ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: over het bewustzijnsniveau van de huidige mensheid als geheel

Als we het bewustzijn van alle mensen vergelijken met dat van alle mensen die duizenden jaren geleden hier op Aarde rondliepen, zijn we dan zo sterk gegroeid?
door Tsenne Kikke - donderdag 25 augustus 2022 1:16

De mens komt van ver, van heel ver. Ooit waren we holbewoners. Het bewustzijnsniveau van uit die tijd was dus niet al té hoog, vermoed ik. Vandaag de dag wel?... Neem als voorbeeld hoe de mens zijn vrije tijd doorbrengt.

De ene zit elke dag, of enkel en alleen op weekends in het café, de andere verzamelt postzegeltjes of munten, velen schenken meer aandacht aan hun lichaam en bezoeken dan een gym of sportclub, de verslaafden bezuipen zich thuis of roken zich stoned, de workaholic vergeet van het leven te genieten, enzovoorts. Natuurlijk zijn er velen die gewoonweg heel braafjes naar het tv-scherm zitten te kijken. Tijd... benut het, of verspil het.

Hoe hoog is dus het huidige bewustzijnsniveau van de mensheid; dit, in vergelijking met de periode toen de eerste denkende mens, de Homo sapiens, op Aarde verscheen? Enig idee?

Ondanks het feit dat we in huizen wonen, met auto's rondrijden, over TV's en gsm's beschikken, raketten de ruimte kunnen insturen, we een vliegtuig kunnen nemen om andere landen te bezoeken, enzovoorts, is dat bewustzijnsniveau amper iets gestegen.

Enkele mensen vinden iets uit, of verbeteren een bepaalde technologie, en de miljarden anderen kunnen ervan genieten. Indien ze ervoor kunnen betalen, natuurlijk. Minder ontwikkelde menselijke wezens, die bijvoorbeeld in de een of andere jungle leven, weten zelfs niet eens iets van het bestaan af van een ijskast. Om maar iets te noemen.

We schreven het reeds eerder...

Stel, dat we vanaf morgen zonder elektriciteit, zonder stromend drinkwater, en zonder benzine zitten, ... jarenlang. WO III heeft zijn intrede gedaan en daardoor werd alles vernietigd. Zonder transport worden winkels en supermarkten niet meer bevoorraad. Alles is zelfs potdicht, gewoonweg om plunderaars de inhoud ervan hebben leeggehaald. Bankautomaten functioneren niet meer, maar hopelijk hebben we nog contanten in huis. Het is dus ieder voor zich en God voor ons allen. De economie ligt als het ware op zijn gat, en er is niemand die nog werkt. Het kan ook niet met al die machines die stilliggen en langzaamaan wegroesten.

Anders gezegd: we worden op dat moment geconfronteerd met de hedendaagse mens... en, de vraag was: hoe hoog is diens niveau van bewustzijn? Enig idee? Je kent het spreekwoord: 'Al draagt een aap een gouden ring het is en blijft een lelijk ding'. En in dit gezegde schuilt het antwoord op de vraag - want, als puntje bij paaltje komt, is de mens in wezen niets meer of minder dan een 'ontwikkeld dier'. Of, twijfel je daar nog aan?

WO III is voorbij...

2/3de van de mensheid werd vernietigd. Wie je ook bent: stel, dat iedereen jouw niveau van bewustzijn heeft, en plaats ze allemaal in die resterende, chaotische wereld... Zou jij weten hoe we alles terug kunnen laten functioneren, net als voorheen? Hoe we stroom moeten produceren, waar we benzine zullen gaan halen, hoe we terug aan zuiver water zullen geraken, aan eten, enzovoorts... ? Zou jij in staat zijn orde te scheppen in het dorp, de gemeente of stad waarin je leeft?

Reeds eerder schreef ik het volgende...

Alternaïeve mensen kunnen blijven dromen over een utopische wereld; een wereld vrij van oorlogen, vrij van geweld, misdaad, corruptie, verkrachtingen, maar ook een wereld bevrijd van agressieve sporten. Deze laatste voeden het instinctieve gewelddadige in de mens, kweekt hooliganisme aan, en zo meer.

We leven weliswaar in een knotsgekke wereld. Indien we de tv of de radio aanzetten aanhoren we bijna dagelijks het geweld dat zich hier of daar in de wereld heeft voorgedaan en ondertussen blijven velen naar vrede snakken. Maar in hoeverre is een gewone sterveling in staat de vrede te bewaren tussen eigen familieleden, werkmakkers, buren, andersdenkenden, andersgekleurden én de vrede in zichzelf?

Anderzijds is geweld voor zeer vele mensen een voedingsbron: ze krijgen er zelfs een kick van omdat het in schril contrast staat met het routinematige karakter van hun dagelijks leven. Tevens zijn ze op zoek naar sensatie, prestige, uitdaging, avontuur en een gevoel van macht over de medemens.

Zelfs sport, dat in wezen op een sportieve manier zou moeten uitgeoefend worden, ontaardt meestal in geweld: zowel op het plein, in de tribunes, evenals daarbuiten.

- In haar boek 'De Kracht van de Rede' schrijft Oriana Fallaci op bladzijde 25 het volgende:

"Plato beweert dat er altijd oorlog zal blijven bestaan, omdat oorlog voortkomt uit menselijke emoties. Dat men zich er niet aan kan onttrekken, omdat het diep in de menselijke aard geworteld zit, in onze neiging tot woede en arrogantie, in onze wil om aanzien te hebben, te overheersen en zelfs oppermachtig te zijn. En hij heeft zonder twijfel gelijk.

Als je er goed over nadenkt, bestaat alles wat we doen uit oorlogsdaden. Iedere dagelijkse handeling is een vorm van oorlog die we tegen iets of iemand voeren. Rivaliteit op het werk en in de politiek is een vorm van oorlog. De verkiezingsstrijd is een vorm van oorlog. Competitie in al haar facetten is een vorm van oorlog. Sportwedstrijden zijn een vorm van oorlog. En sommige sporten zijn ook echt een oorlog. Met inbegrip van voetbal, dat ik nooit leuk gevonden heb, omdat de aanblik van die 22 jongens, die de bal van elkaar afpikken en zich daarbij pijn doen met ellebogen, trappen en schoppen tegen hun scheenbeen, me echt tegen de borst stuit. En praat me niet van boksen, of nog erger, worstelen. Het schouwspel van twee mannen die elkaar aftuigen, elkaars neus en mond tot moes slaan, die elkaar armen en benen ontwrichten en elkaar de nek omdraaien, vervult me met afschuw."

- Geloof me, of niet: mensen met een zeer hoog niveau van bewustzijn kom je zelden of nooit tegen. Misschien in een voetbalstadion?...

Eén van de miljoenen voorbeelden: dit moest als een 'vriendenmatch' doorgaan...


Van het woordje 'vriendenmatch' was er toen geen sprake - en in plaats van na de wedstrijd rustig naar huis te gaan, of gezellig iets te gaan drinken, had het animale, instinctieve deel van de massamens de overhand. Roepen, schreeuwen, onrust zaaien, politieagenten uitdagen, op de vuist gaan, auto's vernielen en winkelramen inslaan, enzovoorts, maakten deel uit van de volkse uitspattingen.

Oké, in Oekraïne geschieden véél ergere dingen... Hopelijk verspreidt het geweld zich niet als een inktvlek in onze richting en zijn de stijgende energietarieven het enige, toekomstige probleem.

Stijg nu uit... Verhef jezelf. Kijk vanuit de ruimte naar de prachtige, blauwgekleurde wereldbol en voel het bewustzijnsniveau van alle leven op Aarde aan. Ga nu terug in de tijd, miljoenen jaren als je wilt, en ervaar het 'verschil van bewustzijn'. Is het verschil zó groot?...

- Noteer wel dat bewustzijn niets met intelligentie te maken heeft, hé!

Ter herhaling...

Ouspensky: "De mensen zijn zo verschillend. Ik geloof niet dat men ze allemaal onder eenzelfde noemer kan onderbrengen. Er zijn wilden, er zijn gemechaniseerde mensen, er zijn intellectuelen, er zijn genieën."

Gurdjieff: "Zeer juist, de mensen verschillen heel veel van elkaar, maar dat wat de mensen werkelijk van elkaar onderscheidt, kent u niet en kunt u niet zien. Het verschil waar u over spreekt, bestaat eenvoudig niet. Dat moet u goed begrijpen. Alle mensen die u ziet, alle mensen die u kent, alle mensen die u nog zult leren kennen, zijn machines, werkelijke machines die enkel reageren op uiterlijke invloeden. Wat hebben wilden en intellectuelen hiermee te maken? Zelfs nu, op dit ogenblik terwijl wij hier met elkaar zitten te praten, proberen verscheidene miljoenen machines elkaar te vernietigen. Wat voor onderscheid bestaat er tussen hen? Waar zijn de wilden en waar de intellectuelen? Zij zijn allemaal gelijk ...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht