ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Prigozjin en Oetkin omgekomen bij vliegtuigcrash

Dit weten we al…
door Tsenne Kikke - donderdag 24 augustus 2023 15:09

Woensdagavond is een privéjet van Jevgeni Prigozjin neergestort, met de Wagner-leider aan boord. Dat zeggen zowel de Russische luchtvaartautoriteit als socialemediakanalen gelinkt aan het huurlingenleger. Wat weten we al?...

Op woensdag 23 augustus in de vooravond vloog een Embraer Legacy 600-vliegtuig met registratienummer RA-02795, dat Wagner-leider Jevgeni Prigozjin als privéjet gebruikt, van de Russische hoofdstad Moskou naar Sint-Petersburg. “Er waren geen indicaties dat er iets mis was met het toestel”, volgens Ian Petchenik van trackingsite Flightradar24. Maar na ongeveer een halfuur in de lucht, daalde en klom het toestel om 18.19 uur lokale tijd een paar keer vlug, vooraleer het om 18.20 razendsnel hoogte verloor. “Wat er ook gebeurde, het gebeurde snel”, aldus Petchenik.

Op niet-geverifieerde beelden is te zien hoe een vliegtuig naar beneden tuimelt, met een rookpluim achter zich aan. Het toestel stortte neer in een veld nabij het dorp Kuzhenkino in de Tver-regio, zo’n 300 kilometer ten noordwesten van Moskou. Beelden tonen hoe de brokstukken in brand stonden.

Kort nadien draaide een tweede privéjet dat gelinkt is aan Prigozjin en dat ook op weg leek naar diens thuisbasis Sint-Petersburg, terug naar Moskou, waar het landde.

Wat weten we over de slachtoffers?

Niemand overleefde de vliegtuigcrash. Tien lichamen werden in de loop van de avond geborgen, bevestigde het Russische ministerie van Noodsituaties.

De Russische luchtvaartautoriteit Rosaviatsia meldde dat volgens luchtvaartmaatschappij MNT-Aero LLC zeven passagiers en drie bemanningsleden op de passagierslijst stonden, en bevestigde later dat zij ook effectief aan boord van het toestel zaten. Het gaat om passagiers Jevgeni Prigozjin, Dmitry Oetkin, Valeriy Chekalov, Sergey Propustin, Evgeniy Makaryan, Aleksandr Totmin en Nikolay Matuseev en commandant Aleksei Levshin, copiloot Rustam Karimov en stewardess Kristina Raspopova.

Telegram-kanalen gelinkt aan Wagner, waaronder de accounts ‘Wagner Group’ en ‘Grey Zone’, bevestigden woensdagavond het overlijden van de 62-jarige Jevgeni Prigozjin – al zei ‘Wagner Group’ nadien nog dat het het nieuws weigerde te geloven. Intussen vormden de lichten van het Wagner-gebouw in Sint-Petersburg een kruis, en werden er bloemen en andere eerbetonen neergelegd.

Wat weten we over de oorzaak?

Officieel is nog niets bekend over de oorzaak van de vliegtuigcrash. Het Russische Onderzoekscomité is een strafrechtelijke zaak gestart op basis van artikel 263 van het Russische strafrecht: inbreuken op de regels van de verkeersveiligheid en luchtvaart. De Russische luchtvaartautoriteit Rosaviatsia is een onderzoek begonnen naar de omstandigheden en oorzaken van de crash en heeft daarvoor een speciale commissie opgericht.

Volgens de Braziliaanse vliegtuigmaker Embraer hield het bedrijf zich aan de internationale sancties en voerde het al sinds 2019 geen onderhoud meer uit op het toestel. De Embraer Legacy 600 had in ruim twintig jaar dienst slechts één ongeval, dat te wijten zou zijn geweest aan een menselijke fout.

Anonieme bronnen vertelden aan Russische media dat het vliegtuig neergeschoten zou zijn door een of meerdere luchtafweerraketten. Ook volgens Oekraïense media werd het vliegtuig neergeschoten door Russisch luchtafweergeschut. Dat kon niet bevestigd worden.

Op de socialemediakanalen gelinkt aan Wagner klinkt het dat de patriotten Prigozjin en Utkin stierven door “de acties van verraders van Rusland”. Sommige aanhangers wijzen met de vinger naar Rusland, anderen naar Oekraïne.

Wat zijn de reacties?

Vanuit het Kremlin of het Russische ministerie van Defensie kwam nog geen reactie op de feiten. Poetin gaf woensdagavond een toespraak op een herdenking voor de Slag bij Koersk, een veldslag tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar vermeldde de crash niet.

Buiten het Russische regime reageert niemand verbaasd dat Prigozjin omgekomen zou zijn en velen suggereren Russische betrokkenheid. De Wagner-opstand die Prigozjin leidde tegen het Russische regime werd beschouwd als een vernedering voor Vladimir Poetin en er werd alom wraak verwacht. Het zou lang niet de eerste keer zijn dat een opposant van Poetin in verdachte omstandigheden om het leven komt.

Adviseurs van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky suggereren alvast dat Rusland Prigozjin vermoord heeft. Zo zei Michajlo Podoljak aan het Duitse boulevardblad Bild: “Prigozjin heeft op het moment dat hij 200 kilometer voor Moskou halt hield, zijn eigen doodsvonnis ondertekend. De opstand van Prigozjin in juni heeft Poetin echt bang gemaakt en dat ging ongetwijfeld gevolgen hebben, want Poetin vergeeft niemand die hem bang maakt.”

Podoljak insinueert in het interview dat het mogelijk om een moordcomplot gaat. Als die hypothese bevestigd wordt, gaat het om een “demonstratieve eliminatie” en “een direct signaal aan de elites (...) dat de brutale moorden op het ‘eigen volk’ in Rusland begonnen zijn”. Moskou stuurt volgens Podoljak ook een signaal naar zijn leger “dat elk gebrek aan loyauteit met de dood bestraft wordt”.

Adviseur Anton Gerashchenko schreef dan weer op X, het voormalige Twitter: “Vandaag is het exact twee maanden geleden dat de muiterij van Prigozjin begon. Ook symbolisch: er stierven tien mensen in de crash van vandaag, exact evenveel als het aantal mensen dat stierf in het Russische militaire vliegtuig dat op 24 juni werd getroffen door Wagner-huurlingen.”

Eerder zeiden het Witte Huis en later ook de Amerikaanse president Joe Biden dat hij niet verrast is door het overlijden van Prigozjin. Op de vraag of hij denkt dat Poetin achter de crash zit, antwoordde de Amerikaanse president “dat er in Rusland niet veel gebeurt waar Poetin niet achter zit”. Hij voegde echter ook toe niet voldoende te weten om echt een antwoord te geven. In juli had hij gezegd dat als hij Prigozjin was, hij voorzichtig zou zijn met wat hij at.

Ook in onder meer het Verenigd Koninkrijk suggereren regeringsleden dat Rusland Prigozjin heeft vermoord. Zo schreef Alicia Kearns, hoofd van de parlementaire commissie voor buitenlandse zaken, op X: “De snelheid waarmee de Russische regering heeft bevestigd dat Jevgeni Prigozjin in een vliegtuig zat dat neerstortte tijdens een vlucht van Moskou naar Sint-Petersburg zou ons alles moeten vertellen wat we moeten weten. Berichten dat de Russische luchtverdediging het vliegtuig heeft neergeschoten, suggereren dat Poetin een zeer luide boodschap stuurt.”

Ook klinkt het: “Voor Poetin is er één onvergeeflijke zonde: het verraad van Poetin en Rusland. Hij jaagt op degenen die hij als verraders beschouwt (…). Nu is Jevgeni Prigozjin aan die lijst toegevoegd, waarmee een einde komt aan de vernedering van Poetin.”

Pools minister van Buitenlandse Zaken Zbigniew Rau zei dan weer aan nieuwszender TVP Info: “We zouden grote moeite hebben om iemand te noemen die intuïtief zou denken dat dit toeval was. Het is nu eenmaal zo dat politieke tegenstanders die Vladimir Poetin als een bedreiging voor zijn macht beschouwt, niet op natuurlijke wijze sterven.”

De 'nabestaanden' reageerden...

In een video die op sociale media de ronde doet, suggereren de Wagner huurlingen dat Prigozjin zijn eigen dood in scène heeft gezet nadat een tweede vliegtuig, dat banden heeft met Wagner, op de vluchtradar al zigzaggend boven dezelfde regio werd gespot. Het zou niet de eerste keer zijn dat de Wagner-baas dat doet. In 2019 werd hij al eens officieel doodverklaard in Afrika, tot hij plots weer opdook voor de invasie van Rusland in Oekraïne.

Als de dood van Prigozjin effectief waar zou zijn, beloofden de Wagnersoldaten dat er een “Mars van Gerechtigheid” zou georganiseerd worden. “Er wordt nu veel gepraat over wat de Wagner Group gaat doen. We kunnen je één ding vertellen. We gaan beginnen, maak je klaar voor ons”, klinkt het in de video.

Bron: GVA

Nawoord

- Volodimir Zelenski grapte tijdens een persconferentie: “Dit is niet de hulp met vliegtuigen waar we om vroegen.”

- Ondertussen heeft Poetin het overlijden van Wagner-baas Prigozjin bevestigd. Hij condoleerde eveneens de familie. Daarnaast noemde hij de Wagner-leider een "lastige, maar getalenteerde man". "Ik kende hem sinds de jaren 90 en hij was een goed zakenman", aldus Poetin. "Ook heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de strijd tegen de 'nazi's' in Oekraïne." Toch noemde Poetin Prigozjin ook "een man met een complex lot" en iemand met "ernstige fouten in zijn leven."

Voorts zei Poetin dat Rusland zal bestuderen wat experten zeggen over de crash, maar dat het onderzoek tijd zal vergen.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht