ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Volgens Prof. Frank Fenner hangt het uitsterven van het menselijk ras boven ons hoofd

Is het mensenras gedoemd om binnen de 100 jaar uit te sterven? Prof. Frank Fenner denkt van wel.
door Tsenne Kikke - dinsdag 22 juni 2010 5:09

De 95-jarige Frank Fenner, viroloog en professor microbiologie aan de Nationale Universiteit van Australië, en geboren op 21 December 1914, in Ballarat, Victoria, Australia, werd in het verleden gelauwerd voor zijn hulp in het uitroeien van het levensbedreigende variolavirus, dat de pokken veroorzaakte. Zo hielp hij de konijnenplaag in zijn thuisland onder de duim te krijgen door middel van het myxomavirus (bindweefseltumoren). Toen Australië met een konijnenplaag kampte in de jaren '40 en '50 van de 20e eeuw opperde Fenner het myxomavirus in te zetten, waar hij onderzoek naar gedaan had. Ongeveer 99,5% van de konijnen bezweken er binnen negen tot elf dagen aan. Slechts een kleine minderheid ontwikkelde een immuniteit en overleefde.

Hij is tevens auteur en coauteur van een 22-tal boeken. Hij behaalde bachelors ('undergraduates') in wetenschap en geneeskunde aan de University of Adelaide. In 1949 werd hij hoogleraar microbiologie aan de Australian National University.

In elk geval is hij een persoon die iets kan afweten over uitroeiingen. De Australische wetenschapper voorspelt dat het menselijk ras - samen met een hele resem dieren - gedoemd is om binnen de eeuw uit te sterven. In wezen zijn we reeds zover dat het doemscenario onomkeerbaar is. Anders gezegd: hij denkt dat het reeds te laat is. Het is niet, dat mensen niets proberen te doen - wel, zei hij, omdat ze het blijven uitstellen.

Hierin vul ik hem graag aan met zaken die ikzelf reeds meermaals heb geschreven, waaronder het feit dat het merendeel van de mensheid aan een kwalijke ziekte lijdt, namelijk: de mañana-ziekte. Mensen stellen de dingen alsmaar uit en iedereen denkt dat de ander het wel voor hem zal doen. In wezen zouden meer mensen aan Zelfkennis moeten gaan doen, in de hoop dat er enkelen erdoor zullen kunnen 'ontwaken', hoe klein die kans ook is.

De geologische tijdschaal overspant de 4,7 miljard jaar sinds het ontstaan van de aarde. Geologen delen de geschiedenis van de aarde op in tijdvakken, van tienduizenden tot honderden miljoenen jaren lang. Sinds het einde van de laatste ijstijd 12.000 jaar geleden, leeft de mens in het Holoceen. Maar omdat het verblijf van de mens op aarde zo ingrijpend is voor de planeet, overweegt de geologische wereld om de start van het Antropoceen, 'het menselijke tijdvak', in te luiden.

Prof. Frank Fenner: "Sedert het moment dat we het onofficiële tijdperk Antropoceen zijn binnengestapt, dat reeds begonnen is met de mechanische industrialisatie, hebben we een effect op deze planeet Aarde gecreëerd gelijkaardig aan dat van het ijstijdperk of aan dat van een komeetinslag. We zullen allemaal hetzelfde lot ondergaan als zij, die ooit de Paaseilanden bevolkten."

Frank Fenner zegt ook dat de huidige homo sapiens de bevolkingsgroei en de daaruit volgende consumptie-explosie niet kan overleven en dat het mensenras binnen de 100 jaar zal uitsterven. VN-cijfers van vorig jaar schatten het aantal mensen op aarde momenteel op 6,8 miljard. De verwachting is, dat dit aantal tegen einde 2011 al tot meer dan 7 miljard zal stijgen. De mensheid zal die bevolkingsexplosie onmogelijk aankunnen; een explosie, die onvermijdelijk zal samenvallen met teugelloze overconsumptie.

De wetenschapper wijst verder met de vinger naar de klimaatverandering. "Klimaatverandering is slechts in haar beginstadium, en we zien nu al heel wat opmerkelijke veranderingen in de weersomstandigheden. De Australische Aboriginals bewezen ons dat zij 40.000 tot 50.000 jaren konden leven zonder koolstofdioxide en globale opwarming. Maar de wereld is daar nu niet meer toe in staat. De menselijke soorten zullen hoogstwaarschijnlijk dezelfde weg opgaan als al de soorten die er ooit zijn geweest, en ondertussen zijn verdwenen. Ik denk dat het te laat is.Het is een onomkeerbare situatie. De homo sapiens zal verdwijnen, zoals de zovele soorten die ik heb zien verdwijnen."

Het is een feit: onze Aarde bestaat reeds een 4 ½ miljard jaar en vele soorten zijn gekomen, en het merendeel ervan is verdwenen. Als dit mensenras plots uitsterft, zal er binnen de paar miljoenen jaren wel nieuwe levenssoorten deze planeet bevolken. Voor Moeder Aarde is het alleszins geen probleem, noch voor de Zon, noch voor de Maan, noch voor ons geheel Melkwegstelsel. Daarin mogen we althans gerust zijn.

Maar - ik val weeral in herhaling: voor elke yin is er een yang, voor elke contra een pro. Wetenschappers, die tot de andere groep behoren, zeggen dat Frank Fenner misschien wel kan gelijk hebben, met de nadruk op het woordje 'misschien'. Deze ecologen met een optimistischer denken, rekenen er op dat er binnenkort een soort van globaal bewustzijn zal ontstaan die de situatie onder ogen kan zien en revolutionaire veranderingen zullen aanbrengen op ecologisch gebied. Er moet weliswaar een halte komen aan die enorme en veel te snelle bevolkingsgroei.

Een zekere Professor James Lovelock beweerde reeds in 2006 dat door de klimaatsveranderingen in de eerstvolgende honderd jaar het bevolkingsaantal van 7 miljard zal gereduceerd worden tot een 500 miljoen. "Elk probeersel om iets tegen deze klimaatsverandering te doen zal het probleem niet kunnen oplossen, uitstellen wel," zei hij.

Die cijfers brengen anderen dan weer op andere gedachten en vermoeden dat een soort van Derde Wereldoorlog een veel snellere oplossing aan het hoofdprobleem kan bieden. Zo zie je maar dat er verschillende denkstramienen bestaan en omdat iedereen denkt dat hij gelijk heeft, heeft hij geen oor voor de 'andersdenkenden'

De woorden van Frank Fenner echoën die van Prins Charles, die op 9 juni jongstleden ook zei dat onze planeet een bevolking van 9 miljard binnen de 40 jaar niet kan dragen. Volgens hem is de mensheid ontzield vanwege consumerisme.

Toch is er een beetje goede nieuws voor allen die aan de mañanaziekte lijden. Professor Nicholas Boyle van de Cambridge University is van mening dat het 'Doemsdag'-moment zich in het jaar 2014 zal voordoen, en die zal bepalen of de 21ste eeuw met geweld zal worden opgevuld of dat vrede en voorspoed zullen overheersen. Afwachten dus ?...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht