ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Liedjes uit de Goede Oude Tijd

Griekse songs in het Engels, Frans, Italiaans en Nederlands weergegeven…
door Tsenne Kikke - woensdag 22 november 2023 3:23

Weinig mensen beseffen vandaag de dag dat sommige klassieke liedjes, die internationale hits werden, indertijd geschreven werden door Griekse componisten, waaronder Mikis Theodorakis, Manos Hattzidakis en Giannis Spanos. Van The Beatles tot Edith Piaf en van Nat King Cole tot Shirley Bassey, vele bekende zangers en talloze anderen over de hele wereld hebben hun stem gegeven aan enkele tijdloze Griekse melodieën. Enkele voorbeelden...

1) Het Mikis Theodorakis-nummer "If You Remember my Dream", oorspronkelijk in het Grieks gezongen door Giovanna, werd opgepikt door niemand minder dan de Beatles, die er "The Honeymoon Song" van maakten.

Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου (Γιοβάννα) - If You Remember My Dream - by Giovanna (1960)

The Honeymoon Song - The Beatles (1963)

2) Een Engelse versie van een tijdloos nummer van Manos Hatzidakis is "Don't Ask the Sky". Deze mooie ballade werd oorspronkelijk gezongen door actrice Tzeni Karezi in de film "Island of the Brave".

Brenda Lee "All Alone Am I" in 'The Ed Sullivan Show': prachtig gebracht...

3) Harry Belafonte: “In the Small Boat”

Dit is een zeldzaam juweeltje met de populaire zanger Harry Belafonte die in het Grieks het lied zingt dat beroemd is geworden door filmster Aliki Vougiouklaki. Het werd geschreven door Manos Hatzidakis voor de film 'Madalena' - en, deze dames maakten er serieus werk van... :-)

Aliki Vougiouklaki: Μες σ'αυτή τη βάρκα - “In the Small Boat”

4) Nat King Cole: “In the Cool of the Day”

Nat King Cole zong de titelsong van deze film uit 1963 met Peter Finch en Jane Fonda in de hoofdrollen. De componist is wederom Manos Hatzidakis, de oorspronkelijke titel was "Turn Your Pain into Joy".

Het originele lied van Manos Hatzidakis: 'Turn Your Pain into Joy'

5) Connie Francis: “Never on Sunday”

De Oscarwinnende muziek van Manos Hatzidakis uit de charmante film met dezelfde titel. In de film werd "Never on Sunday" in het Grieks gezongen door hoofdrolspeelster Melina Mercouri. Dit is een versie van de Amerikaanse zangeres Connie Francis.

Melina Mercouri's versie...

6) Dalida: “Darla Dirladada”

Dit traditioneel vreugdevol visserslied van het eiland Kalymnos is door verschillende Griekse zangers uitgevoerd, maar de Franse chanteuse Dalida maakte er een internationale hit van.

Een Griekse versie

7) Edith Piaf: “Les Amants de Teruel”

De legendarische Franse zangeres Edith Piaf gaf stem aan dit lied, de Franse interpretatie van het Mikis Theodorakis' "Beautiful City".

Mikis Theodorakis' Beautiful City

8) Milva: “Sogno di Liberta”

Dit nummer is ook een compositie van Mikis Theodorakis en heette oorspronkelijk "Denial". De Italiaanse tekst wordt gezongen door Milva. Deze Italiaanse versie is getiteld "Dream of Liberty".

In iuni 2017 dirigeerde Mikis Theodorakis (1925 - 2021) op 92-jarige leeftijd een prachtig koor in Athene dat 'Denial' ten gehore bracht. De tekst van het gedicht is van Giorgos Seferis. Tijdens het koloniale regime (vanaf de jaren 1970) werd het lied de hymne van het verzet van het Griekse volk tegen de dictatuur en het drukt met elk couplet en elke muzikale noot het verlangen van de eenvoudige mens naar vrijheid uit.

9) Mikis Theodorakis schreef de muziek voor dit nummer, dat te horen was in het toneelstuk "The Hostage" van Brendan Behan, geïnspireerd op de strijd van de Ieren voor onafhankelijkheid. In 1969 won Kostas Gavras de Oscar voor beste buitenlandse film met 'Z' en de muziek van Mikis Theodorakis ging de wereld rond via de bioscopen. 'The Laughing Child' begon daarna aan een tweede buitenlandse carrière. In 1970 nam Shirley Bassey The Jovial Child' op.

Het lied To Yelasto in 1974 gezongen door Maria Farantouri. Ook bekend als het thema van de film 'Z' over de moord op politicus Grigoris Lambrakis.

Shirley Bassey: “Life Goes On”

Liesbeth List's 'Klaaglied' mag ook worden gehoord...

Mikis Theodorakis - (O Andonis) - 'Z '

Liesbeth List maakte er iets moois van: 'Antonis'

Kortom: alle versies van Liesbeth List uit 1967 ('Liesbeth List zingt Theodorakis') zijn écht de moeite waard om ze één voor één te aanhoren... Doen! :-)

Liesbeth List (1941 - 2020) - een korte reportage...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht