ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe komt het dat we de kleur geel zien?

Nochtans hebben we er geen receptoren voor.
door Tsenne Kikke - vrijdag 6 maart 2020 19:05

In de vorige blog hadden we het over licht. Het komt het oog binnen via het hoornvlies, ook cornea genaamd. De bolle vorm van het hoornvlies helpt om het licht goed op het netvlies te projecteren dat zich achterin het oog bevindt.

Je weet hoogstwaarschijnlijk dat ons netvlies bedekt is met staafjes en kegeltjes. Van die staafjes zijn er in het gemiddeld menselijk oog iets van een 90 miljoen aanwezig en ongeveer 4,5 miljoen kegeltjes. Het zijn de drie soorten kegeltjes, elk met een verschillende soort fotoreceptor, die ervoor zorgen dat we kleuren kunnen waarnemen.

Deze drie verschillende fotoreceptoren reageren elk op een andere golflengte van licht, elk met zijn eigen optimale golflengte. Van de prikkels, die op ons netvlies vallen, zijn we ons echter niet bewust. Dat gebeurt een fractie van een seconde later als het netvlies het licht heeft omgezet in miljoenen elektrische signalen die via de oogzenuw naar de hersenen worden geleid. Pas daar worden de signalen omgezet in bewuste beelden. Enerzijds is de werking van het oog een ingenieus proces, maar anderzijds zien we dus pas echt iets als ons brein zich ermee bemoeit.

Deze drie soorten kegeltjes zijn gevoelig zijn voor respectievelijk rood, groen en blauw.  En er zijn ongeveer twee keer zoveel kegeltjes voor rood (60%) als voor groen (30%) en voor blauw (10%).

Wat kleuren betreft: is het jou ook al eens opgevallen dat we kleuren zien die we in wezen niet zouden kunnen zien. Bijvoorbeeld: hoe kan je geel zien indien de kegeltjes slechts voor het zien van rood, groen en blauw zijn geprogrammeerd? Anders gezegd: voor geel hebben we geen receptoren. Hetzelfde geldt, bijvoorbeeld, voor magenta, cyaan, roos, bruin, en zo meer.

Nog iets: reeds meermaals duidde ik op het feit dat je kleurpigment niet met kleurlicht mag verwarren. Dit wordt hieronder verduidelijkt.

Additieve kleurmenging versus subtractieve kleurmenging

Geel is een primaire kleur bij de subtractieve kleurmenging. Bij de additieve kleurmenging is het een secundaire kleur, die wordt verkregen door menging van rood en groen.

In dit geval: rood + groen = geel

Wanneer je dus rood en groen licht combineert, ziet jouw oog geel. Dit wordt additieve kleur genoemd. Niet om je verder te verwarren, maar de reden dat je rode en groene verf niet met elkaar kunt mengen om geel te vormen, is omdat die werken als subtractieve kleuren.

Herinner je nu nog het moment waarin je indertijd in het klaslokaal verf aan het mixen was? Je had de primaire kleuren: niet rood, groen en blauw, maar wel rood, geel en blauw. Als je groen wilde maken, mengde je een beetje geel en blauw samen.

In dit geval: rood + geel = groen

Hieronder vind je er een beetje uitleg over...

Eigenlijk kunnen we gerust zeggen dat we de kleuren zoals geel, magenta en cyaan niet zien, maar dat ze in onszelf worden gecreëerd.

Wat ik soms ook trachtte te vertellen, is dat jouw geel daardoor niet gelijk aan mijn geel hoeft te zijn, alhoewel we het allebei geel noemen. Waarom? Welnu, omdat je reeds als kind op dat gele werd geduid, en alles wat er daarna op het aangeleerde gelijkt zal jij levenslang geel blijven benoemen.

Moest ik nu met mijn ogen en hersenen - via de een of andere nieuwe technologie - door jouw ogen kunnen kijken en dan ook verbonden ben met jouw brein, dan zou ik van  jouw geel bijvoorbeeld kunnen zeggen dat het geen geel is, maar lichtgroen, bijvoorbeeld.

De jurk

Is deze jurk blauw en zwart, of goud en wit? Die vraag hield het internet in 2015 de hele dag bezig. 58 procent van de mensen zag blauw-zwart, de overige 42 procent zweerde bij goud-wit.

Het heeft allemaal te maken met de context van het plaatje. Alle objecten reflecteren licht, en in die reflectie zitten verschillende kleuren. Jouw hersenen bepalen welke kleuren je onderscheidt als de 'echte' kleur van het object.

Primaire additieve kleuren versus primaire subtractieve kleuren

De additieve kleur verwijst naar het mengen van rode, blauwe en groene lichtgolven om verschillende kleuren te creëren, terwijl subtractieve kleur verwijst naar de kleur nadat rode, blauwe of groene golflengtes werden verwijderd.

Een geel vak absorbeert bijvoorbeeld alle kleuren, behalve rood en groen. Rood en groen worden met elkaar vermengd om geel te produceren. Een gele doos zou dan magenta en cyaan absorberen (aftrekken).

Tussen haakjes: dit is ook hoe een printer kleuren afdrukt! Het gebruikt subtractieve kleuren om jouw afdrukken te produceren. Kleureninktcartridges hebben dan ook meestal gele, magenta en cyaan inkt.

Om die reden staat er op bijna alle kleurenprinters en inkt cartridges 'CMYK'.

    C – Cyaan: een lichtere kleur van onze bekende blauwe kleur.
    M – Magenta: een lichtere kleur van onze bekende rode kleur.
    Y – Yellow, oftewel standaard geel.
    K – Key wordt gebruikt om de diepste kleur zwart aan te geven. Omdat CMY samen iets te licht zijn, kunnen deze niet een pure zwarte kleur maken. Vandaar de losse zwarte cartridge.

Veel printers hebben nog een 5e cartridge. Een dikke versie van zwart, waarop PGBK staat vermeld. PGBK staat simpelweg voor Pigmented Black. Deze cartridge wordt gebruikt als je bijvoorbeeld tekst print, of een gehele zwart-wit afbeelding. Zo worden de kleuren cartridges met rust gelaten, en raakt deze inkt niet zinloos op.

Voor de eclectici: juist of onjuist?

Primaire subtractieve kleuren

rood - oranje - geel - groen - blauw - indigo - violet
  1         2         3

oranje - geel - groen - blauw - indigo - violet
    1        2         3

geel - groen - blauw - indigo - violet

  1        2          3

groen - blauw - indigo - violet

    1         2         3

blauw - indigo - violet

    1         2         3

Enerzijds is de volgorde 1 - 2 - 3, maar omdat Boven en Beneden het Midden scheppen, is het resultaat 1 - 3 - 2.

We moeten ergens afsluiten...

Zuiver geel licht zal rode en groene kegels activeren, maar bijna geen één van de blauwe. Anderzijds is blauw wel de complementaire kleur van geel.

Veel personen die kleurenblind zijn, hebben geen drie soorten kegelcellen, daarom hebben hun hersenen slechts twee signalen waarmee dingen kunnen worden vergeleken om de kleur te bepalen. In sommige uitzonderlijke gevallen: slechts één signaal. Andere personen hebben dan weer extra kegeltjes die gevoelig zijn voor andere delen van het spectrum en kunnen daarom meer combinaties van verhoudingen waarnemen dan een normaal persoon, en dus meer kleuren 'zien'.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 15-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we eind december zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden. -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht