ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Minstens 129 mensen zullen nooit meer een voetbalmatch kunnen bijwonen…

In een voetbalstadion moet Spiritualia geen reclame gaan maken…
door Tsenne Kikke - maandag 3 oktober 2022 6:17

Reeds eerder publiceerde ik het volgende...

Alternaïeve mensen kunnen blijven dromen over een utopische wereld; een wereld vrij van oorlogen, vrij van geweld, misdaad, corruptie, verkrachtingen, maar dan ook een wereld bevrijd van agressieve sporten. Deze laatsten voeden het instinctieve gewelddadige in de mens, kweekt hooliganisme aan, en zo meer.

We leven weliswaar in een knotsgekke wereld. Indien we de tv of de radio aanzetten aanhoren we dagelijks het geweld dat zich hier of daar in de wereld heeft voorgedaan en ondertussen blijven velen zogezegd naar vrede snakken. Maar, in hoeverre is een gewone sterveling in staat de vrede te bewaren tussen eigen familieleden, kennissen, werkmakkers, buren, andersdenkenden, andersgekleurden - en, vooral: de vrede in zichzelf?

Enerzijds houdt een mens van zijn eigen lijden, en anderzijds is geweld voor velen een voedingsbron: ze krijgen er zelfs een kick van omdat het in schril contrast staat met het routinematige karakter van hun alledaagse leven. Tevens zijn ze op zoek naar sensatie, prestige, uitdaging, avontuur en een gevoel van macht over de medemens.

Zelfs sport, dat in wezen op een sportieve manier zou moeten uitgeoefend worden, ontaardt meestal in geweld. In haar boek 'De Kracht van de Rede' schreef Oriana Fallaci in 2004 op bladzijde 25 het volgende:

"Plato beweert dat er altijd oorlog zal blijven bestaan, omdat oorlog voortkomt uit menselijke emoties. Dat men zich er niet aan kan onttrekken, omdat het diep in de menselijke aard geworteld zit, in onze neiging tot woede en arrogantie, in onze wil om aanzien te hebben, te overheersen en zelfs oppermachtig te zijn. En hij heeft zonder twijfel gelijk.

Als je er goed over nadenkt, bestaat alles wat we doen uit oorlogsdaden. Iedere dagelijkse handeling is een vorm van oorlog die we tegen iets of iemand voeren. Rivaliteit op het werk en in de politiek is een vorm van oorlog. De verkiezingsstrijd is een vorm van oorlog. Competitie in al haar facetten is een vorm van oorlog. Sportwedstrijden zijn een vorm van oorlog. En sommige sporten zijn ook echt een oorlog. Met inbegrip van voetbal, dat ik nooit leuk gevonden heb, omdat de aanblik van die 22 jongens, die de bal van elkaar afpikken en zich daarbij pijn doen met ellebogen, trappen en schoppen tegen hun scheenbeen, me echt tegen de borst stuit. En praat me niet van boksen, of nog erger, worstelen. Het schouwspel van twee mannen die elkaar aftuigen, elkaars neus en mond tot moes slaan, die elkaar armen en benen ontwrichten en elkaar de nek omdraaien, vervult me met afschuw."

Hoe mensen zichzelf tijdens een voetbalmatch kunnen verliezen...

Je hebt waarschijnlijk ook al gelezen dat er in Indonesië minstens 129 mensen zijn omgekomen bij een stormloop na een voetbalwedstrijd. Supporters hadden na het laatste fluitsignaal op een instinctieve manier het veld bestormd, waarna de politie traangas inzette. Uiteindelijk mondde het uit in een van de zwaarste stadionrampen ooit.

De rellen vonden plaats in het Kanjuruhan-stadion in de stad Malang, in de provincie Oost-Java. Thuisploeg Arema Malang verloor de derby tegen Persebaya Surabaya met 2-3, waarna fans het veld bestormden. De politie vuurde traangas af in een poging om de relschoppers uiteen te drijven.

Op beelden is een bijzonder grote hoeveelheid traangas te zien. Aanwezigen klommen op de hekken om te kunnen ontsnappen uit de menigte, andere beelden toonden gewonde toeschouwers die zich door de menigte een weg probeerden te banen. Nochtans waren er weinig fans van uitploeg Persebaya aanwezig bij de wedstrijd: door de felle rivaliteit tussen beide clubs mochten zij de wedstrijd niet bijwonen.

De meeste slachtoffers vielen door zuurstoftekort in de menigte op het veld, aldus een lokale politiechef. Die maakte eerst gewag van 127 doden, onder wie twee politieagenten. Later stelde een verantwoordelijke van de hulpdiensten de balans bij naar 129 doden, op basis van gegevens verzameld bij ziekenhuizen.

Waarschijnlijk zullen die cijfers nog hoger oplopen, omdat er ook nog een 300-tal gewonden te betreuren vielen waarvan de meesten in een hospitaal verblijven.

Ook in Iran zijn er doden te bespeuren...

Iraanse veiligheidstroepen zijn gisteren opnieuw slaags geraakt met studenten van een universiteit in de hoofdstad van Teheran. Sinds het overlijden van de 22-jarige Mahsa Amini nadat ze dagenlang was vastgehouden door de zedenpolitie omdat ze haar hoofddoek te los zou hebben gedragen, zijn er aldaar ondertussen ook al 133 doden geteld.

Doch, op een wereldbevolking van 8 miljard mensen vallen al die cijfers eigenlijk nogal mee, nietwaar? Maar in Oekraïne zouden er naar het schijnt sinds 2014 in totaal al iets van een 100.000 mensen gestorven zijn, zowel Russen als Oekraïeners. En, als we de beelden bekijken, blijven er voor de overlevenden in bepaalde steden en dorpen weinig bewoonbare woonsten over...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht