ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Gaan kleren die jij in een container steekt naar een goed doel?

Kenia ligt er bezaaid mee…
door Tsenne Kikke - zaterdag 18 februari 2023 23:14

In Kenia is tweedehandskleding heel populair, maar de kledingbalen met tweehonderd stuks die marktkramers er voor zowat 80 euro opkopen, bevatten alsmaar meer onbruikbare brol. De oorzaak?... Omdat we almaar vaker spullen kopen die haast wegwerpkledij zijn. “De kwaliteit van wat we in onze kledingcontainers aantreffen, is de jongste jaren enorm achteruitgegaan”, zei Belinda Torres Leclercq van Oxfam België. “Het gaat steeds vaker om fast fashion, jammer genoeg.”

“Een T-shirt van de Primark dat vijf keer gewassen is, dat kunnen wij niet meer in onze winkels hangen”, zei ook coördinator Luc Daelemans van 'ViTeS', dat twaalf kringloopcentra uitbaat. “We willen wel meer hergebruik, maar iemand moet het willen kopen, hé. Als iets heel goedkoop is, zeggen ze altijd dat je je moet afvragen of het niet met kinderhandjes is gemaakt. Maar je moet je ook afvragen of het wel met degelijke materialen is gemaakt.”

In Kenia liggen dan ook de afgedankte bloesjes, T-shirts en broeken van merken als Nike en H&M met hopen tegelijk langs de Nairobi-rivier in Kenia. Alleen al vanuit Belgische kledingcontainers belanden er per jaar zowat 1 miljoen stuks niet-afbreekbaar textiel in het Afrikaanse land. Veel ervan zijn gemaakt uit polyester of andere synthetische, niet-afbreekbare stoffen. Ze worden er gebruikt voor open vuurtjes, komen terecht op gigantische vuilnisbelten - of, belanden via de rivieren uiteindelijk als microplastics in zee.

Op de Keniaanse stortplaatsen vond de ngo kleren van H&M, Nike, Yves Saint Laurent, M&S, Tommy Hilfiger, Primark, Zara en Shein. De kans bestaat dat daar ook kleren tussen zitten die jij plichtbewust in een kledingcontainer achterliet.

Eigenlijk mag alleen herbruikbare kledij het land verlaten, maar niemand blijkt te controleren wat er precies wordt uitgevoerd. In totaal zijn in Vlaanderen 137 bedrijven erkend als textielinzamelaar, en dat zijn - naast kringloopcentra en ngo’s - vaak ook commerciële bedrijven. Handhaving of controle is er niet, afvalstoffenmaatschappij 'Ovam' heeft er de bevoegdheid niet voor.

“Wat we niet kunnen gebruiken, verkopen wij door aan de erkende textielhandelaars”, zei Daelemans. “Die zijn door Ovam erkend, dus we gaan ervan uit dat er controle is op wat zij met die stromen doen.” Maar dat blijkt dus niet het geval.

In afwachting van regelgeving en technologie die textiel duurzamer maken, hopen de betrokken instanties vooral dat we minder kleren kopen en weggooien. En dat het op een verstandiger manier gebeurt als we ze toch wegdoen. “Topkwaliteit komt sowieso niet meer tot bij ons, maar alsjeblief, breng je herbruikbare kleren rechtstreeks binnen bij onze winkels”, zei Daelemans. “Als je het in de kledingcontainer achterlaat en iemand na jou dumpt er kattenbakvulling of een frietzak in, kan ook jouw kledij onbruikbaar worden. Dat gebeurt helaas maar al te vaak.”

Bij Oxfam hopen ze wél nog op topkwaliteit. Er komt dit jaar nog een sensibiliseringscampagne om marktaandeel terug te winnen van tweedehandssites. “In plaats van het rap op 'Vinted' te zetten, overweeg eens om het te schenken”, zei Belinda Torres Leclercq. “De opbrengst gaat naar onze internationale werking.”

Vormt deze nieuwe uitvinding een oplossing voor de kledingrecyclage?

Dat fast fashion problematisch is, hoeven we je vast niet meer te vertellen. In een wereld waar velen onder ons kwantiteit boven kwaliteit verkiezen, worden we steeds meer geconfronteerd met de gevolgen van dat consumentisme. Zoals je kon lezen stapelt in Kenia het kledingafval zich op, omdat veel synthetische stoffen moeilijk identificeerbaar en recycleerbaar zijn. Maar een Amerikaans onderzoek zou weleens de oplossing voor dat probleem gevonden kunnen hebben.

Het zijn onderzoekers van de University of Michigan die met de oplossing op de proppen komen in ‘Polymeric photonic crystal fibers for textile tracing and sorting’, gepubliceerd in het vakblad 'Advanced Materials Technologies'. Zij stellen met name voor om de samenstelling van textiel niet langer (enkel) op een makkelijk afwasbaar etiket te plaatsen, maar te integreren in de kledij zelf door middel van een ingeweven barcode.

Die barcode, die zou samengesteld zijn uit fotonische vezels, zou ook na lange tijd zichtbaar blijven in de kledij. Afhankelijk van de gebruikte methode kan de informatie gelezen worden met het blote oog of door middel van infraroodstralen. Soortgelijke technologie wordt volgens de onderzoekers al gebruikt in voedingsplastic en kan ook voor de kledingindustrie een belangrijke boost vormen voor het recyclageproces, omdat het vaak de onduidelijke samenstelling van een stof is die een correcte recylage in de weg staat.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht