ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe mensen zich met voetbalmatchen kunnen identificeren

Sommige mensen kunnen ze soms op een beestige manier gedragen…
door Tsenne Kikke - zondag 27 november 2022 20:22

Ooit heb ik op de Turnhoutsebaan een zaak overgenomen, waarin ik in 1976 de vzw Psychon oprichtte; een vereniging, die in enkele jaren tijd uitgroeide tot meer dan 500 leden. Maar, in de laatste 10 jaar tijd heb ik Antwerpen slechts enkele malen bezocht. Een keer of drie-vier, denk ik.

Marokko won vandaag tegen België. Iets om blij om te zijn - want, indien het had verloren dat was het er op de Antwerpse Turnhoutsebaan heel anders toegegaan. Anderzijds geschiedde dat 'heel anders' wél in Brussel, een stad, die ik ook niet zo graag een bezoekje breng...

In de loop van deze namiddag ontaardden aldaar de instinctieve emoties nadat de Marokkaanse WK-overwinning tegen België een waarachtig stadsgevecht met de Brusselse politie opleverde. Vóór de start van de WK-wedstrijd werd er al met vuurwerk gegooid, maar tijdens en na de match liep de situatie helemaal uit de hand op de Anspachlaan en de Brusselse Kleine Ring. De Zuidlaan werd uiteindelijk in twee richtingen afgezet.

Honderden jongeren richtten op grote schaal vernielingen aan. Sommige relschoppers gooiden met vuurwerk, stokken, stenen en balken. Anderen braken straatmeubilair af. Vuilniszakken en enkele auto's werden in brand gestoken. Met een werfpaal werd een verkeerslicht geramd. Verschillende steps gingen in vlammen op en één exemplaar is in de voorruit van een auto gegooid. De reportagewagen van een cameraploeg van de VRT werd bekogeld, en zo meer. Akelige toestanden, die geen enkele mens van een beetje niveau wil meemaken.

Terug naar Antwerpen...

Ook daar ontaardde dat groot straatfeest uiteindelijk in een clash met de politie, waardoor de sfeer veel grimmiger werd. De Turnhoutsebaan werd dan ook uit voorzorg preventief afgesloten, en de politie probeerde de feestvierders uit elkaar te drijven. Een tiental personen werden bestuurlijk gearresteerd.

Jazeker! Ook was het in verscheidene Nederlandse steden onrustig, waaronder: Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. In elk van die steden trokken een 500-tal mensen de straat op. Er werden brandjes gesticht en er werd vuurwerk afgestoken. De Mobiele Eenheid van de politie moest eraan te pas komen.

In Rotterdam is een onbekend aantal mensen opgepakt, twee agenten raakten er gewond. “Eén liep gehoorschade op en de ander kreeg iets tegen zijn hoofd”, aldus een woordvoerder van de politie. Mensen kwamen samen rond het Kruisplein, daar werd onder meer ook met vuurwerk en glas naar de politie gegooid. Rond 19.30 uur was het er rustiger.

In Den Haag kwamen de mensen bij elkaar rond het Vaillantplein en in Amsterdam bij het Mercatorplein. Daar ging een auto in brand. Supporters wierpen met zwaar vuurwerk en trokken auto’s van voorbijgangers open. Volgens een woordvoerder hielpen jongerenwerkers en zogeheten buurtvaders erger te voorkomen. De politie er slechts één persoon aan. Ook daar was het rond 19.30 uur een stuk rustiger op straat.

In Utrecht en Amersfoort werd vooral feest gevierd. In de Utrechtse wijk Lombok was de sfeer feestelijk, er waren slechts her en der enkele kleine straatbrandjes.

In Amersfoort werd een scooter in brand gestoken en was er vuurwerk.

Och, mensen zijn slechts mensen, en kunnen zich nooit op een andere manier gedragen. Zie maar eens wat er in Oekraïne en andere plaatsen in de wereld gaande is. In vergelijking daarmee zijn die rellen, uitgaande van een kleine groep amokmakers, meestal jongeren, kortstondige stormen in een glas water. Bovendien vind je gelijkaardige menstypen, hooligans genaamd, meestal 'volwassenen', bij de meeste voetbalploegen. Maar het probleem is misschien, dat zowel België als Marokko binnenkort nog minstens één voetbalmatch moeten spelen, maar wel niet meer tegen elkaar, godzijdank.

Wat nu?...

De vraag is nu vooral wat er donderdag te verwachten valt, als Marokko opnieuw voetbalt, dit keer tegen Canada. "Na gisteren houden we met verschillende partijen – interne en externe – een debriefing. Op basis daarvan wordt de situatie herbekeken. We zullen met een meer versterkte aanwezigheid werken. Meer kan ik uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen," aldus Brussels politiewoordvoerder Sandra De Tandt

In Antwerpen analyseert de politie de match nog. Daar wil men niet zeggen of er donderdag meer manschappen worden ingezet.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht