ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier godsdiensten - 22: Luchtbegrafenissen behoort tot vele Aziatische geloofssystemen

Bij een luchtbegrafenis, ook wel 'hemelbegrafenis' genoemd, wordt het lijk van de afgestorvene aan wilde dieren geofferd.
door Tsenne Kikke - dinsdag 16 juli 2013 2:59

Indien je me regelmatig hebt gelezen, weet je nu ook al dat religie afhankelijk is van de plaats waar je geboren en getogen bent. Dus, indien je, bijvoorbeeld, geloof hecht aan een godheid met een lange, witte baard, een wapperend wit kleed en met een straffende vinger naar jou wijzende, is dat gewoonweg het automatische gevolg van het feit dat je in deze gewesten bent geboren. En, indien je een atheïst bent, is dat ook een geloof - want, je gelooft niet in datgene waarin andere geloven, enzovoorts.

Uiteindelijk is datgene waarin een mens geloof hecht van geen enkel belang, gewoonweg, omdat slechts weinige mensen de waarheid kennen, of wensen te kennen. Onwetendheid wordt nu eenmaal met geloof, of met bijgeloof - (wat is het wezenlijke verschil?) - opgevuld.  'Weten' vereist een bepaald niveau van 'zijn'. Maar, laten we het net als anders eenvoudig houden...

Moest je nu in een Arabisch land zijn geboren, dan zou je nu - bijvoorbeeld - als Sjiiet de Soennieten het leven zuur maken. En, in de veronderstelling dat je in Tibet zou zijn geboren geweest dan is de kans groot dat je vandaag de dag aan hemelbegrafenis zou doen. Het is een soort van lijkbezorging dat in Azië voorkomt en soms ook wel 'Openluchtbegrafenis' wordt genoemd, waarbij het lijk aan wilde dieren wordt overgelaten, vooral aan gieren. Tenslotte vergaat alle stof terug tot dat stof.

In Tibet, op 'Het dak van de wereld', leest een lama aan de dode drie tot vijf dagen voor uit het Tibetaans dodenboek, teneinde de ziel de nodige tijd te geven uit het lichaam te treden. Op de dag zélf brengt men het lichaam voor zonsopkomst naar een open plek, waar het in stukken wordt gesneden en aan de gieren wordt gevoerd. De botten worden vervolgens verpulverd en met meel vermengd wederom om het andere andere vogels aan te bieden. Het overgebleven restant wordt verbrand.

Niet alle botten worden verpulverd; dit, afhankelijk van wie er gestorven is. Je moet weten dat men in de Oudheid het dijbeen van het lichaam verwijderde, het vlees ervan oppeuzelde, om van het been zelf een blaasinstrument te maken, gekend onder de naam rkanggling. Zo kon een leerling, bijvoorbeeld, blijvend contact behouden met zijn overleden meester. In onderstaande filmpjes zie je er enkele voorbeelden van.

In het algemeen zijn de redenen voor de luchtbegrafenis in Tibet al duizend jaar lang terug te voeren naar een gebrek aan brandhout voor crematie en naar een te harde, bevroren grondlaag voor teraardebestelling.

In de Tibetaans boeddhistische opvatting bestaat een mens uit vier elementen: aarde, water, vuur en lucht. Vier manieren van lijkbezorging zijn hieraan gerelateerd door middel van respectievelijk: een begrafenis, het in het water werpen van het lichaam, crematie, en de luchtbegrafenis.

In India kennen de Parsi, een Zoroastrisch volk wiens religie het parsisme wordt genoemd, eveneens de luchtbegrafenis met gieren. Maar tegenwoordig is er een grote sterfte onder de gieren vanwege het innemen van Diclofenac.

Ter informatie: Diclofenac is een niet-steroïde ontstekingsremmer en wordt in India als diergeneesmiddel aangewend. Dood vee wordt daar op het land achtergelaten voor de gieren. Wanneer deze roofvogels de kadavers opeten, worden ze automatisch vergiftigd door het opgehoopte medicijn, en sterven ze vroeg of laat aan nierfalen.

In elk geval: van de meer dan 4.000 bestaande godsdiensten heb ik nu al enkele aan jou voorgesteld. Niet met de bedoeling dat je jouw godsdienst inruilt voor een andere, integendeel, maar wel om jou bewust te maken dat elke godsdienst deel uitmaakt van het Ene Witte Licht. (Opgepast! Het is slechts een allegorie, en verwar beeldspraak dus niet met de Werkelijkheid - een iets, dat velen doen.)

Net zoals er zeven basisnoten zijn, geven de vermenging van de zeven hoofdkleuren, die uit dat Witte Licht tevoorschijn treden, miljoenen variaties. Besef maar eens hoeveel soorten muziek er zijn ontstaan uit die zeven basisnoten... En, het is niet omdat jij van jazz houdt, dat country & western, klassieke muziek, of welke andere soort van muziek of tingel tangel ook, minderwaardig is, nietwaar? Want, voor elk type mens bestaat er een soort van 'muziek' en 'godsdienst'...

Geef het mensdom nog een duizendtal jaren de tijd om een hogere vorm van mensZijn na te streven, schreef ik reeds meermaals. Ondertussen blijf ik mezelf enkel en alleen richten tot enkele enkelingen.

Waar in godsnaam blijven die andere vrijwillige bloggers, die dingen schrijven dat 99,99% van de bevolking graag wil lezen?

Extra: India... het land van seks, tantra, goeroes - en, nu dat we het toch over begrafenis hadden, over leven en dood, mensenvlees eten, verlichting bereiken, et cetera, is dit een meest interessante videoclip. Volgens de Aghori sadhu's is God overal, zelfs in uitwerpselen en verrot mensenvlees. Stel, dat jij tussen hen geboren was ...

Maar, indien je als katholiek of als christen bent opgevoed, kab je je houden aan het consumeren van het lichaam van Christus en het drinken van diens bloed tijdens elke communiegang.

Commentaar


Gepost op: 16/07/2013 10:56:04

Waar in godsnaam blijven die andere vrijwillige bloggers, die dingen schrijven dat 99,99% van de bevolking graag wil lezen?

Die 99,99% van de bevolking vind zijn vermaak op de tv en andere sites die 'amusement' verspreiden en daardoor geen behoefte hebben aan wat meer diepgaande info.. Je zou er misschien eens door kunnen gaan nadenken.. Dat is gevaarlijk en vermoeiend en je wordt misschien wel raar aangekeken door de mensen om je heen.  ;-(


Tsenne Kikke Gepost op: 16/07/2013 22:55:30
Tsenne Kikke

De zin: "Waar in godsnaam blijven die andere vrijwillige bloggers, die dingen schrijven dat 99,99% van de bevolking graag wil lezen?", is bedoeld als pleister indien iemand me gelezen heeft en verwond is geraakt... Anders gezegd: het werkt verzachtend en tegelijkertijd 'excuseer ik mezelf, zogezegd', voor het feit dat ik de persoon niets anders te bieden heb. Maar, beste Arno, wat je schrijft is een waarheid waar ik mee leven kan. Met veel plezier zelfs ... :) Hartelijk dank voor jouw commentaar!


raywer Gepost op: 21/07/2013 12:37:36
raywer

Nog nooit van gehoord ,echt griezelig ,nee niets voor mij , dan zou ik nog liever kiezen naar de nieuwe manier om het lichaam geheel op te lossen met een vloeistof je ligt in een bak en een vloeistof wordt in je aderen gespoten en je licht in een vloeistof wat het lichaam geheel oplost wat er over blijft van je lichaam is gewoon poeder ,en je kan worden uitgestrooid ,net zoals met cremeren !!!Misschien een optie voor hen wie niet  gecremeerd willen worden ?

Raywer .

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht