ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Eindelijk duidelijk wat donkere materie is? Einsteinringen bevestigen eerdere theorie

Meer en meer komen we meer over de samenstelling van de ruimte aan de weet.
door Tsenne Kikke - zondag 30 april 2023 4:18

Wat hierna volgt, interesseert me écht - gewoonweg, omdat het in verband met Werelden -3, -6, -12 en -24 kan worden gebracht. Anders gezegd: met het feit dat hogere werelden de lagere doordringen, beïnvloeden en onderhouden, net zoals het in Gurdjieff's Scheppingsstraal duidelijk wordt uitgelegd. Het inspireerde me zelfs, beste eclecticus, om er eerstdaags een korte tekst van op Eclecticus te plaatsen, waarvan de eerste alinea's in een toekomstige blog zal worden afgedrukt. Kijk er dus alvast nu al naar uit!

Vermoedelijk bestaat 85 procent van alle massa in het heelal uit donkere materie. Maar wat is het nu precies? Het valt niet mee om dat te achterhalen aangezien de materie volledig onzichtbaar is. Een nieuwe blik op de Einsteinringen werpt licht op de zaak.

We weten alleen dat donkere materie bestaat doordat we de indirecte effecten ervan op sterren en sterrenstelsels kunnen waarnemen. De bewegingen van die stelsels kunnen alleen consistent zijn met de zwaartekracht en de relativiteitstheorie als er zoiets bestaat als donkere materie. Maar wat het precies is, is volstrekt onduidelijk. Al zijn er wel enkele voorwaarden waar donkere materie aan móét voldoen, waaronder: het heeft massa, het bevindt zich in grote hoeveelheden in álle sterrenstelsels, het is niet te detecteren en het is diffuus, oftewel: het kan niet samenklonteren tot een hemellichaam. Verder is het vermoeden dat het om een nog onbekend elementair deeltje gaat.

Een halo van donkere materie

Om meer te weten te komen over donkere materie keken onderzoekers van de Universiteit van Hongkong naar de buiging van het licht onder invloed van de zwaartekracht. De meesten van de verre sterrenstelsels die we kunnen waarnemen lijken omringd te zijn met een halo van donkere materie. Maar aangezien die mysterieuze substantie geen licht afgeeft, noch licht absorbeert of reflecteert, is het ongelooflijk moeilijk om het vast te stellen.

Om toch verder te komen, hebben wetenschappers twee hypotheses bedacht, die nu leidend zijn, namelijk: donkere materie zou bestaan uit relatief zware deeltjes, die ‘zwak interacterende massieve deeltjes’ worden genoemd, of WIMP’s. De andere optie is dat het juist om extreem lichte deeltjes gaat, die 'axionen' heten. In theorie zouden WIMP’s zich gedragen als discrete deeltjes, terwijl axionen zich veel meer gedragen als golven.

Nota: Een axion is een hypothetisch elementair deeltje dat in 1977 werd gepostuleerd om het sterke CP-probleem in de kwantumchromodynamica op te lossen.

Vervormd beeld van de werkelijkheid

Het was tot op heden moeilijk om te bepalen welke van deze twee opties het meeste hout snijdt, maar de buiging van het licht rond verre sterrenstelsels biedt nu interessante aanwijzingen. Als licht door het universum reist en een groot object passeert, zoals een sterrenstelsel, buigt het af, omdat – volgens Einsteins relativiteitstheorie – de zwaartekracht van het object ruimte en tijd rond zichzelf vervormt.

Dat leidt er bijvoorbeeld toe dat we, als we naar een ver sterrenstelsel kijken, een vervormd beeld krijgen van andere sterrenstelsels die zich daarachter bevinden. En, als dat in een perfecte lijn gebeurt dan kan het licht van het achterliggende sterrenstelsel als een cirkel te zien zijn rond het dichterbij gelegen sterrenstelsel.

Einstein voorspelde het al

Deze vervorming van licht wordt ook wel een zwaartekrachtlens, of 'gravitational lensing' genoemd, en de cirkels van licht die zo kunnen ontstaan heten 'Einsteinringen', zo genoemd omdat Einstein het bestaan ervan al in 1936 voorspelde. Door de vervorming van deze ringen te bestuderen kunnen astronomen meer te weten komen over de eigenschappen van de halo van donkere materie rond het dichterbij gelegen sterrenstelsel.

En dat is precies wat de onderzoekers uit Hongkong hebben gedaan. Ze keken naar verschillende systemen waar meerdere kopieën van hetzelfde achtergrondobject zichtbaar waren rond een sterrenstelsel op de voorgrond, met een speciale focus op het sterrenstelsel HS 0810+2554.

Toch de axionen

Met hulp van gedetailleerde modellen bekeken ze hoe de afbeeldingen eruit zouden zien als de donkere materie zou bestaan uit WIMP’s versus hoe het zou zijn als de materie was gemaakt van axionen. Het WIMP-model leek niet erg op de echte afbeeldingen, maar het axion-model reproduceerde juist wel heel accuraat alle kenmerken van het systeem. De conclusie is dus dat axionen de meest logische kandidaat zijn voor donkere materie.

Bevestiging van eerder onderzoek

Deze nieuwe studie bouwt voort op eerder onderzoek dat ook al in de richting van axionen wees als de waarschijnlijkste vorm van donkere materie. Al zal ook deze studie het debat over de aard van donkere materie niet beëindigen, hij biedt wel nieuwe mogelijkheden voor tests en experimenten. Zo kunnen toekomstige observaties van gravitational lensing worden gebruikt om de golfachtige natuur van axionen verder te onderzoeken en mogelijk hun massa te bepalen.

Een beter begrip van donkere materie is iets waar wetenschappers al heel lang naar op zoek zijn. Het heeft gevolgen voor wat we weten over de deeltjesfysica en het vroege universum. Het kan ons ook helpen om beter te begrijpen hoe sterrenstelsels zich vormen en in de loop der tijd veranderen.

Bron: Scientias

Tussen haakjes: In mijn opinie is een axion een deeltje met een 'materialiteit' eigen aan Wereld-24. Vragen, die hieruit kunnen voortvloeien, zijn onder andere:

(1) Kan een axion, bijvoorbeeld, in een deeltjesversneller worden vastgesteld? Waarmee ik bedoel dat die hypothetische axionen eveneens in onze aardatmosfeer aanwezig zijn - en,

2) Op welke manier kan een mens, die aan Zelfkennis doet, het op zichzelf aanwenden? Zo denk ik, bijvoorbeeld, aan die ingrediënten, die we volgens de leer van Gurdjieff uit de lucht die we inademen, in onszelf kunnen opnemen - of, aanwenden voor de bouw van extra lichamen waarmee we geboren zijn, die tenslotte uit Werelden -24, -12- en -6 zijn samengesteld, en zo meer.

't Zijn slechts enkele eenvoudige ideeën, maar noteer daarbij wel dat NASA reeds eerder beweerde dat donkere materie doorheen de aarde reist alsof onze planeet niet bestaat.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht