ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Verloren gewaand interview met bedenker oerknal teruggevonden

Filmpje is op YouTube te bekijken…
door Tsenne Kikke - donderdag 19 januari 2023 18:37

De Vlaamse omroep VRT heeft in haar archief een twintig minuten durend interview met de Belgische kosmoloog en priester Georges Lemaître teruggevonden. Dit interview met de grondlegger van de oerknaltheorie werd decennialang verloren gewaand.

Georges Lemaître bracht in in 1931 als eerste de stelling naar voren dat het heelal een begin had. Sinds dat moment zou het heelal uitdijen en alsmaar groter worden. Met deze oerknaltheorie ging hij in tegen de destijds heersende wetenschappelijke opvattingen over een statisch heelal..

Lemaître legde uit hoe die uitdijing er volgens hem op wees dat het heelal ontstaan moet zijn vanuit één primitief atoom: ‘alle materie had de vorm van één atoom’. Als iets door uitdijing steeds groter wordt, dan moet het immers ooit veel kleiner geweest zijn. De ‘desintegratie’, of explosie, daarvan zou geresulteerd hebben in ‘een uitdijend heelal gevuld met plasma’s en energiestralen in alle richtingen’.

Hij sloeg met dat idee een compleet andere richting in dan andere wetenschappers uit die tijd, zoals Albert Einstein en de Britse kosmoloog Fred Hoyle. Die bleven vasthouden aan een ‘standvastig heelal’, dat weliswaar uitdijt maar geen begin kent. Lemaître richtte zich tijdens het gesprek vooral op de steady-state-theorie van Hoyle. Volgens die theorie was het heelal er altijd al en zal het altijd blijven uitdijen.

Hoyle was overigens degene die als eerste, in een interview met BBC Radio, de term ‘big bang’ (oerknal) gebruikte. Hij bedoelde het spottend, maar de term is blijven hangen. Na verloop van tijd draaiden de meeste wetenschappers, waaronder Einstein, bij en werd de oerknaltheorie breder geaccepteerd. Al duurde het tot de ontdekking van de kosmische achtergrondstraling in 1965, een jaar voor de dood van Lemaître, totdat er onmiskenbaar bewijsmateriaal was.

God en de oerknal

De laatste zeven minuten van het interview gaan over hoe Lemaître zijn werk aan de oerknaltheorie verenigde met zijn geloof en zijn werk als priester en voorzitter van de Pauselijke Academie voor Wetenschappen. Hij formuleerde zijn gedachten hierover zorgvuldig, en hield God buiten de oerknal. Er was volgens Lemaître geen verband tussen het begin van het heelal en het theologische idee van de schepping. Hij omschreef dat de oerknal geen oorzaak – en dus ook geen God – nodig had. Lachend besloot Lemaître het interview met: ‘[God] is niet de uurwerkmaker van Voltaire die af en toe Zijn uurwerk opwindt.’

Bron: New Scientist

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht