ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Fotoreportage: De leden van de Toraja stam hebben veel respect voor hun doden

Maar, 'k vind wel dat ze daarmee ietwat overdrijven… :-)
door Tsenne Kikke - woensdag 23 februari 2022 20:04

Stel, dat jij daar geboren en getogen was...
... dan liep je waarschijnlijk met andere geloofsovertuigingen rond.

De Toraja's zijn een inheems etnische groep dat in een bergachtig gebied in Zuid-Sulawesi, Indonesië verblijft. Hun bevolking bestaat uit ongeveer 1.100.000 mensen, waarvan er 450.000 in het regentschap Tana Toraja wonen. Het grootste deel van de bevolking is christen, en anderen zijn moslim - of, hebben een plaatselijk animistisch geloof dat bekend staat als aluk ('de weg'). De Indonesische regering heeft dit animistische geloof erkend als 'Aluk To Dolo' ("Weg van de voorouders").

Bizarre praktijk

Om de drie jaar, en wel in de maand augustus, graven de animisten de graven van hun overleden dierbaren op om ze te wassen, te verzorgen, en om ze daarna in mooie nieuwe kleren te steken teneinde ze hen opnieuw in hun dorp te verwelkomen.

Het ritueel van het opmaken van dode lichamen wordt Ma'nenn genoemd - oftewel: 'De Ceremonie van het Schoonmaken van Lijken'. Eigenlijk voeren ze het uit om de zielen van hun voorouders te eren. Nadat de skeletten in het dorp een tijdlang hebben rondgewandeld, worden ze uiteraard opnieuw begraven.
 
Wanneer dierbaren sterven, bewaren families hun lichamen maanden, soms jaren, in hun eigen huis of in een 'Tongkonan', een specifiek gebouw dat ontworpen is om de doden te huisvesten. Terwijl de families rouwen, de begrafenis voorbereiden en sparen voor de begrafenis, gaan zij vaak met de lichamen om alsof zij nog in leven zijn door met hen te praten en hen te betrekken bij de familiemaaltijden. Weet wel, dat het sparen jaren in beslag kan nemen.

Nadat familieleden tijd met de doden hebben doorgebracht en hun lichamen en doodskisten opnieuw hebben aangekleed, worden ze gewoonlijk met geschenken wederom begraven in hun sierlijke, kleurrijke doodskisten. Ook zorgen ze ervoor dat de doodskisten worden schoonmaakt, hersteld, of vervangen om te voorkomen dat de lichamen gaan ontbinden.

De Toraja's geloven dat de geesten of zielen van de doden onder hen wonen, dat ze over hen waken en hen zegenen. De Toraja-gemeenschap beschouwt de dood dan ook als het belangrijkste aspect van het leven en maakt vaak diepe schulden om de begrafenissen te kunnen bekostigen.  De ceremonie wordt vaak weken, maanden of jaren na het overlijden gehouden, zodat de familie van de overledene de aanzienlijke fondsen kan bijeen sparen die nodig zijn om die begrafeniskosten te dekken.

Voordat de begrafenisritueel wordt uitgevoerd, to'makula genaamd, worden de overledenen gewoonweg 'ziek' verklaard. Ze zijn dus nog niet dood. Toraja's geloven namelijk dat de dood geen plotselinge, abrupte gebeurtenis is, maar een geleidelijk proces op weg naar Puya (het land van de zielen, of het hiernamaals - of, de Torajaanse versie van de hemel). Tijdens de wachtperiode wordt het lichaam van de overledene in verschillende lagen stof gewikkeld en in de tongkonan bewaard. Men gelooft dat de ziel van de overledene in het dorp rondhangt totdat de begrafenisplechtigheid is voltooid, waarna zij aan haar reis naar Puya begint.

De ‘zieke’ persoon wordt slechts officieel doodverklaard bij de begrafenisoptocht die bekendstaat als 'Rambu Solo',' op het moment dat een geofferde waterbuffel zijn laatste adem uitblaast. Dan pas kan de ziel van de overledene naar Puya vertrekken. Hoe meer buffels er worden geofferd, hoe sneller dat gebeurt. 24 buffels is naar het schijnt het perfecte aantal, al wordt het precieze getal bepaald door het lokale opperhoofd en vervolgens besproken met de familie.

Bezoekers zijn welkom tijdens de rituele maand augustus en worden zelfs aangemoedigd om deel te nemen aan de festiviteiten.

Vraagje: leunen jouw huidige geloofsovertuigingen dichter bij dé Waarheid?...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht