ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Batesmethode: beter zien zonder bril

De Batesmethode streeft ernaar om visuele beperkingen te corrigeren door middel van ooggymnastiek.
door Tsenne Kikke - donderdag 10 mei 2012 0:00

De Batesmethode beoogt bepaalde visuele beperkingen te corrigeren door middel van ooggymnastiek. Het doen van oefeningen met de ogen zou even effectief - en minder belastend - zijn als het dragen van een bril. Door deze oefeningen zou niet alleen het zicht verbeteren maar ook de visuele waarneming wordt verfijnd.

Als een eenvoudig verlengstuk van de hersenen dragen de ogen slechts voor 20% bij aan de visuele waarneming. De overige 80% betreft de analyse door de hersenen van wat is gezien. Daardoor zijn verstoringen van het zicht niet louter organisch van aard, maar berusten ook op een gebrekkige analyse, die te maken heeft met een verkeerd gebruik van onze ogen.

De Amerikaanse oogarts William Bates (1860-1931) heeft een reeks oogoefeningen bedacht, die tot doel hebben tegelijkertijd de ogen en de blik (dus de hersenen) te ontspannen. Ze bestaan uit:

  • het stimuleren van de schokkerige natuurlijke beweging.
  • het leren ontspannen van de vermoeide ogen en geest.
  • het herstel van het perifere zicht door te leren zich te concentreren op het centrum van het zicht, waar dat het scherpst is.
  • het zich laten verwijden en samentrekken van de pupil, opdat die beter reageert op alle lichtgradaties.
  • leren bewust te kijken, dat wil zeggen: opmerkzaam te zijn op alles wat je ziet.


Nota: Heb je zélf ervaringen gehad met de Batesmethode? Of, weet je er iets meer over te schrijven? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan. Interessante, reclameloze bijdragen, met een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht