ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Kinderen steeds jonger, seksueel misbruik steeds extremer…

"Het gewone misbruik voldoet niet meer", stelde de politie vast.
door Tsenne Kikke - dinsdag 29 augustus 2023 14:33

19 miljoen strafbare beelden van kindermisbruik die dagelijkse verspreid worden. En dan de toevoeging: "We zullen er waarschijnlijk een paar honderd miljoen naast zitten". Het was een moment om stil te worden en even te slikken, vanmorgen rond kwart voor negen in 'De ochtend' op Radio 1.

Aan het woord was Yves Goethals van de federale politie. Als hoofd van de cel offline en online kindermisbruik wordt hij van 's morgens vroeg tot 's avonds laat geconfronteerd met dossiers van kindermisbruik. Ze krijgen vragen van de politie en moeten beelden analyseren om de strafbaarheid te bepalen. "We zitten constant in de sfeer van kindermisbruik."

"De kinderen die misbruikt worden, worden alsmaar jonger en de beelden worden alsmaar extremer. Ik denk dat dat een soort gewenning is, men wil altijd meer. Ook in deze wereld helaas. Het "gewone" misbruik voldoet niet meer. Ik denk dat we in een maatschappij beland zijn waarin de grenzen alsmaar meer vervagen."

Van dark web tot peer-to-peer

De beelden worden op verschillende manieren gedeeld en verspreid, vertelt Goethals. Enerzijds is er het dark web - een verborgen deel van het internet waar criminaliteit welig tiert. "Dat is het ergste van het ergste", klinkt het.

De beelden worden ook op andere manieren gedeeld, via sociale media bijvoorbeeld. Dat gaat dan om apps die ook jij en ik gebruiken, denk maar aan WhatsApp of Telegram.

Maar de meest gebruikte manier is wellicht peer-to-peer, waarbij computers rechtstreeks met elkaar verbonden worden, zonder tussenkomst van een website. Hoe het werkt? "Stel dat iemand intikt: ik wil een naakt meisje van negen jaar zien, krijg je die beelden anoniem toegestuurd via gelijken die ook een abonnement hebben. Het is de meest gebruikte manier omdat het zo laagdrempelig is om die beelden te versturen."

"Geldelijk gewin kan een reden zijn", zegt Goethals. "Maar dat zijn dan mensen die vandaag drugs, morgen wapens en overmorgen kindermisbruik verkopen. Even vaak worden beelden geruild of gewisseld om erbij te horen. Om toegang te krijgen tot zulke sites moet je iets aanleveren om binnen te geraken."

Slachtoffers identificeren

Op de vraag hoeveel beelden er zo gedeeld worden, zucht hij. "We kunnen alleen maar gissen. We weten dat er vorig jaar via peer-to-peer 19 miljoen strafbare beelden per dag werden uitgewisseld en we zullen er waarschijnlijk een paar 100 miljoen naast zitten." De politie komt die beelden op het spoor op verschillende manieren. "Door informatie uit binnen- of buitenland, via meldingen op sociale media of de beelden worden binnengeleverd bij de politie."

Hun belangrijkste doel blijft om de slachtoffers te identificeren om "hen uit de miserie te halen". Het zit 'm soms in de details. Zo werd in 2010 een Nederlandse kindermisbruiker gevat doordat een knuffel van Nijntje te zien was op een van de beelden. Europol heeft dan ook al enkele jaren een campagne lopen waarbij ze voorwerpen tonen die in video's van kindermisbruik te zien zijn.

Hun website toont momenteel een schooluniform, een kleedje met kinderfiguurtjes of een beker: het zijn stille getuigen van een vreselijke problematiek. "Maar als we het kind vinden, vinden we vaak ook de dader. Die bevindt zich namelijk vaak in de naaste omgeving van het slachtoffer." En dan is het op naar de volgende video, op naar het volgende slachtoffer. Met de grote vraag: stopt deze gruwel ooit?...

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

- Heb je een vraag over geweld, misbruik of kindermishandeling, dan kan je terecht bij de hulplijn 1712. Kinderen en jongeren kunnen ook terecht bij Awel, op het nummer 102 of via de website.

- Maak je je zorgen over je gevoelens en gedrag naar minderjarigen toe, of het gedrag van een ander? Dan kan je Stop it Now! contacteren voor een luisterend oor, advies en ondersteuning. Dit kan op het nummer 0800-200 50 of via [email protected].

Bron: VRT NWS

- Child Focus liet ondertussen weten dat het zich burgerlijke partij stelt in het onderzoek naar - onder meer - Sven Pichal. "Gemiddeld doen we dat een tweetal keer per jaar", legde Heidi De Pauw uit. "We willen de niet-geïdentificeerde kinderen op de beelden, kinderen van vlees en bloed, een stem en gezicht geven in de rechtbank. Maar we willen ook heel duidelijk aan de publieke opinie zeggen dat ook bij ons dit soort feiten voorkomen. Want, als we aan kindermisbruik en de bijhorende beelden denken, wordt er vaak aan verre buitenlanden gedacht. Een totale misvatting. "Het gebeurt ook hier, in België", klonk het stellig. "Het is niet ver van ons bed. Verdachten en daders bevinden zich ook onder ons, het is onze buurman of lerares. En het zijn ook kinderen die bij ons wonen, die hier naar school gaan en die in de buurt voetballen. Ook zij worden seksueel misbruikt, ook van hen worden beelden gemaakt, die dan miljoenen en miljoenen keren per dag gedeeld en bekeken worden."

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht