ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Aan journalisme doen, is geen misdaad, klinkt het…

Julian Assange wordt misschien aan de VS uitgeleverd en riskeert 175 jaar celstraf.
door Tsenne Kikke - woensdag 20 april 2022 18:18

De 50-jarige WikiLeaks-oprichter Julian Assange probeert al jarenlang een proces in de VS te voorkomen. Hij werd in 2010, vier jaar na de oprichting van WikiLeaks, in Zweden door twee vrouwen beschuldigd van verkrachting. Assange werd op grond daarvan in Londen aangehouden. Hij werd op borgtocht vrijgelaten en vluchtte naar de ambassade van Ecuador in de Britse hoofdstad, omdat hij bang was via Zweden naar de VS te worden uitgezet. Daar verbleef hij negen jaar lang, totdat hij moest vertrekken. In 2019 stopte Zweden de vervolging, maar Assange werd alsnog opgepakt in Londen, omdat de VS dat vroegen. Ook moest hij een celstraf uitzitten voor het schenden van de voorwaarden van zijn borgtocht.

In december 2021 besloot een Britse rechtbank dat Assange uitgeleverd mag worden in een beroepszaak die was aangespannen door de VS. De uitlevering werd mogelijk doordat de VS beloofden Assange niet in een streng beveiligde gevangenis op te sluiten, en dat hij een eventuele straf in Australië mag uitzitten. Daarom had een andere Britse rechter besloten dat Assange niet kon worden uitgeleverd; dit, vanwege gezondheidsklachten en de inhumane situatie waar hij in een Amerikaanse gevangenis in terecht zou kunnen komen.

De Amerikaanse justitie wil Assange berechten voor het publiceren van talrijke militaire geheime documenten en spionage, waarvoor hij tot 175 jaar celstraf zou riskeren. Hij zou onder meer de dood van informanten van de Amerikaanse strijdkrachten op zijn geweten kunnen hebben.

Nu mag Julian Assange aan de Verenigde Staten worden uitgeleverd. Dat besliste een Britse rechter vandaag. Enkel en alleen de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Priti Patel, moet nu nog haar handtekening zetten. De advocaten van de Australische Assange stappen waarschijnlijk naar Patel om bezwaar te maken. Ze hebben tot 18 mei om dat te doen, want op die dag zal ze een beslissing nemen. Ondertussen blijft Assange in Londen in een zwaar beveiligde gevangenis opgesloten.

Buiten de rechtbank waren tientallen mensen bijeengekomen om hun steun te betuigen aan Assange en te demonstreren tegen uitzetting. "Het publiceren van informatie die in het algemeen belang is, is een hoeksteen van de mediavrijheid," zei Agnes Callamard, de secretaris-generaal van Amnesty International. "Julian Assange uitleveren om beschuldigd te worden van spionage voor het publiceren van geheime informatie zou een gevaarlijk precedent scheppen en ervoor zorgen dat journalisten overal over hun schouders wordt gekeken naar wat ze willen publiceren."

"Het Verenigd Koninkrijk heeft de verplichting om geen personen naar een plaats te sturen waar hun leven of veiligheid in gevaar is, en de regering mag zich niet onttrekken aan die verantwoordelijkheid," zei Callamard vandaag. "De Amerikaanse autoriteiten hebben ronduit verklaard dat ze de voorwaarden van Assange's gevangenschap in een federale faciliteit zullen wijzigen wanneer zij dat nodig achten. Deze bekentenis," waarschuwde ze, "plaatst Julian Assange in groot gevaar voor gevangenisomstandigheden die kunnen resulteren in onomkeerbare schade aan zijn fysieke en psychologische welzijn."

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Betalende teksten...

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht