ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe een langdurige stroomonderbreking overleven

Zware aardbeving in Japan: kleine tsunami in Fukushima, 2 miljoen gezinnen zonder stroom.
door Tsenne Kikke - woensdag 16 maart 2022 19:50

Een zeebeving voor de kust van Namie op zo’n 60 kilometer diepte met een magnitude van 7,3 heeft vandaag kort voor middernacht (rond 15.30 uur Belgische tijd) het Japanse Fukushima getroffen. De beving was tot in Tokio te voelen. 2,2 miljoen huishoudens zijn zonder stroom gevallen, onder wie bijna 700.000 in de hoofdstad.

Niets is zo vervelend als een stroompanne, zeker als ze dagelijks gedurende enkele uren zou voorkomen omdat er nu eenmaal te weinig stroom voorhanden is. Het lijkt een noodscenario, maar volgens enkele doemdenkers is het toch dat scenario dat ons ooit wel eens te wachten zou kunnen staan. Daarom zetten wij alvast enkele tips op een rijtje om de schade en het ongemak tot een uiterst minimum te beperken.

1) Bedorven voedingswaren: Niets zo vervelend als moeten toekijken hoe jouw melk zuur wordt omdat ze niet langer gekoeld wordt. Weet je op voorhand dat er een stroomonderbreking aankomt, schakel dan van grote flessen melk over op kleine individuele melkverpakkingen. Zo moet je nooit iets weggooien. Laat bereide voedingswaren aan je voorbij gaan, die bederven extra snel. Kies voor broodbeleg als kaas en salami. Of, ga voor potten jam die gemakkelijk enkele uren zonder koeling kunnen.

2) Diepvriezer: omdat alles in jouw diepvriezer zonder twijfel zal beginnen ontdooien is het handig meegenomen om vooraf genoeg koelelementen in te slaan, voorzie een lade voor enkel deze koelelementen, laad je diepvriezer niet te vol en steek bij het begin van de stroompanne alle bevroren koelelementen tussen alle voedingswaren in. Probeer de vriezer ook zo weinig mogelijk open te doen. Ieder keer de deur opengaat, verliest het namelijk koude.

3) Besef dat, als er geen stroom is, niet alleen jouw wasmachine en tv niet werken, maar ook het elektrische vuur in de keuken, de boiler, waterpomp en dergelijke stoppen ermee. Bereid je per afzonderlijk apparaat in je huis daarop voor. En, indien er familieleden afhankelijk van een medisch apparaat zijn, moet je daar eveneens rekening mee houden.

4) Haal voldoende kaarsen, zaklampen en batterijen in huis om elke kamer van licht te voorzien. Klein detail met kaarsen: vergeet geen lucifers of aanstekers in huis te halen. Tuinlampen op zonne-energie kan je 's avonds overigens naar binnen halen.

5) Ook de verwarming zal niet functioneren als het geen stroom krijgt. Voorzie petroleumvuurtjes om in de winter de ergste koude te verdringen - en, indien je met meerderen bent, doe je er goed aan om met z'n allen zoveel mogelijk in één kamer te vertoeven. Zorg voor degelijke kledij, en zelfs een hoed, handschoenen en een sjaal zijn onontbeerlijk.

6) Bedenk hoe jouw voorouders hun eten wisten maken: kies opnieuw voor blikvoeding die extra lang goed blijft en niet verwarmd dient te worden. Indien je over een tuin, een koertje, of over een balkon beschikt, is een barbecuestel ideaal om voedsel te bereiden. Ook campingvuurtjes zijn een aanrader.

7) Ga vooraf tanken - want, ook daar werkt niets meer als er geen elektriciteit is.

8) Haal cash geld af zodat je bij de bakker en slager kan betalen zonder je bankkaart te moeten gebruiken.

9) Besef dat heel wat supermarkten niets zijn zonder elektriciteit en waarschijnlijk zullen sluiten bij een stroomonderbreking.

10) Ook de watercentrales zitten dan zonder stroom; met als gevolg, dat er misschien geen water uit de kranen komt - en, indien wel: is de kans groot dat het niet drinkbaar is. Voorzie dus enkele emmers water waarmee je kan afwassen, de was kan doen, iedereen van proper drinkwater kan voorzien, de toiletten kan doorspoelen, en zo meer. Vergeet de huisdieren niet: die moeten ook drinken.  Natuurlijk kun je vooraf lege flessen met drinkwater vullen, en ervoor zorgen dat je veel eerder een reserve bronwater in huis hebt gehaald.

Wat afwassen betreft: beter is om kartonnen borden en ander wegwerpmateriaal, zoals goedkope plastieken drinkbekers, in huis te hebben.

11) Om in contact te blijven met de buitenwereld schaf je jezelf best een radio aan die werkt op batterijen, laad ook je gsm op voorhand al op, want ook jouw huistelefoon werkt niet langer zonder elektriciteit.

12) Besef dat er allerlei soorten noodgenerators zijn en dat er al energieomzetters zijn vanaf 30 euro die je online kan kopen en die energie van je autobatterij omzetten in elektriciteit voor in huis. Al check je best even vooraf bij je autogarage of jouw batterij dergelijke generator aankan.

13) Wil je graag iets om handen hebben tijdens de stroomonderbreking? Leg dan alvast wat boeken, een gezelschapsspelletje of ander hobbymateriaal klaar. Heel wat merken verkopen ondertussen ook leesbrillen (al dan niet met glazen op sterkte) waarin aan beide kanten lampjes voorzien zijn. Zo kan je zelfs zonder enige verlichting nog rustig een boek lezen.

14) Heel wat stroomonderbrekingen gaan traditiegetrouw gepaard met relletjes. Probeer daarom steeds een veilige plaats te vinden wanneer je weet dat de stroom zal uitvallen en ga niet onnodig veel de straat op.

15) Tracht zoveel mogelijk apparaten uit de stopcontacten te halen - want, telkenmale jouw woonst opnieuw stroom krijgt, kunnen bepaalde toestellen het door de herhaaldelijke schokken begeven. Je kunt wél één lamp laten branden, opdat je kunt zien wanneer er stroom is, en wanneer niet.

16) Negen maanden na grote stroompannes in New York en LA bleek er een ware babyboom plaats te vinden. Ben je dus van plan om jouw vrije tijd op een andere wijze door te brengen dan louter lezend, dan neem je best vooraf jouw voorzorgsmaatregelen door genoeg anticonceptiemiddelen aan te kopen, bijvoorbeeld.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Betalende teksten...

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht