ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Ook VRT-presentatrice Siska Schoeters liet zich ontdopen na "Godvergeten"

Om "Alle banden met de Kerk door te knippen…"
door Tsenne Kikke - donderdag 14 september 2023 15:51

Laten we beginnen met te schrijven dat velen zich niet bewust zijn van wat een kerkelijk doopsel in wezen inhoudt - of, zou moeten inhouden. Ik bedoel daarmee dat die op de juiste wijze met de juiste priester dient te geschieden: een iets, dat ik sterk betwijfel. Maar, als zo'n waarachtig doopsel wel degelijk heeft plaatsgegrepen, is ontdopen onmogelijk.

Nochtans diende Siska Schoeters zo'n verzoek in. Ze deed dat na het bekijken van twee afleveringen van de de vierdelige documentairereeks "Godvergeten". Schoeters wil naar eigen zeggen niks meer te maken hebben met het instituut van de Kerk. Eerder deze week deed Steven Degryse, beter bekend als cartoonist Lectrr, dat ook al om dezelfde reden. “Ik wil echt geen lid zijn van een instituut dat misbruik wereldwijd in de doofpot stopt en toch overgesubsidieerd wordt”, vertelde hij op Radio2.

De documentairereeks "Godvergeten" op VRT Canvas deed veel stof opwaaien. Daarin getuigden verschillende slachtoffers over jarenlang kindermisbruik in de Kerk. Mannen en vrouwen vertelden hoe ze als kind misbruikt werden door een priester of een pater. Heel vaak ging het in de verhalen ook over het feit dat niemand ingreep en dat leden van de Kerk de andere kant opkeken.

Voor Siska Schoeters was het genoeg geweest. Ze diende een verzoek in om zich te laten ontdopen en deelde het document dat je daarvoor moet invullen ook op haar Instagram-pagina. In "Goeiemorgen Morgen!" op Radio2 vertelde ze over die beslissing. "Ik speel er al een tijdje mee, maar nu is het moment wel echt gekomen om het te doen."

"Ik ben opgegroeid met de Katholieke Kerk, maar ik heb er niks mee", zo begon ze haar betoog. "Ik heb zoals heel veel mensen in ons land mijn plechtige communie gedaan in de jaren 90. Dat gebeurde toen gewoon. Niemand stelde zich er vragen bij. Maar ik ga nooit meer naar de kerk, ik heb mijn kinderen niet laten dopen en als ik ooit trouw, zal dat absoluut niet voor de kerk zijn."

Gisterenavond keek Schoeters naar de tweede aflevering van "Godvergeten" op VRT Canvas. "Ik ben zelden zo slecht geweest van iets dat ik zag. Het is vooral de manier waarop die ik heel opvallend vind. Het gaat over een bepaalde arrogantie, waar de Kerk mee speelt als het gaat over kindermisbruik. Het pertinent liegen ook. Ik wil er niks meer mee te maken hebben."

De macht van het instituut

Siska Schoeters zou het liefst alle banden met de Katholieke Kerk doorknippen. "Dat kan jammer genoeg niet echt", zei ze. "Ik weet dat de Kerk niet minder geld krijgt omdat ik nu beslis om me te laten ontdopen. Dat Instituut is zo machtig. Ik denk dat wij allemaal geen idee hebben hoe ver die tentakels reiken."

"Je moet ook denken dat er nog veel meer slachtoffers en verhalen zijn. Wat je in de documentaire "Godvergeten" ziet, gaat alleen nog maar over de mensen die uitgekozen zijn door de makers. Mensen die erover willen praten. Dit is het topje van de ijsberg. En dat misbruik is gebeurd door mensen die dachten van ‘ik mocht dat’.”

Sommige Radio2-luisteraars waren kritisch voor de keuze van Siska. Eén luisteraar getuigde dat die zijn leven te danken heeft aan de Kerk. "Ik vind de beslissing van mensen om zich te laten ontdopen een dolksteek voor alle mensen die hun leven opgeofferd hebben in functie van hun geloof. Zonder de liefde van die mensen zou ik hier niet meer rondlopen."

Schoeters reageerde op Radio2 ook op die kritiek. "Mijn beslissing heeft niks te maken met het feit dat alles en iedereen binnen de Kerk slecht is. Ik weet dat er heel veel mensen zijn die goede dingen gedaan hebben."

Peter Van de Veire merkte in het interview op dat het bijzonder stil blijft uit politieke hoek. "Dat is me ook al opgevallen", zei Schoeters. "De stilte zegt al genoeg, vind ik. Dat toont aan dat er hogere machten zijn die het instituut beschermen waar wij geen idee van hebben."

Schoeters vond dat het geld dat de Kerk krijgt beter besteed kan worden. "Ik vind dat we onze kinderen belangrijkere dingen kunnen meegeven in de maatschappij dan de leer van de kerk."

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht