het brandpunt al op jongere leeftijd precies op het netvlies. Hun ogen kunnen wel doorgroeien tot hun vijfentwintigste. De ogen kunnen dus te langwerpig worden, waardoor het brandpunt vóór het netvlies valt. Deze mensen hebben een ‘min’-bril nodig om veraf goed te kunnen zien.

Dit kan deels voorkomen worden als kinderen regelmatig in de verte kijken, bijvoorbeeld: door buiten te spelen. Veel kinderen halen de aanbeveling van twee uur per dag buitenspelen niet. Op zesjarige leeftijd komen ze nog enigszins bij deze aanbeveling in de buurt. Tenminste, in de zomer en lente. “Op negenjarige leeftijd lukt dit gemiddeld gezien niet meer, en daarna gaat het alleen maar verder bergafwaarts.”

Studenten

Maar ook wie als kind geen sterkte heeft opgelopen, is nog niet uit de gevarenzone. Er bestaat namelijk ook ‘studentenbijziendheid’. Daar kunnen jongvolwassenen last van krijgen, wanneer ze tijdens hun studententijd plotseling hele dagen met hun neus in de boeken of achter een scherm zitten. Na je vijfentwintigste is dat voorbij. Dan zullen de ogen, net zoals de lichaamslengte, niet verder meer groeien.

Ook voor volwassenen is het goed om regelmatig naar buiten te kijken. Maar oogoefeningen, zoals naar links en rechts kijken, of rondjes met jouw ogen draaien, hebben geen invloed op jouw zicht. “Die spieren die jouw ogen ronddraaien, hebben niets te maken met hoe scherp een beeld op je netvlies valt. Je kunt wel ooggymnastiek (trainen van oogspieren) of oogyoga (ontspannen van oogspieren) doen ter ontspanning, maar je zult er niet scherper door gaan zien.”

Averechts effect

Zelf heb ik een bril met een beperkte sterkte. Het overkomt me weleens dat ik een dag de deur uitga zonder bril. Gedurende de dag begin ik dan vaak toch wat scherper te zien. Hoe zit dat dan? “In jouw ogen verandert er dan weinig. Het brandpunt valt niet opeens op een andere plek, als je voor langere tijd je bril niet op hebt. Het zijn jouw hersenen die zich hierop aanpassen.” Dit kost extra energie, waardoor je je aan het einde van de dag vaak een stuk vermoeider bent dan normaal.

Ook wordt soms beweerd, dat je jouw sterkte beter niet helemaal kunt corrigeren. Opdat jouw ogen minder snel achteruitgaan, zo is het idee.

“Dat is onzin, en kan – als jouw ogen nog niet volgroeid zijn – zelfs averechts werken.” Wanneer je onvoldoende corrigeert voor jouw sterkte, dan valt jouw brandpunt – in het geval van een min-afwijking – vóór jouw netvlies. Dat zorgt ervoor dat er een onscherp beeld op jouw netvlies valt. “Je lichaam registreert alleen dat het beeld onscherp is, en zal - net als tijdens jouw eerste levensjaren - alleen maar verder blijven doorgroeien; dit, terwijl het brandpunt nu al vóór jouw netvlies valt. Hierdoor zal jouw brilsterkte alleen maar verder toenemen.”

Bron: NEMO Kennislink

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

En, dan hebben we nog een 400-tal sterk afgeprijsde boeken!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht