ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

700 miljoen jaar geleden veranderde de Aarde in een gigantische ijsbal

Eindelijk weten onderzoekers het waarom ervan…
door Tsenne Kikke - zondag 11 februari 2024 19:21

Je hebt ijstijden en ijstijden en die van ruim 700 miljoen jaar geleden was me er eentje. De Aarde veranderde in één grote ijzige bol, zelfs de oceanen waren dichtgevroren. Tot nu toe begrepen onderzoekers niet goed hoe dat kon, maar nu hebben ze een verklaring: de vulkanen stootten extreem weinig CO2 uit.

“Stel je voor dat de Aarde compleet bevroren is, want dat is wat er zo’n 700 miljoen jaar geleden gewoon is gebeurd. De planeet was bedekt met ijs van de polen tot de evenaar en de temperaturen doken naar beneden”, zegt hoofdonderzoeker Adriana Dutkiewicz. “Wat dit heeft veroorzaakt, was tot nu toe echter een open vraag.”

Maar ze denkt dat het mysterie van de zogenoemde Sneeuwbalaarde nu is opgelost. “Waarschijnlijk was er een historisch lage uitstoot van vulkanische CO2 in combinatie met de verwering van een enorme berg vulkanisch gesteente in wat nu Canada heet, een proces waarbij de basaltstenen CO2 uit de atmosfeer absorberen.” Dat werkt als volgt: regen slaat CO2 op uit de lucht. Die regen reageert met het verpulverde basalt, die de CO2 opslaat.

Inspiratie uit het zuiden van Australië

De Australische geologen werden geïnspireerd door overblijfselen uit de ijstijd, die geweldig goed te zien zijn in de Flinders Ranges in Zuid-Australië. Een recente trip daarheen, bracht de wetenschappers op het idee om met behulp van een supercomputer van de University of Sydney tektonische plaatmodellen te bestuderen om te achterhalen wat de oorzaak is van de extreem lange en hevige ijstijd. De studie helpt bovendien om de natuurlijke thermostaat van de Aarde beter te begrijpen, die voorkomt dat onze planeet oververhit raakt. Het toont ook aan hoe gevoelig ons klimaat is voor de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer.

Aan de slag met de computer

De extreme ijstijd duurde van ongeveer 717 tot 550 miljoen jaar geleden. In die tijd bestond er geen complex leven. “Er zijn verschillende oorzaken genoemd voor het begin en het einde van deze ijstijd, maar het meest mysterieuze is waarom hij tientallen miljoenen jaren duurde, een lengte die wij ons nauwelijks kunnen voorstellen”, aldus Dutkiewicz.

De onderzoekers wendden zich tot een tektonisch plaatmodel dat de evolutie van continenten en oceanen laat zien in de periode na het uiteenvallen van supercontinent Rodina. Dat verbonden ze met een computermodel dat de CO2-ontgassing van onderwatervulkanen berekende langs de breuklijnen waar de tektonische platen uit elkaar drijven en nieuwe oceaanbodem ontstaat.

Kalme vulkanen

Zo zagen ze al snel dat het begin van de ijstijd precies overeenkwam met een ongezien dieptepunt aan vulkanische CO2-uitstoot. Daarbij bleef de uitstroom van CO2 relatief laag gedurende de hele ijstijd. “In die tijd waren er geen meercellige dieren of landplanten op Aarde. De broeikasgasconcentratie in de atmosfeer werd bijna volledig bepaald door de CO2-uitstoot van vulkanen en de CO2-opslag van verpulverd vulkanisch gesteente.”

Met andere woorden, vulkanen bepaalden het klimaat op Aarde. “We denken dat de ijstijd begon door een dubbele klap: een opschudding van de tektonische platen bracht de ontgassing van vulkanen tot een minimum, terwijl tegelijkertijd een vulkanische provincie in Canada begon te eroderen. Die sloeg dus een enorme berg CO2 op”, legt professor Dietmar Müller van de University of Sydney uit. “Het gevolg was dat het CO2-niveau in de atmosfeer zo laag werd dat de ijstijd begon. De schatting is dat dit gebeurt bij minder dan 200 CO2-deeltjes per miljoen, minder dan de helft van wat er nu in de atmosfeer zit.”

De toekomst

Het onderzoek roept interessante vragen op over de toekomst van de Aarde. Volgens een recente theorie zou onze planeet in de komende 250 miljoen jaar kunnen evolueren tot Pangea Ultima, een supercontinent, dat zo heet is dat zoogdieren mogelijk uitsterven.

De CO2-uitstoot van vulkanen wordt echter op de lange termijn minder is de verwachting, dus misschien verandert Pangea Ultima ook weer in een ijsbal. “Wat de toekomst ook brengt, het is belangrijk om te weten dat geologische klimaatverandering, zoals we die hier beschrijven, extreem langzaam gaat. Volgens de NASA gaat door mensen veroorzaakte klimaatverandering tien keer sneller dan we tot nu toe hebben gezien”, klinkt het tot besluit.

Bron: Scientias

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

En, dan hebben we nog een 400-tal sterk afgeprijsde boeken!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht