ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Geloof jij nog dat mensen als geesten na hun dood kunnen blijven voortbestaan?

Ook Harry Houdini was een tijdlang goedgelovig…
door Tsenne Kikke - woensdag 29 maart 2023 2:03

Spiritisme... 'k Heb er nooit echt geloof aan gehecht, maar er wel lange tijd voor opengestaan, totdat ik voor mezelf vaststelde dat men met overledenen nooit kan communiceren. Waarom niet?... Gewoonweg omdat er voor de massamens zoiets als een 'leven na dit leven' niet kan bestaan, tenzij in verbeeldingswerelden. Natuurlijk mag je er een andere mening op nahouden; een mening die je ooit ergens hebt opgedaan, maar toets die dan wel aan de waarheid, hé!

Harry Houdini (1874 - 1926), ken je waarschijnlijk van naam. Je weet wel: de Hongaars-Amerikaanse entertainer, de showman, de goochelaar, de ontsnappingsartiest, de seance- en mediumonderzoeker... Wat? Onderzoeker? Dat klopt, hij spoorde mediums en seances op en ontmaskerde ze als vals. Maar deed hij dan zelf geen shows en optredens met precies datzelfde ding, zijnde: seance en mediumschap?

Jazeker, dat deed hij. Houdini had in zijn vroege dagen acts waarbij zijn vrouw Bess een 'medium' was die 'contact kon leggen met onze vrienden en voorouders van de andere zijde'. Bess, gekleed in een trouwjurk, zou naar het podium komen en na door Houdini te zijn aangezeten zou ze 'in een trance gaan die haar naar het geestenrijk zou brengen waar ze met de doden zou kunnen praten'. Houdini zou haar dan vragen stellen, waaronder: wie had ze ontmoet? Met wie sprak ze?, en zo meer. Bess zou antwoorden dat ze met mensen van de andere kant was die wilden praten met mensen aan deze kant. En zo konden zij en haar man het publiek ervan overtuigen dat hun overleden voorouders daar zaten te wachten om hen boodschappen te geven. Houdini noemde dit deel van zijn act 'The Spookist'!

Mediumschap en seancefeesten waren een groot ding in die dagen. Mensen wilden per se in contact komen met hun gemiste vrienden, familieleden en geliefden die nu allemaal dood waren maar dan nog immer in de zogenaamde 'spirituele wereld' leefden.

Houdini ging zijn eigen reeks seances houden waarin hij contact probeerde te maken met Cecilia: zijn in 1913 overleden moeder. Ook hijzelf weigerde in het begin te geloven dat zij was overleden en geloofde in plaats daarvan, zoals hij in een brief aan zijn vrouw Bess schreef, dat zijn moeder 'verder was gegaan'. Hij bezocht vaak de graven van haar en zijn vader in New York City, en er waren berichten dat men hem zag praten met de lucht, alsof er iemand was met wie hij sprak. Ook contacteerde hij mediums teneinde contact met haar te leggen. Hij moest echter al snel vaststellen dat alle seances, die hij in dat verband bijwoonde, op ordinaire trucs waren gestoeld.

Houdini had dan ook over een periode van tijd door dat alle mediums bedriegers waren die met de emoties, de hoop en de dromen van de mensen speelden. Omdat hijzelf een entertainer was, wist hij hoe hij een oplichter kon herkennen. Hij zou een pruik en een dikke bril opzetten en onder de naam Mr F. Raud (grappige naam, hé!) zou hij seances bijwonen - of, privé mediums bezoeken die een demonstratie van hun mediumschap te kennen gaven.

Kan je je het tafereel voorstellen?... Een medium heeft haar huiskamer geopend, heeft betalende gasten uitgenodigd en probeert door middel van haar 'mediamieke gave' in contact te komen met de doden. Ze voert een goede show op, waarbij de kamer in duisternis is gehuld en zich vreemde gebeurtenissen voordoen, misschien een tafel die begon te bewegen, of een stem die ergens vanuit de lege ruimte klonk, de productie van een ectoplasma, misschien zelfs een materialisatie van een overledene die in de vorm van een geestverschijning optreedt.

Iedereen is in vervoering, maar dan, net nadat de lichten weer aangaan, springt één van jouw gasten, de heer F. Raud - die er zo op had aangedrongen dat hij haar groep moest bijwonen omdat hij zoveel over haar had gehoord - plotseling op, trekt zijn vermomming uit en toont de beroemde Harry Houdini die haar van bedrog beschuldigt!... Vervolgens onthult hij alle trucs die zij had gebruikt om iedereen voor de gek te houden met haar oplichtingskunsten.

Houdini zag dat de meeste mensen in dit vak, die zichzelf tot wonderdoener uitriepen, in feite charlatans waren die de kwetsbaren bespeelden. "Alleen ik kan dit ongedierte ontmaskeren!" vertelde Houdini aan verslaggevers.

Houdini schreef over deze voorvallen in zijn boek "A Magician Among the Spirits", waarvan hij een exemplaar gaf aan zijn 'vriend' Arthur Conan Doyle, de auteur van Sherlock Holmes en een man die geloofde in en deelnam aan spiritistische seances. Conan Doyle schreef op de omslag van zijn exemplaar van Houdini: "Een kwaadaardig boek, vol met elke vorm van verkeerde voorstelling van zaken". Op Wikipedia lezen we daarover nog het volgende...

Houdini's belangstelling voor spiritisme bracht hem in 1919 in contact met de beroemde Britse schrijver Arthur Conan Doyle. Evenals Houdini was Doyle geïnteresseerd in de mogelijkheid om te communiceren met de doden, maar in tegenstelling tot Houdini was Doyle op dit gebied uitgesproken goedgelovig. De vriendschap die tussen beiden opbloeide, liep uiteindelijk een fikse deuk op door een poging van Doyle's echtgenote Jean om Houdini in contact te brengen met diens overleden moeder.

In een via Lady Doyle door automatisch schrift tot stand gekomen boodschap zou de geest van Houdini's moeder onder meer een christelijk kruis en een aantal in vloeiend Engels gestelde, liefhebbende algemeenheden hebben doorgeseind. Uit Houdini's geschokte reactie tijdens deze seance maakte Doyle op dat de sceptische boeienkoning eindelijk overtuigd was geraakt van de mogelijkheden van spiritisme...

Houdini liet later in een brief aan Doyle weten dat zijn verbazing vooral was gewekt doordat zijn uiterst gelovige, joodse moeder een christelijk kruis zou hebben getekend. Ook beschouwde hij het vloeiende Engels waarin de boodschappen waren gesteld als een aanwijzing dat hier geen werkelijk contact met zijn overleden moeder was geweest: die beheerste nauwelijks Engels. Ook was Houdini teleurgesteld dat zijn moeder niets over haar verjaardag had gezegd - de seance had namelijk toevalligerwijs op die datum plaatsgevonden.

Houdini was zijn gehele leven lang gefascineerd door het thema 'Dood', zowel op het podium als daarbuiten. Hij deed doodsverachtende stunts voor amusement en de training daarvoor was intens. Hij wist dat hij moest begrijpen wat de dood was, omdat hij er elke keer dat hij een van zijn stunts uitvoerde mee geconfronteerd werd. Hij wilde 'het mechanisme' van de dood begrijpen, zoals hij het noemde, en toen hij zijn broer liet opgraven zodat hij hem naar het familiegraf kon overbrengen, inspecteerde hij het lichaam en verklaarde dat Herman's tanden nog in goede staat waren.

Houdini zelf ging over op 31 oktober 1926, wat griezelig genoeg Halloween was. Hij was slechts 52 jaar oud. Hij overleed aan een verwaarloosde blindedarmontsteking. Lange tijd werd verondersteld dat zijn dood een gevolg was van een aantal stompen in zijn maag, die hij door iemand uit het publiek toestond om te laten zien hoe sterk zijn buikspieren waren. Medici zijn het er echter over eens dat een appendicitis nooit door dergelijke externe factoren kan worden veroorzaakt. In 1926 bestonden nog geen antibiotica. Zijn ontstoken blindedarm, hoewel operatief verwijderd, had een infectie veroorzaakt, die men niet kon bestrijden. Men probeerde dat door zijn buikholte te spoelen met een zoutoplossing, maar tevergeefs.

Na Houdini's dood werden vele pogingen ondernomen om via een seance met hem in contact te treden. Overtuigend resultaat bleef uit, terwijl de boeienkoning Houdini tijdens zijn leven nota bene had gezegd: "Als er één persoon in staat is om na de dood door te komen, dan ben ik het wel."

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht