ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe somber ziet de toekomst er in onze gewesten uit? En, werelds gezien? Is er nog hoop na 2012?

Een bevolkingsexplosie is moeilijk tegen te houden, of er moet een Derde Wereldoorlog plaatsgrijpen, een nieuwe ziekte opdagen, of een drastische catastrofale klimaatsverandering moet de huidige 7 miljard tot een 500 miljoen reduceren.
door Tsenne Kikke - zondag 1 augustus 2010 16:09

In een vorig nieuwsbericht, getiteld: 'Volgens Prof. Frank Fenner hangt het uitsterven van het menselijk ras boven ons hoofd', schreven we reeds dat Frank Fenner ons vertelde dat de huidige homo sapiens de bevolkingsgroei en de daaruit volgende consumptie-explosie niet kan overleven en dat het mensenras binnen de 100 jaar zal uitsterven.

VN-cijfers van vorig jaar schatten het aantal mensen op aarde momenteel op 6,8 miljard. De verwachting is, dat dit aantal tegen einde 2011 al tot meer dan 7 miljard zal stijgen. De mensheid zal die bevolkingsexplosie onmogelijk aankunnen; een explosie, die onvermijdelijk zal samenvallen met teugelloze overconsumptie.

Per minuut komen er op onze aarde 158 mensen bij. Dat is de netto-aangroei. Anders gezegd en boekhoudkundig gezien: het verschil tussen 267 geboortes per minuut en de 109 overlijdens in diezelfde minuut.

Deze aangroei komt bijna uitsluitend voor rekening van de ontwikkelingslanden. Die krijgen er iedere minuut 154 mensen bij. Tegen 2050 zullen we op deze aarde met 9,5 miljard zijn. Vooral de bevolking van Afrika zal dan twee keer zo groot zijn als nu. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het 'Population Reference Bureau' van de Verenigde Naties.

Wereldwijd zijn we nu met 6,89 miljard mensen, of 51 per vierkante kilometer. In 1960 waren we nog maar met drie miljard, in 1930 nog maar met twee miljard.

Het zevende miljard wordt volgend jaar bereikt. De wereldbevolking blijft dus stijgen, maar de stijging neemt af. In België wonen momenteel 354 mensen per vierkante kilometer en de VN verwacht dat onze bevolking zal groeien van 10,8 miljoen nu naar 12,5 miljoen rond 2050.

Maar, een zekere Professor James Lovelock beweerde reeds in 2006 dat door de klimaatsveranderingen in de eerstvolgende honderd jaar het bevolkingsaantal van 7 miljard zal gereduceerd worden tot een 500 miljoen. "Elk probeersel om iets tegen deze klimaatsverandering te doen zal het probleem niet kunnen oplossen, uitstellen wel," voegde hij eraan toe.

Maar, indien je geloof hecht aan de uitspraken van de Doemdenkers enerzijds, en aan de geloofsovertuigingen van de Alternaïeven anderzijds, is 2012 hét jaar waar we allemaal op moeten wachten ... 'Open je Hart en Ziel voor de Grote Geest' is de boodschap, bijvoorbeeld.

Begin dus met je hart te openen voor de mensen waarmee je samenleeft, je buren, je collega's op het werk, de mensen op straat - van welke huidskleur of ras dan ook. Mediteer daarna op het woordje 'ziel' en ervaar voor jezelf hoe sterk je ermee concreet in verbinding bent, en tracht dan in te zien wat 'geest' betekent en wat het wezenlijke verschil is tussen 'ziel' en 'geest'. Tenslotte belandt je dan op het begrip 'Grote Geest'... De kans is groot dat er werk aan de winkel is, wat Zelfkennis betreft.

Om met ons nieuwsberichtje voort te gaan... Een andere belangrijke tendens is de veroudering van de wereldbevolking. In 1950 waren er nog 12 actieve personen om één bejaarde te onderhouden, in 2010 is dat gezakt naar 9. In België zijn er nu nog 4. De toekomst ziet er naar het schijnt somber uit.

Wereldwijd zullen er in 2050 nog vier actieve mensen zijn om één bejaarde te onderhouden, in België nog twee. En de kans is groot dat tegen die tijd één op twee een allochtoon is. Betekent dit dan ook dat de rollen zullen worden omgedraaid? Ik bedoel: dat de allochtonen, die tegen die tijd de Belgische nationaliteit hebben verkregen, onze ouderlingen zullen gaan onderhouden?

Ja, die toekomst ziet er heel somber uit - of, we kunnen een glimlach oproepen... al was het maar door die gedachte alleen al. Och, cijfers zijn geduldig en elk kind kan ermee spelen. Ook met gekheden op een stokje. Ik hecht nog altijd zeer veel waarde aan Moeder Natuur: zij zorgt te allen tijde voor de nodige harmonie.

Sommige denken dat de overbevolking het gewicht van de Aarde sterk zal beïnvloeden. Maar, om te beginnen: hoeveel weegt de Aarde?

Prof. Manuel Sintubin , professor in de Geologie antwoordde hierop: "Eigenlijk vraag je je af wat de massa is van de Aarde. Gewicht en massa betekenen eigenlijk niet hetzelfde. Beeld je gewoon in dat je op een weegschaal staat in een lift. Wanneer denk je dat de weegschaal het hoogste getal gaat aangeven? Omhoog of omlaag?

Wanneer de lift omhoog schiet, treedt er een versnelling op. Je gaat meer druk uitoefenen op de weegschaal. Het gevolg is dat je meer weegt. Schiet de lift omlaag - alweer een versnelling - dan wordt je eigenlijk een beetje van de grond gelicht. Je weegt plots iets minder. Je gewicht verandert constant in de lift, maar is je massa veranderd?

Denk ook aan de ruimtevaarders, die in gewichtsloze toestand rondzweven in de ruimte. Hun massa is nog steeds hetzelfde, maar op die massa wordt er geen zwaartekracht meer uitgeoefend. Als zij op de weegschaal zouden gaan staan in de ruimte, zouden ze niets wegen. Dat is de theorie!

Wat planeet Aarde betreft: hoe bepalen we nu de massa? Welnu, de massa is het product van het volume en van de dichtheid van het materiaal. Dus we moeten het volume en de gemiddelde dichtheid van de Aarde kennen.

De gemiddelde dichtheid van de Aarde is ongeveer 5,5 gram per kubieke centimeter (g/cm3). En nu het volume: dat kan je zélf uitrekenen als je weet dat de Aarde een bol is met een straal van ongeveer 6371 km. Uiteindelijk kom je aan een volume van ongeveer 1.000.000.000.000 kubieke kilometer (km3) of 1 biljoen kubieke kilometer.

Als je beide nu vermenigvuldigt - rekening houdend met de eenheden! - kom je aan een massa van bijna 6000 triljard kilogram, dat is een 6 gevolgd door 14 nullen: 6.000.000.000.000.000.000.000.000 kg."

Volgende vraag: Wordt de Aarde nu zwaarder met al die mensen?

Eén van de antwoorden is: "Uiteraard niet. Door het principe van de behoud van massa neemt de massa van de Aarde niet toe. Dat wil zeggen dat de massa van een gesloten systeem niet toeneemt. De gewichtstoename van een individu is het gevolg van het innemen van voedsel en water. Een beetje van die massa wordt omgezet in weefsel als het ware. De rest wordt weer teruggebracht in het milieu. Uiteindelijk gaat een mens dood en keert alle stof terug in de aarde. Massaneutraal, dus?"

Men zou eventueel kunnen rekening houden met het zogenaamde ruimtepuin. Dit ruimtepuin bestaat uit wat kometen en asteroïden, en veel stof. Per dag ongeveer 6 ton, naar het schijnt.Er is echter nog een proces werkzaam, namelijk: het verlies aan dampkring aan het heelal. Dit bedraagt circa 10 ton per seconde. Het is een casu quo. Per saldo zal de Aarde dan ook niet veel aan volume en massa toenemen, noch afnemen.

Bovendien weegt de Aarde niets, ze zweeft. Het gewicht van een massa is de kracht op die massa, uitgeoefend door een extern zwaartekrachtsveld. Je kunt dus niet het gewicht van de Aarde in het zwaartekrachtsveld van de Aarde uitdrukken.

Wat zou er gebeuren als alle mensen in de wereld dichtbij elkaar zouden gaan staan? Die vraag kreeg Frank Deboosere voorgeschoteld in zijn rubriek 'Weet-al-van-het-heelal'.

Een leuke, weliswaar nogal theoretische vraag. Laat ons veronderstellen dat er 10 miljard mensen zijn die elk 100 kg wegen. Dat is dan een totaal van 1.000.000.000.000 kg. Nu weegt de aarde ongeveer 5.974.200.000.000.000.000.000.000 kg. De verhouding gewicht mensen/gewicht aarde bedraagt dus 1/5.970.200.000.000.

We vergelijken dit met een mug die op een mens komt zitten. Een mug weegt ongeveer 10 milligram. De verhouding gewicht mug/gewicht mens bedraagt dan 0,000010 kg/100 kg of 1/10.000.000.

Verhoudingsgewijs is een mug op een mens dus een veel zwaarder evenement - meer dan 500.000 maal - dan alle mensen dicht bij elkaar op Aarde.

Kortom, de toekomst ziet er nog niet zo somber uit!

Alle wereldse gegevens... verkrijg je door op deze link te klikken. Indien je even wacht, verkrijg je extra info over alles en nog wat.

Elke dag kun je de Wereldklok bekijken ... door op deze link te klikken. Tot morgen dan?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht