ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Elke dag krijgen twee Belgen te horen dat ze met HIV besmet zijn

Dat blijkt uit de laatste cijfers van Sciensano.
door Tsenne Kikke - dinsdag 22 november 2022 15:14

Elke dag krijgen in België twee mensen te horen dat ze hiv-positief zijn. Dat blijkt uit de laatste cijfers van Sciensano. Het aantal diagnoses stijgt daarmee opnieuw lichtjes. "België moet écht een tandje bijsteken," zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke in een reactie. De federale overheid voorziet dan ook 1 miljoen euro extra budget voor een hiv-plan om de hiv-epidemie in België onder controle te krijgen. Het geld dient onder meer om extra kwetsbare personen een preventieve hiv-behandeling aan te bieden, maar bijvoorbeeld ook voor het systematisch contacteren van patiënten die niet komen opdagen voor hun follow-up...

Zo kregen in 2021 781 mensen te horen dat ze hiv-positief waren. Een stijging van 4 procent ten opzichte van het jaar ervoor. “Maar daarbij moeten we de kanttekening maken dat er in 2020 door corona een stevige daling was”, zei Jessika Deblonde, onderzoekster bij Sciensano. “De coronapandemie zorgde voor minder seksuele contacten en dus ook voor minder kansen op overdracht. Dat effect is nu voorbij.”

Het aantal acute infecties – infecties die vier tot zes weken na het oplopen worden vastgesteld – staat weer op hetzelfde niveau als 2019. 48 procent van de infecties gebeurde na homoseksuele contacten. De stijging van het aantal nieuwe hiv-diagnoses werd vooral waargenomen bij homoseksuelen met de Belgische nationaliteit. Bij heteroseksuelen was een stabilisatie te merken ten opzichte van 2020. En, bij niet-Belgen en vrouwen was er een daling.

Preventieve medicatie

Tegelijk gaat het aantal mensen dat een preventieve hiv-behandeling (Prep) ondergaat omhoog. Op dit moment volgen 5.277 personen zo’n behandeling, dat is meer dan dubbel zoveel als in 2018. Wie zo’n behandeling correct volgt, loopt geen risico meer om het virus op te lopen.

Volgens Sciensano moet er nog meer ingezet worden op het gebruik van Prep. “We moeten niet alleen vooruitgang boeken op het vlak van vroegtijdige diagnoses maar ook op het gebruik van het volledige gamma van preventiestrategieën, waaronder Prep, door personen met een risico op hiv”, zei Deblonde. “We moeten bekijken welke drempels we daar nog kunnen weghalen om het gebruik nog breder te verspreiden.”

Dat zei ook Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid. Daar zijn ze bezorgd dat de daling in het aantal hiv-diagnoses niet snel genoeg gaat. “We zijn al jaren bezig met het informeren en sensibiliseren van mannen die seks hebben met mannen (MSM), maar de dalende trend gaat te langzaam”, zei Boris Cruyssaert van Sensoa. “Voor een sterkere daling moeten alle onderdelen van preventie en zorg optimaal werken. Zo zou nog beter in kaart moeten worden gebracht wie risico loopt, en moet er gericht worden getest.” Ook Sensoa zou het gebruik van Prep willen zien toenemen en gaat daar communicatie over uitwerken en verspreiden. “Hoogrisicopersonen zouden makkelijker en sneller Prep moeten verkrijgen.”

Heteroseksuele mannen en vrouwen

In 2021 werden 373 nieuwe hiv-diagnoses vastgesteld bij heteroseksuelen; dit is een stabilisering in vergelijking met 2020.

Personen met Sub-Saharaanse Afrikaanse nationaliteiten vertegenwoordigden 45% van het aantal vastgestelde hiv-infecties via heteroseksuele overdracht; 26% had de Belgische nationaliteit, 13% had een andere Europese nationaliteit en 16% had een andere nationaliteit. In 2021 vertegenwoordigden vrouwen 61% van de hiv-diagnoses bij de heteroseksuelen afkomstig van Sub-Saharaans Afrika en 32% bij de heteroseksuelen met een Belgische nationaliteit.

De volgende niet-Belgische nationaliteiten werden het meest gerapporteerd voor de diagnoses bij heteroseksuelen in 2021: Kameroen (7%), Burundi (4%), Ghana (4%), Guinee (4%), Rwanda (3%), Democratische Republiek Congo (3%), Marokko (3%).

Testen voor hiv en laattijdige diagnoses

In 2021 werden 694.792 hiv-tests uitgevoerd; dit is een stijging van 10% van het aantal opsporingstests voor hiv in vergelijking met 2020. Er werden 60 hiv-tests per 1.000 inwoners uitgevoerd en per 1.000 testen werden 1.1 nieuwe hiv-diagnoses vastgesteld.

In 2021 werd 30% van de hiv-diagnoses laattijdig vastgesteld. Het aandeel van de laattijdige diagnoses varieerde in functie van de wijze van infectie: 42% bij heteroseksuele mannen, 35% bij heteroseksuele vrouwen en 21% bij MSM.

In 2021 werd 48% van de diagnoses vastgesteld door huisartsen; 32% door internisten, en 5% door gynaecologen en verloskundigen.

Personen die met hiv leven

Schatting van de niet-gediagnosticeerde populatie

In 2021 werd het aantal personen dat in België met een niet-gediagnosticeerde hiv-infectie leefde, geschat op 1.155. Sinds 2006 lijkt het geschat aantal personen met een niet-gediagnosticeerde infectie gestaag af te nemen.

Hiv-patiënten in medische opvolging

In 2021, werden 17.622 hiv-patiënten medisch opgevolgd in België. In 2020 werd een lichte daling van het aantal patiënten met medische follow-up waargenomen, maar dit aantal steeg opnieuw in 2021. De populatie van hiv-patiënten in medische opvolging veroudert: de patiënten van 50 jaar en ouder vertegenwoordigden 19% van de hiv-patiënten in 2006 en 47% in 2021.

De meerderheid van de hiv-patiënten in medische opvolging in 2021 waren, net zoals de vorige jaren, mannen (66%). Bij de mannelijke patiënten vermeldde 65% geïnfecteerd te zijn via homoseksuele contacten; 30% via heteroseksuele contacten. Bij de vrouwen vermeldde 93% geïnfecteerd te zijn via heteroseksuele contacten.

De Belgische patiënten vertegenwoordigden iets minder dan de helft (46%) van de patiënten in medische opvolging en hiervan waren 85% mannen. 34% van de patiënten waren afkomstig van Sub-Saharaans Afrika waarvan 67% vrouwen.

Van de patiënten die in 2021 medisch werden opgevolgd in een Hiv-Referentiecentrum, kreeg 98,6% antiretrovirale behandelingen met een hoge virale succes ratio: 97% van de patiënten die minstens 6 maanden antiretrovirale behandelingen kregen, had een gecontroleerde virale lading (<200 kopijen/ml).

Continuüm van de zorgverlening

In 2021 waren er in België naar schatting 19.177 personen die met hiv leven, hiervan werd 94% gediagnosticeerd, waarvan 89% antiretrovirale behandelingen kreeg, en hiervan had 97% een onderdrukte virale lading. Dit betekent, dat 81% van al de personen die met hiv leven een onderdrukte virale lading had.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht