ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Oekraïne: Macron roept Xi op om Poetin tot rede te brengen…

Da's het beste nieuws van vandaag!
door Tsenne Kikke - donderdag 6 april 2023 17:24

De Franse president Emmanuel Macron en Europees Commissie-voorzitster Ursula von der Leyen ontmoetten vandaag de Chinese leider Xi Jinping. Frankrijk ziet China als enige land dat een doorbraak kan forceren in diplomatieke gesprekken over Oekraïne.

Daarbij riep Emmanuel Macron zijn Chinese tegenhanger Xi Jinping op om druk uit te oefenen op Moskou teneinde vrede te bewerkstelligen in Oekraïne. Met hulp van Peking kunnen westerse landen volgens de Franse president een ‘spiraal’ van geopolitieke spanningen vermijden, die de wereld kan opdelen in strijdende machtsblokken.

"De Russische agressie in Oekraïne was een klap voor de stabiliteit," zei Macron in een gesprek met Xi in de Grote Hal van het Volk in Peking. "Ik weet dat ik op u kan rekenen om Rusland weer tot rede te brengen en iedereen aan de onderhandelingstafel te krijgen."

China, dat Rusland tot nu toe diplomatiek uit de wind zette, is het enige land dat een doorbraak kan forceren in de internationale gesprekken over Oekraïne, briefte een hoge Franse ambtenaar aan persbureau Bloomberg. Macron zou niet verwachten dat China zijn nauwe partnerschap met Rusland zal laten vallen, maar ziet wel ruimte voor nieuwe stappen door Peking. Bovendien wilde hij Xi ontraden om wapens te leveren aan Rusland.

Xi hield, althans openlijk, zijn kaarten tegen de borst. Hij verzocht zowel Oekraïne als Rusland om de vredesbesprekingen te hervatten en een politieke oplossing voor het conflict te vinden. Daarnaast riep hij de internationale gemeenschap op om ‘zich te onthouden van elke actie die zou leiden tot een verdere verslechtering of zelfs een verlies van controle over de crisis’.

Ogenschijnlijk neutrale taal, zonder directe kritiek aan het adres van Rusland, kenmerkte de Chinese houding tot nu toe. Peking profileerde zichzelf sinds de Russische invasie van Oekraïne als zelfverklaard bemiddelaar, maar bleef de goede banden met Moskou verzorgen. Een ‘vredesplan’ dat China onlangs naar voren schoof, kwam volgens het Kremlin netjes overeen ‘met het standpunt van de Russische Federatie’. De Europese Commissie noemde het daarentegen een ‘selectief’ voorstel dat de rol van aanvaller en slachtoffer door elkaar haalt.

‘Onafhankelijke EU’

Xi en Macron onderstreepten in Peking nog eens dat nucleaire escalatie vermeden dient te worden, al verwees Xi daarbij niet expliciet naar Rusland. Anderzijds kondigde Vladimir Poetin recent nog aan dat hij tactische kernwapens zal stationeren in Wit-Rusland, een stap die gezien wordt als een gevaarlijke escalatie.

Xi verklaarde bovendien dat China een nieuw elan wil in de betrekkingen met de EU. Hij schilderde de EU af als een ‘onafhankelijke pool in een multipolaire wereld’. Wanneer Chinezen het begrip ‘multipolaire wereld’ gebruiken, bedoelen ze doorgaans een wereld waarin de dominantie van de VS veel kleiner en de macht van China veel groter...

Peking probeert Europese landen, die belangrijke economische partners zijn voor China, te verleiden om zich niet vast te klinken aan Washington. Macron's nadruk op de nood voor Europa om een eigen strategische visie te ontwikkelen terwijl de Chinees-Amerikaanse spanningen toenemen, maakt hem voor Xi tot een aantrekkelijke gesprekspartner.

De Franse president reisde naar China met een delegatie Franse bedrijfsleiders. Een gelijkaardige Amerikaanse handelsmissie zou op dit moment ondenkbaar zijn. Dat leverde hem niet louter lof op. "Op een moment waarop het debat in Europa gericht is op onze suïcidale afhankelijkheid van China en Chinese beïnvloeding, is deze boodschap inopportuun," zei de socialistische Franse europarlementariër Raphael Glucksmann.

De vraag is hoever Macron zelf precies wil gaan in de toenadering met China. Veel Europese illusies over de Chinese intenties zijn de afgelopen jaren bijgesteld in negatieve richting.

Von der Leyen riep voorafgaand aan het bezoek aan Xi op om ‘ons te verzekeren’ tegen alle risico’s die handel met China met zich meebrengt. Bronnen in haar entourage voegden daaraan toe dat ‘Macron haar zal steunen in die boodschap'.

Nu maar afwachten of dat bezoek iets opleverde...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht