ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Honderden sarcofagen en beeldjes ontdekt in Sakkara

De Oude Egyptenaren geloofden in een leven na dit leven.
door Tsenne Kikke - vrijdag 10 juni 2022 1:22

In de bekende archeologische vindplaats Sakkara, 30 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Caïro, hebben archeologen honderden bijzondere artefacten ontdekt van circa 2.500 jaar oud, waaronder 150 kleine bronzen beeldjes en 250 gekleurde, houten sarcofagen met goed bewaard gebleven mummies, afkomstig uit de Late Periode van het oude Egypte (525-332 v.Chr.). De sarcofagen bevatten bovendien een schat aan grafgiften, en een verzegelde papyrus, die waarschijnlijk ongeveer negen meter lang is en misschien deel uitmaakt van het Egyptische Dodenboek en het Boek der Poorten.

Het Egyptische Dodenboek bestaat uit Oudegyptische begrafenisteksten, die vaak op papyrus werden geschreven dat tussen de windselen van mummies werd gelegd.

Het Boek der Poorten gaat over de reis die de ziel van een overleden persoon moet afleggen om de ‘volgende wereld’ te bereiken. Hierbij moet de overledene - volgens de Oudegyptische mythologie - twaalf poorten passeren en de bijbehorende godinnen herkennen en erkennen, om niet te verdwijnen in een zee van vuur.

Het Dodenboek was een reeks spreuken, die de overledene konden helpen om het eeuwige leven in het hiernamaals te verkrijgen. Deze spreuken zijn onder meer teruggevonden op papyri en als inscripties op muren en sarcofagen. Centraal in deze teksten en spreuken stond het Dodenoordeel, waarbij, onder andere, het hart van de overledene werd gewogen.

De 150 bronzen beeldjes stellen verschillende Egyptische goden en godinnen voor, zoals Anubis, Osiris, Isis, Hathor en Bastet. Ook werden er instrumenten gevonden die volgens de archeologen werden gebruikt bij religieuze rituelen, die ook in de Late Periode werden uitgevoerd. De gevonden instrumenten stammen waarschijnlijk uit ongeveer 500 v.Chr. Zo werd er, onder andere, een sistrum gevonden; een muziekinstrument, dat werd gebruikt tijdens dansen en ceremonies ter ere van Hathor.

Eén van de bronzen beelden was volgens de archeologen een beeltenis van de Egyptische architect Imhotep. Deze invloedrijke architect ontwierp de beroemde trappenpiramide van farao Djoser (regeerde van 2720 tot 2700 v.Chr.) die ook in Sakkara te vinden is. De piramide wordt gezien als één van de oudste nog intacte bouwwerken ter wereld, en Imhotep wordt gezien als de architect die een revolutie teweegbracht op het gebied van bouwkunst in het oude Egypte. Het grootste doel van de archeologen in Sakkara is dan ook om de tombe van Imhotep te vinden.

Er worden de laatste jaren regelmatig bijzondere vondsten gedaan nabij Sakkara. Een paar weken geleden nog, werd de tombe van een hooggeplaatste koninklijke secretaris ontdekt.

Natuurlijk waren die begrafenisrituelen, inclusief de mummificaties - om de onsterfelijkheid na de dood te verzekeren - niet voor het gewone volk weggelegd. Eén van de bewijzen daarvan is, bijvoorbeeld, dat er geen miljoenen sarcofagen gevonden zijn. Bovendien moeten er in het stoffelijke lichaam minstens twee zaken aanwezig zijn, zijnde: een 'iets' dat het vergankelijke lichaam zou kunnen overleven - én, een medium waarin het de 'reis' zou kunnen voortzetten. Laten we het gemakshalve 'een tweede lichaam' noemen. Maar, nu verzeilen we op het terrein van 'Zelfkennis'...

De huidige ontdekkingen worden binnenkort overgeplaatst naar het Groot Egyptisch Museum in Gizeh. De officiële openingsdatum ervan zal waarschijnlijk in november zijn.

Wist je, beste lezer...,

...dat van al de duizenden maandelijkse bezoekers praktisch niemand de blogs met anderen - via Facebook of Twitter, bijvoorbeeld - deelt?... Kan jij daar iets aan doen??? Al bij voorbaat bedankt!

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht