ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: In welke richting involueert de massamens?

'k Vrees dat danmei-fans geen interesse hebben om aan hun innerlijke zelf te werken… :-)
door Tsenne Kikke - donderdag 16 maart 2023 9:34

Beste eclecticus,

Mensen hunkeren naar liefde - een iets, dat ze vooral in boeken, liedjes, poëzie, stripverhalen, en zo meer, zouden kunnen aantreffen teneinde de verbeeldingswereld aan te wakkeren. En die liefde kan - afhankelijk van het menstype - dan ook op verschillende wijzen worden geconsumeerd. Anders gezegd: de wereldvreemde Liefde, die bijvoorbeeld de Bijbelse Jezus verkondigde, heeft geen uitstaans met de bestiale gedragingen van sommige menselijk uitziende wezens.

Anderzijds wordt het tegenwoordig in mooie verpakkingen aangeboden. Om die reden leidt in China het fenomeen 'Online Boeken Aankopen' tot een nieuw populair genre. Het is gekend onder de naam 'danmei', dat als 'verwennende schoonheid' kan worden vertaald. In wezen is het homo-erotische literatuur over mannen, maar door vrouwen geschreven. Doch, terwijl de Chinese overheid met censuur en gevangenisstraffen ingrijpt, is het genre ondertussen al de grens overgestoken - onder andere: dankzij Netflix sinds 2021.

Danmei, een erotisch literair genre, wordt in China niet enkel door vrouwen geschreven, maar ook veelal door vrouwen verslonden. Danmei-verhalen, waarin twee homoseksuele mannen de hoofdrol spelen, worden bijna uitsluitend door en voor heteroseksuele vrouwen gemaakt. Maar er hangt een prijskaartje aan dit succes vast. De Chinese communistische partij is niet gediend met de manier waarop het genre de traditionele waarden ondermijnt en sluit schrijvers op.

Het liefdesverhaal tussen een god en een spookkoning doet het hart van literair China sneller kloppen en breinen verzieken. Het boek in kwestie, 'Heaven Official’s Blessing', behoort tot het danmei-genre. Dat is een romantisch fictioneel genre over mannen, of mannelijke wezens en het is razend populair. Streamingdienst Netflix verfilmde het boek en het werk wordt gesponsord door fastfoodketen KFC. Toch blijft de auteur anoniem. Veel danmei-schrijvers publiceren namelijk onder een pseudoniem omdat de Chinese overheid hen op de hielen zit.

Danmei-werken zijn in grote getalen te lezen op de website 'Jinjiang'. Van de zeven miljoen gebruikers van de website, is 93 procent vrouw, waarvan 84 procent tussen 18 en 35 jaar oud. Verschillende bedrijven zien daar een verdienmodel in. De fastfoodketen KFC heeft menu-items vernoemd naar elementen uit 'Heaven Official's Blessing'. De filmrechten van verschillende danmei-werken zijn verkocht en streamingdienst Netflix sprong dus ook op de danmei-trein. Op IMDb verkreeg het een 8,3 op 10. Maar het boek is niet enkel een succes in China. De Engelse vertalingen van de eerste drie delen van 'Heaven Official's Blessing' veroverden allemaal een plaats op de New York Times-bestsellerslijst.

De populariteit van het genre is volgens experts te danken aan de fantasierijke verhalen. Ze bieden een ontsnapping uit het dagelijks leven en ze beschrijven verlangens die taboe zijn in China. "Danmei trekt vrouwelijke lezers aan, omdat ze door het lezen de realiteit van het leven als jonge vrouw in China niet onder ogen moeten komen," vertelde Megan Walsh, die onderzoek deed naar de Chinese trends in de literatuur.

Vrouwen die het genre lezen, noemen zichzelf 'rotte vrouwen'. Danmei-verhalen volgen in grote mate de traditionele Chinese verhalenstijl. Daarbij ligt de nadruk op magische kunsten, vechtsporten en denkbeeldige werelden. Tegelijkertijd ondermijnen ze ook de klassieke Chinese literatuur. Door liefde tussen mannen af te beelden, verwerpt het danmei-genre de traditionele Chinese waarden en normen. Feit is dat sommige simpele zielen eerder over 'kameraadschap' spreken om de waarheid te verdoezelen of te ontkennen.

Daar neemt de Chinese communistische partij aanstoot aan: danmei ondermijnt de traditionele gezinsstructuur. Daarom krijgt de website Jinjiang strenge regels opgelegd door de overheid, voornamelijk: inzake erotische scenes. Om die strenge regelgeving te omzeilen publiceren danmei-schrijvers hun ontbrekende erotische scenes op een andere website...

De communistische partij treedt hard op tegen danmei-boeken die te populair worden. In 2014 werd een schrijver veroordeeld tot 3,5 jaar cel. In 2018 werd een auteur, gekend onder het pseudoniem Liu veroordeeld voor meer dan tien jaar cel. Een jaar daarna arresteerde de politie acht danmei-auteurs en veroordeelde hen tot vier jaar gevangenisstraf. De communistische partij moedigt lezers aan om danmei-werken die de strenge regels overtreden te rapporteren. In ruil voor de informatie krijgen ze dan tokens waarmee ze (goedgekeurde) danmei-werken kunnen kopen.

"Ook verdere verwerkingen van de boeken worden streng gecontroleerd door de overheid", zei Walsh. In de verfilming van de boeken wordt het romantische element tussen de hoofdrolspelers vaak verwijderd. "De romantiek wordt vervangen door socialistische broederliefde", aldus Walsh. Als tegenreactie gebruiken schrijvers "steeds dwazere metaforen" om seks te beschrijven en censuur te vermijden, vertelde een lezer. En zo kan het genre, ondanks de censuur, op miljoenen lezers rekenen."

Onder de danmei-lezers heerst er discussie of de verhalen al dan niet feministisch zijn. Voorstanders zeggen dat het verhalen zijn over liefde tussen twee gelijken. Het argument van de tegenstanders is dat het vaak over romantische relaties gaat waarbij één persoon dominant is en de andere onderdanig. Op die manier versterken de verhalen hetero-normatieve ideeën.

De Japanse feminist Chizuko Ueno beschreef danmei-personages als mannelijk noch vrouwelijk. "De personages zijn een geïdealiseerd 'derde geslacht'," aldus Ueno. Of ze nu feministisch zijn of niet, volgens Wang zijn de verhalen gewoon leuk. "Mensen willen feelgood-verhalen, omdat ze dat soort perfecte liefde in het echte leven niet kunnen hebben."

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht