ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe oud ben je echt?…

Springlevend: Je biologische leeftijd voorspelt hoe snel je veroudert.
door Tsenne Kikke - vrijdag 22 december 2023 19:52

Jouw biologische leeftijd geeft de snelheid aan waarmee jouw lichaam veroudert. Mogelijk is een deel van die veroudering met simpele oplossingen terug te draaien.

Het is waar dat niet iedereen even snel veroudert. De ene tachtigjarige wandelt met gemak tien kilometer, terwijl de andere bijna niet meer op kan staan uit zijn stoel. Hoe ver je bent in het verouderingsproces, is te voorspellen aan de hand van de biologische leeftijd, de werkelijke staat waarin je lichaam zich bevindt. De biologische leeftijd van een persoon kan meerdere jaren voor- of achterlopen op de kalenderleeftijd. Volgens recente studies onthult je biologische leeftijd beter hoeveel gezond leven er nog in je zit dan het aantal kaarsjes op je verjaardagstaart.

Aan kalenderleeftijd valt niks te sleutelen. Biologische leeftijd lijkt daarentegen flexibeler, wat zowel goed als slecht is. Aandoeningen als hoge bloeddruk en diabetes duwen de veroudering en dus de bio-leeftijd vooruit. Een gezonde leefstijl kan het proces vertragen.

Het is een aantrekkelijk idee om uit te vinden hoe oud je echt bent, van binnen. Mijn overwegend plantaardige eetpatroon en dagelijkse hardlooprondjes moeten toch wat waard zijn?

Uiterlijke tekenen van veroudering, zoals grijs haar en rimpels, zijn geen directe reflectie van het interne verouderingsproces. “De huid van iemand die veel in de zon zit, veroudert sneller, maar op de veroudering van je hart of andere organen heeft zonlicht weinig invloed”, zei verouderingsbioloog Georges Janssens. “Of neem kaalheid, wat sterk beïnvloedt wordt door je genen. Ben je kaal dan zie je er ouder uit, maar het zegt niet veel over de staat van je lichaam.” Vroeg grijs worden, kan evengoed een genetische kwestie zijn.

Betrouwbaar vaststellen of iemand op fysiologisch niveau een snelle of langzame verouderaar is, is niet makkelijk, aangezien biologische leeftijd niet direct te meten is. Wetenschappers proberen de snelheid van het verouderingsproces daarom af te leiden uit dingen die ze wél kunnen meten. In de ouderengeneeskunde gebeurt dat aan de hand van een serie lichamelijke en cognitieve metingen. Meet je bij een oudere het BMI, vetpercentage, spiermassa, spierkracht, evenwicht en cognitieve functie, dan rolt er een bio-leeftijd uit die vrij goed het risico op ouderdomsgerelateerde ziekten voorspelt.

Een andere strategie om te voorspellen hoe nabij de dood is, is door biomarkers in weefsels te meten. Onderzoekers kijken bijvoorbeeld naar eiwitten in het bloed, chemische markeringen op het DNA of de samenstelling van de bacteriën in de darmen. “De best beschreven biomarker op dit moment is DNA-methylatie”, legde Janssens uit, die onderzoek doet naar de moleculaire kenmerken van gezonde veroudering.

Onder invloed van leefstijl en omgevingsfactoren binden methylgroepen zich op sommige plekken in ons DNA, chemische markeringen die beïnvloeden of genen worden worden afgelezen of niet. Bindt een methylgroep aan het stuk DNA, dan staat het onderliggende gen ‘uit’. Idealiter wil je ‘slechte’ genen, die te maken hebben met ontsteking of kanker, ‘uit’ hebben staan. ‘Voordelige’ genen wil je actief hebben. “Het is goed bekend hoe het patroon van DNA-methylatie verandert met oplopende leeftijd, maar over de betrouwbaarheid van deze methode om biologische leeftijd te schatten is nog veel discussie. DNA-methylatie is op dit moment vooral een goede voorspeller voor je kalenderleeftijd.”

Aantal stappen per dag

Terwijl wetenschappers experimenteren met verschillende biomarkers om de staat van veroudering te meten, zijn er al bedrijven zoals MyDNAage en TheNu, die dit soort tests verkopen aan consumenten. Voor honderden euro’s kun je bloed of speeksel opsturen naar een lab voor een berekening van je bio-leeftijd. Janssens en zijn collega’s willen het simpeler maken om een idee te krijgen van je interne veroudering. Ze ontwikkelden de online calculator PhysiAge, waarin je gegevens invult over bloeddruk, suikergehalte en het dagelijks aantal stappen.

Deze calculator is nog steeds niet echt simpel, niet iedereen heeft deze meetwaarden slingeren. Jouw bloedsuikerspiegel in nuchtere toestand, voor je ‘s ochtends iets eet, stijgt langzaam door ouderdom en hangt daarnaast samen met je voedingspatroon, waardoor het een goede indicator is voor je gezondheid. En, met hardlopen kom je al snel op een flink aantal stappen per dag.

Mensen die al met hun gezondheid bezig zijn, zien in de score bevestigd dat ze goed bezig zijn. “Klopt”, zegt Janssens, zelf 38, imaar in fysiologisch opzicht vijf jaar jonger. “De relevantie van een leeftijdsvoorspeller is vooral dat het motiverend kan werken. Heb je een PhysiAge jonger dan je kalenderleeftijd, dan is dat een goede indicatie dat je leefstijl werkt voor jou, dat die bijdraagt aan je gezondheid op de lange termijn.” Zijn ouders vulden de calculator ook in, beiden bleken fysiologisch jonger te zijn. “Toen ze dat zagen, gingen ze gelijk extra wandelen.”

Neem de score met een korreltje zout, adviseerde hij daarentegen. Zoveel kun je er niet uit afleiden over je gezondheid en levensverwachting. Wetenschappers zijn nog volop aan het uitproberen welke maten betrouwbaar reflecteren wat er gaande is in ons lichaam. “Elk orgaan, elk deel van je lichaam, kan bovendien met een andere snelheid verouderen. Er is nu geen enkele test die hier rekening mee houdt”, aldus Janssens.

Veroudering terugdraaien

Dat neemt niet weg dat de wetenschap al druk in de weer is met manieren om het interne verouderingsproces te vertragen, of zelfs terug te draaien. “Zo’n twintig procent van je biologische leeftijd kan verklaard worden door genetica, daar verander je niks aan," zei Janssens. “Maar hoe snel je veroudert komt voor het grootste deel aan op leefstijl.”

Goed eten en genoeg bewegen zijn de voor de hand liggende dingen die je kunt doen om jaren af te schaven van je bio-leeftijd. Maar er is meer. Medicijnen. Supplementen. De laatste jaren leverden verschillende klinische trials aanwijzingen dat de biologische leeftijd met medicijnencocktails is om te keren, al weten onderzoekers het fijne er nog niet van.

Stel, je weet je biologische leeftijd omlaag te krijgen. Wat dan? Krijgt iemand die fysiologisch jonger is er extra jaren bij aan levensduur? Of, gaat het om extra gezonde jaren zonder chronische ziekten? Janssens kan het niet met zekerheid zeggen. “We hopen op meer gezonde jaren en dat is wat we doorgaans zien. Mensen die biologisch jonger zijn, zijn eigenlijk gewoon gezonder. Gezondheid is waar we naar streven.”

Bron: Nemo kennislink

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

En, dan hebben we nog een 400-tal sterk afgeprijsde boeken!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht