ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Julian Assange mag dan toch uitgeleverd worden aan Verenigde Staten

Een beetje Zelfkennis op een totaal andere manier gebracht.
door Tsenne Kikke - vrijdag 10 december 2021 18:29

Julian Assange: een mooi voorbeeld van hoe één ikje dingen uitvoert waarvoor al de andere ikjes er achteraf jarenlang mee moeten voor opdraaien...

De VS blijven hun best doen om Julian Assange te berechten, onder andere, voor de publicatie van 500.000 geheime overheidsdocumenten in 2010 over de oorlog in Irak, die in Afghanistan, en zo meer. Zo was er in een video 'Collateral Murder' genaamd te zien dat tijdens een Amerikaanse helikopteraanval in 2007 in Bagdad 12 Iraakse burgers en een journalist van persbureau Reuters samen met zijn chauffeur gedood werden, zijnde: Saeed Chmagh en Namir Noor-Eldeen.

Door de publicatie van die overheidsdocumenten kwamen volgens de VS levens in gevaar. In de VS lopen achttien aanklachten tegen Assange, die in totaal goed zijn voor een maximale celstraf van 175 jaar, alhoewel in de VS nooit meer dan 63 jaar celstraf is uitgesproken voor dergelijke zaken.  

Assange probeert al jarenlang uit handen van de Amerikanen te blijven. Sinds bekend werd dat hij betrokken is bij 'WikiLeaks' had hij geen vaste woon- of verblijfplaats meer. Hij sliep op luchthavens en bij vrienden verspreid over de hele wereld om te voorkomen dat hij in handen zou vallen van de Amerikaanse veiligheidsdiensten.

In november 2010 zette Interpol Assange op de lijst van gezochte criminelen. Hij werd toen gezocht met betrekking tot een verkrachtingszaak. WikiLeaks bleef beweren dat de beschuldigingen onderdeel uitmaakten van een gerichte lastercampagne. Op 7 december 2010 meldde Assange zich bij de politie in Londen aan, waar hij werd gearresteerd, maar op 17 december 2010 op borgtocht vrijgelaten.

Op 26 december 2010 raakte bekend dat Assange de rechten voor een nog te schrijven autobiografie voor 980.000 euro verkocht had aan twee uitgeverijen. Naar eigen zeggen had hij dat geld nodig voor het opbouwen van zijn verdediging tegen die Zweedse aanklacht.

In november 2011 oordeelde het Engelse 'High Court of Justice' dat Assange mocht worden uitgeleverd aan Zweden.

In 2012 vluchtte hij naar de Ecuadoraanse ambassade in Londen, waar hij uiteindelijk zeven jaar lang in een kleine kamer woonde, weliswaar met internetaansluiting. Nadat hij Ecuador probeerde te hacken werd hij op 11 april 2019 uit het pand gezet, opgepakt, en vervolgens veroordeeld tot een celstraf voor het overtreden van de afspraken van zijn vrijlating op borgtocht. De 50-jarige Australiër zit momenteel in een Britse streng bewaakte gevangenis vast - en, vanwege maatregelen omtrent corona, mag hij zijn cel niet meer uit.

Op 4 januari 2021 werd er nog buiten aan de rechtbank uitbundig gejuicht toen een Britse rechter de zoveelste uitleveringsaanvraag tegenhield. Die rechter vreesde niet zozeer een oneerlijk proces in de VS, maar uitte haar bezorgdheid over de geestelijke gezondheid van Assange. Ze vond het risico te groot dat hij te zwak was om het Amerikaanse rechtssysteem te doorstaan en vreesde dat hij bij uitlevering een einde aan zijn leven zou maken.

De twee rechters van het High Court oordeelden daar vandaag anders over. De Verenigde Staten gingen in beroep tegen de uitspraak begin dit jaar en krijgen nu gelijk. Assange mag wel degelijk uitgeleverd worden aan de VS. Volgens de rechters heeft Assange "geen verleden van ernstige en blijvende mentale ziekte". Hij is niet zodanig ziek dat hij zichzelf niet meer zou kunnen tegenhouden om een einde aan zijn leven te maken, klonk het.

Nu mag de Australiër dus wel worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De rechters van het Britse Hooggerechtshof waren van mening dat de door de Amerikanen gedane garanties over Assange's eventuele opsluiting in de Verenigde Staten voldoende waren. Zo werd beloofd dat hij niet in een maximaal beveiligde gevangenis terecht zal komen en een eventuele celstraf in zijn thuisland Australië zal mogen uitzitten. De advocaten van Assange kunnen deze uitspraak nog aanvechten.

Dat laatste zal ‘zo snel mogelijk’ gebeuren, liet Stella Moris, de echtgenote van Assange en moeder van twee van zijn kinderen, aan persagentschap Reuters weten. Zij noemde het vonnis een ‘gigantische blunder’. 'Reporters Without Borders' (RSF) hebben het vonnis ook veroordeeld. De persvrijheidsorganisatie vond het kwalijk dat Assange een doelwit was geworden vanwege zijn bijdragen aan de journalistiek. "Dit vonnis zal voor alle verkeerde redenen historisch blijken te zijn," twitterde Christophe Deloire, algemeen directeur van de RSF.

Maar dat betekent niet dat de uitlevering voor meteen is: ook tegen deze beslissing kan nog beroep aangetekend worden. Stella Moris had al meteen na de uitspraak aangekondigd dat de verdediging dat ook zal doen. Bovendien moet de hele uitleveringsprocedure nu opnieuw van nul af aan beginnen, waardoor het opnieuw aan een lagere rechtbank is om zich over de uitlevering uit te spreken.

Tussen haakjes: vorige maand kreeg Assange de toestemming om met Stella Morris in de gevangenis te trouwen.

Volgens velen zijn klokkenluiders, uitgevers en journalisten van vitaal belang om regeringen aan de kaak te stellen en daders van mensenrechtenschendingen ter verantwoording te roepen. De aanklachten tegen Assange moeten dan ook volgens hen dringend worden ingetrokken en moet hij worden vrijgelaten.

Maar, wat velen niet schijnen te begrijpen, is dat hij niet zozeer zal worden berecht omdat hij informatie heeft vrijgegeven, maar wel omdat hij het geheime Pentagon computer netwerk heeft gehackt, en dus niets te maken heeft met de redelijke definitie van wat 'journalistiek' wordt genoemd. Alleen daarvoor al - indien hij wordt veroordeeld - riskeert hij een maximum gevangenisstraf van vijf jaar, hoewel hij nog andere aanklachten kan toebedeeld krijgen.

De aanklacht tegen Assange is in feite de tweede keer in zijn leven dat hij wordt beschuldigd van computerhacking. Als tiener-hacker in Australië onder de naam 'Mendax', werd hij aangegeven door een medelid van zijn driekoppige hacking groep 'International Subversives' genaamd, en bracht hij in afwachting van zijn veroordeling, de volgende vijf jaar een sombere periode door die hij toen beschreef als 'een vormende periode'. "Een dergelijke vervolging in de jeugd is een bepalende piekervaring," schreef hij in een blogbericht uit 2006. "Om de staat te kennen voor wat het werkelijk is!"

Uiteindelijk merkte een rechter op dat Assange's inbraken meestal onschuldige verkenningen waren geweest, in plaats van op winst gerichte activiteiten of gebaseerd op kwaadwilligheid. Hij kreeg een boete van 2.000 dollar. Deze keer heeft hij misschien niet zoveel geluk.

Bronnen: De Standaard, Wikipedia, en veel meer...

Nabericht 17/6/2022: Julian Assange mag van Priti Patel, de Britse minister van Binnenlandse Zaken, uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten. Assange kan nog in beroep gaan...

Op zoek naar een specifief product, therapeut, organisatie, winkel of praktijk? Klik dan op deze link! (nog in opbouw)

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht