ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Joseph Ratzinger werd eervol begraven…

Waarom drie kisten? Enig idee?
door Tsenne Kikke - vrijdag 6 januari 2023 18:22

Joseph Ratzinger, alias paus emeritus Benedictus XVI, rust sinds gisteren voor eeuwig in de graftombe van het Vaticaan. Een pauselijke begrafenis is natuurlijk geen doorsnee begrafenis en heeft dus haar specifieke vereisten. Zo ligt Benedictus’ lichaam in een kist van cipressenhout, een zinken kist (sommigen schrijven: 'loden'), en een kist uit iepenhout. Met andere woorden: het stoffelijk lichaam ligt in drie kisten. Wedden, dat geen sterveling écht het waarom daarvan weet... :-)

Het ritueel houdt in dat elke paus in drie doodskisten wordt begraven. De kist waarin het stoffelijke lichaam ligt, is van cipressenhout vervaardigd. Wanneer die kist dichtgesoldeerd is, wordt ze omwikkeld met twee zijden touwen om daarna te worden verzegeld. Wanneer dat gebeurd is, wordt de kist in een zinken kist gelegd, waarin ook een kopie van zijn pauselijke geschriften ligt. Ook deze kist wordt dichtgesoldeerd en voorzien van de naam van de paus en de duur van zijn pontificaat. De derde en laatste kist is gemaakt uit iepenhout: een geprezen houtsoort die de waardigheid van de paus moet symboliseren. Deze laatste kist bevat een koperen buis met daarin een perkament met een lijst van zijn verwezenlijkingen. Om die kist dicht te maken, worden gouden spijkers gebruikt.

Het houten deksel op de buitenste kist was versierd met een eenvoudig metalen kruis, het embleem van zijn bijna acht jaar durende pausdom en een inscriptie in het Latijn dat hij 95 jaar, acht maanden en 15 dagen had geleefd toen hij op 31 december stierf. De inscriptie vermeldt eveneens de datum waarop zijn pausschap eindigde toen hij op 28 februari 2013 met emeritaat ging en paus emeritus werd. Hij was de eerste paus in zes eeuwen tijd die vervroegd met pensioen ging. Die ceremonie nam een tweetal uurtjes in beslag.

Kortom: uit drie kisten ontsnappen is onmogelijk, maar er is veel literatuur aanwezig die hij eventueel kan herlezen, en er de nodige verbeteringen in aanbrengen. :-)

Nog iets...

Omdat Benedictus XVI zijn ambt neerlegde, en niet zoals veel van zijn voorgangers in die functie is gestorven, was de begrafenis een beetje anders dan vorige ceremonieën. Gewoonlijk worden de klokken van de Sint-Pietersbasiliek geluid om het publiek op de hoogte te stellen van het overlijden van de paus, en sommige media vroegen waarom dit nu anders was. Het Vaticaan antwoordde dat bij zijn aftreden in 2013 de klokken werden geluid - wat betekent, dat ze tijdens deze rouwperiode niet te horen waren.

Waarom drie 3 kisten?...

'k Was benieuwd wat er daarover op het internet te vinden was - heel goed wetende dat geen sterveling het weten kon.

Massimo Faggioli, professor in de theologie aan de Universiteit van Villanova, suggereerde dat de drie kisten een verhoogde bescherming van het lichaam van de paus kunnen bieden - misschien in verband met een tijd waarin de paus een politieke figuur was en zijn overblijfselen moesten worden beschermd tegen vijanden; stond er...

Ergens anders las ik het volgende...:

Meerdere doodskisten - of met lood of zink verzegelde kisten worden vaak gebruikt bij de begrafenis van belangrijke figuren. Dit is vaak om het lichaam veel langer te bewaren dan een traditionele houten kist zou doen. Toen koningin Elizabeth II in 2022 ter ruste werd gelegd, werd ook zij begraven in een met zink beklede kist.

Het zink sluit de kist volledig af, zodat er een luchtdichte barrière ontstaat tussen de inhoud en de buitenwereld en er geen vocht kan binnendringen. Het lichaam kan zo tot een jaar worden bewaard.

In het Verenigd Koninkrijk gaat het concept van zinken/loden bekleding terug tot het Victoriaanse tijdperk, toen het nodig was om lichamen te beschermen wanneer zij bovengronds in een luchtdicht afgesloten kist ter ruste werden gelegd. Dit was in het belang van het behoud van zowel het lichaam van de overledene als het publiek - de luchtdichte afsluiting zou voorkomen dat onaangename geuren als gevolg van ontbinding uit de kist zouden ontsnappen.

Op de website van 'Catholics Teachings' kon ik er - in plaats van: "We weten het niet!" - slechts de volgende zinnen uit distilleren...

De eenvoudige cipressenhout kist betekent dat de paus een gewoon mens is zoals iedereen. De zinken kist is duurzamer. Dankzij dit oude gebruik zijn veel vroege documenten van de Kerk bewaard gebleven. Klik op deze link en tracht er meer uit te halen.

De vraag: "Waarom drie 3 kisten?..." zou aan de huidige paus moeten worden gesteld. Ook nu durf ik ervoor wedden dat hij het niet weet, en hoogstwaarschijnlijk zal antwoorden met: "Gewoonweg uit eeuwenlange traditie..." - of, iets in dien aard. Anders gezegd: verwacht van hem ook niet de woorden "Ik weet het niet"...

Voor de eclecticus: praat eens met mensen die met röntgenstralen of met radio-isotopen werken, en vraag welk nut lood daarbij heeft.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht