ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Julian Assange: gearresteerd

Julian Assange werd opgepakt.
door Tsenne Kikke - donderdag 11 april 2019 23:07

Julian Assange, oprichter van de klokkenluiderswebsite Wikileaks, is opgepakt in de ambassade van Ecuador in Londen waar hij zich sinds 19 juni 2012 zes jaar, 9 maanden en 24 dagen schuilhield. Een Britse rechter heeft hem schuldig bevonden aan de schending van zijn borgvoorwaarden. De Verenigde Staten klagen hem aan voor hacking en samenzwering met Chelsea Manning.

Een bleke Julian Assange met baard werd vandaag door minstens zeven mannen uit de ambassade naar een politiewagen begeleid. Daarna verscheen hij al voor de rechter in Westminster. Assange werd meteen veroordeeld, omdat hij in 2012 naar de Ecuadoriaanse ambassade in Londen vluchtte, toen hij in Zweden aangeklaagd werd voor verkrachting. Voor die veroordeling riskeert hij twaalf maanden cel.

Assange werd bij zijn aankomst op het politiebureau ook gearresteerd op basis van een Amerikaans arrestatiebevel. "Het gaat om een uitleveringsbevel volgens artikel 73 van de Britse uitleveringswet."

Tevens wordt hij verdacht van hacking en samenzwering met de Amerikaanse ex-soldaat Chelsea Manning: een hij, die ondertussen een zij is geworden. Volgens de Amerikanen maakte Assange het mogelijk dat Manning duizenden geheime documenten over de oorlogen in Afghanistan en Irak stal  Die documenten publiceerde Assange vervolgens op zijn platform Wikileaks.

Chelsea Manning was inlichtingenanalist in het Amerikaanse leger tijdens de oorlog in Irak. In 2010 lekte ze duizenden geheime militaire en diplomatieke documenten via WikiLeaks. Ze werd daarvoor veroordeeld en bracht zeven jaar door in een militaire gevangenis. In 2017 kwam ze vrij nadat toenmalig president Barack Obama haar straf van 35 jaar cel had verlicht.

De ex-analiste werd begin maart van dit jaar opnieuw gestraft omdat ze weigerde te antwoorden op vragen van de grand jury die toezicht uitoefent op een onderzoek naar Julian Assange. Volgens rechter Claude Hilton van de rechtbank van Alexandria pleegde ze daardoor smaad aan het gerecht. De rechter gelastte haar aanhouding totdat ze tot inkeer komt - of, tot zolang de grand jury bestaat...

Het is nog niet duidelijk of Assange straks ook daadwerkelijk wordt uitgeleverd. De Ecuadoriaanse president Lenin Moreno zei dat hij van Groot-Brittannië garanties gekregen heeft dat Assange niet zal worden uitgeleverd aan een land waar hij mogelijk marteling of de doodstraf riskeert. Maar met deze aanklacht riskeert Assange geen doodstraf, wel vijf jaar cel.

De Britse staatssecretaris voor Europese Zaken en Amerika, Alan Duncan, zei daarover aan Sky News: "Het is ons algemeen beleid, dus het is ook toepasbaar in het geval van Julian Assange, dat hij niet zal worden uitgeleverd als hij aankijkt tegen de doodstraf."

'Ons geduld was op'

De politie zegt dat ze Assange konden arresteren nadat ze werden ‘uitgenodigd op de ambassade, dat het asiel voor Assange heeft ingetrokken’. President Moreno vertelde in een videoboodschap waarom hij de beslissing had genomen om het asiel van Assange na al die tijd op te heffen.

"Assange was onbeleefd en agressief, en heeft verschillende keren de regels overtreden," klonk het. Zo mocht de Australische klokkenluider zich niet mengen in internationale zaken, maar waren er duidelijke aanwijzingen dat hij nog steeds betrokken was bij Wikileaks, aldus Moreno.

Het lijstje met overtredingen is lang: Assange zou onder meer de bewakingscamera's van de ambassade hebben geblokkeerd, bewakers mishandeld hebben en gesnuisterd hebben in dossiers zonder toestemming, ging Moreno verder. "Ons geduld was op."

Er waren vorige week al geruchten dat Ecuador Assange niet langer een schuilplaats wilde aanbieden, nadat Wikileaks een reeks documenten zou hebben gelekt waardoor Moreno terechtkwam in een corruptieschandaal.

WikiLeaks zelf meldde op Twitter dat Ecuador 'op illegale wijze' en 'in strijd met het internationaal recht' een einde heeft gemaakt aan het politiek asiel voor Assange.

Zweeds onderzoek heropend?

Assange verschuilde zich sinds 2012 in de ambassade om een arrestatie en uitlevering aan Zweden te voorkomen voor beschuldigingen van verkrachting. Het Zweedse gerecht heeft het onderzoek inmiddels laten vallen, maar nu Assange is opgepakt, liggen de kaarten weer anders: Elisabeth Massi Fritz, de advocate van de Zweedse vrouw, gaat aan het parket vragen om het onderzoek naar die zaak opnieuw te openen.

"We gaan er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de procureurs het Zweedse onderzoek heropenen en dat Assange wordt overgebracht naar Zweden om er voor het gerecht te verschijnen wegens verkrachting," zei ze.

In elk geval: de 47-jarige Assange heeft dringend medische verzorging nodig, een iets, wat hij nu - vanuit de gevangenis - zal verkrijgen. Bovendien kon hij - volgens mij - toch niet voor eeuwig en altijd in die ambassade opgesloten blijven...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw -

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

( - Ook op: kllk hier - )

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht