ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De nicotine in tabakproducten lijkt op nicotinamide…

Zaken, die op elkaar gelijken, zijn niet identiek aan elkaar.
door Tsenne Kikke - zondag 16 januari 2022 0:00

Roken is slecht voor de gezondheid, dodelijk zelfs. Vooral voor het stoffelijke lichaam. Ikzelf kan erover meespreken - want, ik rook al sinds m'n 13de en de laatste 20 jaar als een Turk.

Het meest vreemde is dat zeer veel wijze mensen heftige rokers waren. Toen ik in 1980 persoonlijk kennismaakte met de Nederlandse yogaleraar Jan Rijks (1901-1988), beter bekend onder de naam Saswitha, merkte ik hoe hij de ene sigaret na de andere opstak. Einstein rookte, maar ook Ouspensky, Gurdjieff, Nisargadatta Maharaj en zoveel andere intelligente mensen en leermeesters. Wat is er dan zo speciaals aan tabak, losstaande van het feit dat het een verslavend goedje is?

Och, ikzelf weet het niet en moet dus voortgaan op de (betrouwbare?) kennis van anderen. Daar bedoel ik mee, dat - indien je in het antwoord écht interesse bent - je het zélf maar moet gaan opzoeken om het dan misschien achteraf wel of niet ten lijve te ervaren. Maar, enkel voor de persoon die ogen heeft, ermee kan zien, en er dan ook iets mee kan aanvangen, plaatste ik er hieronder wel een hint op...

Vitamine B3 (nicotinezuur)

De nicotine in tabakproducten gelijkt op nicotinamide, maar op iets lijken wilt logischerwijze niet zeggen dat ze aan elkaar identiek zijn. Op de website van Benseng Foodsupplements BV vond ik een interessante tekst aangaande nicotinamide. Misschien heb je er iets aan, hoogstwaarschijnlijk niets. Maar dit geldt dan ook voor de meeste van mijn meer dan 10.000 andere teksten...

Vitamine B3 is een wateroplosbare vitamine die essentieel is voor de gezondheid. De stof is bekend als additief onder nummer E375. Vitamine B3 is essentieel voor de activiteit van vele enzymen in het lichaam, en speelt een kritieke rol bij de stofwisseling van vetten. Vitamine B3 is minder gevoelig voor licht, warmte en zuurstof dan andere vitaminen van de B-groep.

Vitamine B3 is beschikbaar in drie vormen: Niacine (nicotinezuur), Niacinamide (nicotinamide), en Inositol hexaniacinate (inositol nicotinate). De laatste twee vormen zijn beschikbaar als supplementen. De termen Niacine, Nicotinamide en Vitamine B3 worden vaak door elkaar gebruikt om een lid van deze familie aan te duiden, aangezien ze dezelfde biochemische activiteit hebben. Chemisch gezien zijn ze echter niet hetzelfde!

Niacine (Nicotinezuur)

Niacine komt voor in alle cellen van het lichaam, en wordt opgeslagen in de lever, die in staat is de stof zelf te produceren uit het aminozuur tryptofaan. Er is 60 mg tryptofaan nodig om één mg Niacine te maken. Niacine helpt het lichaam giftige en schadelijke stoffen te verwijderen, en het helpt bij de productie van seks- en stressgerelateerde hormonen in de bijnieren en andere delen van het lichaam. Hoewel Niacine van invloed is op alle aspecten van het lipidenprofiel, staat het ook bekend om haar nare bijwerkingen, waaronder jeuk, flushing (heftig blozen), en opvliegers. Deze bijwerkingen kunnen ondraaglijk zijn en zijn de voornaamste reden om Niacinegebruik te staken.

Niacinamide (Nicotinamide)

Nicotinamide is een synthetische variant van Vitamine B3, waar de carboxylgroep is vervangen door een carboxamidegroep (CONH2) en andere meer complexe amiden en esters. Hoewel de twee stoffen vergelijkbaar zijn, heeft Nicotinamide niet dezelfde farmacologische effecten als Niacine. Dit is een neveneffect van de conversie van Niacine. Nicotinamide veroorzaakt geen flushing, maar verlaagt het cholesterol ook niet.

Inositol hexanicotinate (Inositol nicotinate)

Inositol hexanicotinate is ook wel bekend onder de naam myo-inositol hexa-3-pyridinecarboxylzuur. Elke Inositol nicotinatemolecuul bevat zes moleculen van Niacine, die veresterd zijn tot één myo-inositol molecuul. Hieruit valt af te leiden dat dit een synthetische vorm is, die gecreëerd is uit natuurlijke Niacine. Ongeveer 80% van Inositol nicotinate is Niacine, en 20% is myo-inositol. Inositol nicotinate bestaat, zoals gezegd, uit zes Niacine moleculen, die met elkaar verbonden zijn door inositol. In het lichaam wordt deze verbinding afgebroken tot Niacine voor het de bloedsomloop ingaat. Omdat op deze manier Niacine langzaam wordt vrijgegeven, wordt aangenomen dat alle cholesterol-verlagende voordelen van Niacine worden gevoeld, terwijl er weinig ruimte is voor bijwerken zoals flushing of leverschade.

NADH en NADPH

Twee unieke vormen van Vitamine B3 zijn co-enzymen, genaamd Nicotinamide Adenine Dinucleotide, ofwel NAD+, en Nicotinamide Adenine Dinucleotide Fosfaat, of NADP+. Het zijn witte vormloze poeders, hoogst hygrocopisch en wateroplosbaar. De vaste vorm van deze stoffen is stabiel als hij droog en donker wordt bewaard. NAD+ kan omgezet worden in NADP+. NAD+ en NADP+ dragen bij aan de productie van celenergie en lipiden (verantwoordelijk voor celgroei).

Nicotinamide Adenine Dinucleotide (NAD+) is een co-enzym dat in alle levende cellen voor komt. NAD+ is een oxidatiemiddel: het accepteert electronen van andere moleculen. Deze reactie creëert op zijn beurt NADH, wat vervolgens ingezet kan worden als reductieagent om electronen te doneren.

NAD+ wordt gecreëerd uit de aminozuren tryptofaan of asparaginezuur. Ingewikkeldere vormen van de co-enzymen worden opgenomen uit voeding, in de vorm van Niacine. Niacine en Niacinamide worden geproduceerd binnen cellen, wanneer de Niacinamidegroep vrijkomt uit NAD+.

Nicotinamide Adenine Dinucleotide Fosfaat (NADP+), is een co-enzym dat gebruikt wordt in anabole reacties, zoals de synthese van lipiden en nucleïnezuur. NADPH is de gereduceerde vorm van NADP+.

Introductie

Niacine werd als eerste beschreven door Oostenrijkse scheikundige Hugo Weidel in 1873, in zijn studie van nicotine. Toen de eigenschappen van Niacine werden ontdekt werd de naam 'nicotinezuur' snel vervangen, zodat de stof niet geassocieerd zou worden met nicotine. Men wilde vermijden dat de gedachte kon ontstaan dat sigaretten vitaminen bevatten, of dat vitaminen of Niacine-rijke voeding nicotine bevatten. Door de Engelse term Nicotinic Acid' te combineren met 'vitamin' ontstond de term 'Niacin', in het Nederlands 'Niacine'. Niacine wordt ook vaak Vitamine B3 genoemd, omdat het de derde van de B-vitaminen was die ontdekt werd. In het begin heeft de substantie ook de naam 'Vitamine PP' gedragen.

In ontwikkelde landen is een tekort zeldzaam, maar het komt wel voor in omstandigheden van armoede, ondervoeding, en chronisch alcoholgebruik. Harnup's ziekte is een erfelijke ziekte die leidt tot Niacinetekort. Maïs bevat voldoende Vitamine B3, maar in zo'n vorm dat het niet door het lichaam opgenomen kan worden als het niet in een speciaal kookproces wordt omgezet in Vitamine B3. Tekorten komen daarom vaker voor in gebieden waar maïs wordt gegeten als basisvoedingsstof. Niacine verdwijnt gemakkelijk als voedsel bereid wordt in water.

De omzetting van tryptofaan in Vitamine B3 kan plaatsvinden in het lichaam, maar het duurt lang, en de aanwezigheid van Vitamine B1 en B6 is vereist. Vitamine B12 lijkt ook verwant: zelfs een minimaal tekort aan deze vitamine kan verlies van Vitamine B3 in de urine veroorzaken. Een tekort aan één van deze vitaminen kan daarom ook leiden tot verlaagde Vitamine B3-niveaus.

Niacine komt van nature voor in gist, broccoli, wortels, tomaten, aardappels, kaas, melk, eieren, kalf, varkensvlees, runderlever en -nieren, zalm, zwaardvis, tonijn, zonnebloemzaden en pinda's.

Toepassing

Vitamine B3 wordt doorgaans voldoende ingenomen in een gezond voedingspatroon, maar voor sommige individuen kan (orale) supplementatie verstandig zijn. De substantie kan extern worden aangebracht om een gezonde huid te stimuleren. Als het oraal wordt genomen wordt Vitamine B3 het best gecombineerd met de rest van de B-vitaminen en Vitamine C, in een multivitamine-supplement of een B-complex vitamine supplement.

De Niacinamide (nicotinamide) vorm van Vitamine B3 is beschikbaar in supplementvorm. Het komt vaak voor in supplementen voor zwangere vrouwen of kinderen, de Niacinamide vorm wordt hier doorgaans verkozen boven de Niacine vorm.

Inositol nicotinate wordt gebruikt in capsules en tabletten als time-release vorm van Vitamine B3 (langzame opname). Deze tabletten en capsules hebben mogelijk minder bijwerkingen dan Niacine, maar er is een mogelijkheid dat ze leverschade veroorzaken.

Veel supplementen bevatten zowel Niacine als Niacinamide, met kleinere hoeveelheden Niacine en grotere hoeveelheden Niacinamide.

Er zijn twee belangrijke enzymen (NADH en NADPH) die bijdragen aan de productie van celenergie en lipiden (verantwoordelijk voor celgroei). Deze enzymen helpen je huid een barrière aanleggen tegen externe factoren die het verouderingsproces beïnvloeden. Als mensen ouder worden maken ze juist minder NADH en NADPH aan. Als het plaatselijk wordt aangebracht, kan Niacinamide het krimpen van de aanmaak van deze stoffen mee tegengaan.

Dosering

De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid Niacine is in de meeste landen vastgesteld op 2-12 mg/dag voor kinderen, 14 mg/dag voor vrouwen, 18 mg/dag voor mannen, en 18 mg/dag voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Upper Limits

De 'upper limit' (UL: hoogste dosis die ongevaarlijk is) is voor volwassen mannen en vrouwen vastgesteld op 35 mg/dag, gebaseerd op de mate waarin flushing optreedt. Deze UL is van toepassing op mannen en vrouwen boven 19 jaar, en geldt alleen voor Niacine dat uit supplementen wordt gehaald, of uit voedingsmiddelen die extra zijn versterkt met Niacine.

De Europese 'Food and Safety Authority' (EFSA) heeft UL voor Niacinamide voor volwassenen op 900 mg per dag gezet, voor Niacine op 10 mg per dag. Voor jongeren gelden andere waarden: 150 mg Niacinamide en 2 mg Niacine voor 1- tot 3-jarigen.

Een populaire vorm voor een dieetsupplement is Inositol hexanicotinate (IHN), wat doorgaans wordt verkocht als 'no-flush' of 'flush-free' Niacine in hoeveelheden van 250, 500, of 1000 mg tabletten of capsules.

Voor een therapeutische dosis wordt de hoeveelheid doorgaans flink opgevoerd, maar bij deze voedingsstof moet het gevaar voor vergiftiging altijd in de gaten gehouden worden.
Hoge doses Niacine worden doorgaans ingezet om bepaalde ziekten in de hand te houden, zoals hoog cholesterol. Doses zijn in dit geval 1000-2000 mg, twee tot drie keer per dag. Zulke hoge doses zijn 'farmacologisch' (er kan een interactie optreden), en kunnen alleen worden voorgeschreven door een arts. Deze zal de hoeveelheid Niacine in het dieet in een periode van 4-6 weken langzaam opvoeren, en adviseren dat het medicijn met de maaltijd wordt ingenomen om maagirritatie te voorkomen.

Twee Amerikaanse organisaties, de American Heart Association en de National Cholesterol Education Program zijn beide van mening dat alleen voorgeschreven Niacine gebruikt zou moeten worden bij het behandelen van dyslipidemie. De effectieve inname is 1500-3000 mg Niacine per dag, en zou alleen genomen moeten worden onder toeziend oog van een geneeskundige. Bij deze doses kunnen potentieel ernstige bijwerkingen optreden. Het is essentieel dat leverenzymen in dit geval in de gaten gehouden worden.

Als ongewenste bijwerkingen optreden bij hoge doses, worden die doorgaans teruggedraaid als de dosis wordt verlaagd of als met gebruik wordt gestopt.

Als flushing optreedt duurt het vaak niet langer dan 15 tot 30 minuten. Soms gaat het gepaard met een prikkelend of jeukerig gevoel, vooral op plekken die bedekt zijn door kleding. Dit effect kan worden tegengegaan door een half uur voor de inname van Niacine 300 mg aspirine te nemen, of met één tablet ibuprofen per dag. Na een aantal weken regelmatig slikken is flushing bij de meeste patiënten verdwenen.

Contra-indicaties

Vanwege de mogelijke bijwerkingen en interacties met andere medicijnen, kan Vitamine B3 het beste gebruikt worden onder toezicht van een arts.

Alcohol en antibiotica zijn antagonisten van deze vitamine.

Anticonceptiepillen verminderen de biobeschikbaarheid van Vitamine B3 in het lichaam.

Als u lange tijd één van de Vitamine B's slikt kan er de voorraad belangrijke Vitamine B's uit balans raken. Daarom wordt doorgaans geadviseerd om een Vitamine B Complex te nemen, in plaats van één van de vitaminen los te nemen.

Niacine

In doses hoger dan 200 mg veroorzaakt Niacine (maar niet niacinamide!) flushing door de bloedvaten te verwijden. Dit kan er ook toe leiden dat de bloeddruk daalt. U kunt flushing verminderen door 30 minuten voor inname van Niacine een aspirine te nemen. Doe dit alleen onder toezicht van een dokter.

Andere dermatologische aandoeningen omvatten jeuk, droge huid en uitslag, waaronder eczeem (-verergering) en acanthosis nigricans (verdikking en verkleuring van de huid). Klachten over het verteringsstelsel, zoals indigestie en misselijkheid, komen voor. Hyperglykemie, hyperurikemie, hartritmestoornissen en 'aangeboren afwijkingen in proefdieren' worden genoemd onder de bijwerkingen.

Niacine versterkt homocysteïneniveaus in het bloed, wat wordt geassocieerd met een vergroot risico op hartaandoeningen.

Hoge doses Niacine kunnen het bloedsuikerniveau verhogen, wat een negatief effect heeft op diabetes mellitus. Patiënten met diabetes die hun anti-diabetesmedicijnen bleven gebruiken ervoeren geen grote veranderingen in bloedglucoseniveaus.
Hoge doses kunnen peptische zweren (zoals maagzweren) en leverschade veroorzaken. Mensen met diabetes, staar, een leveraandoening of peptische zweren, moeten extreem voorzichtig zijn bij het gebruik van Niacine.

Extreem hoge doses Niacine kunnen leiden tot Niacine Maculopathie: een verdikking van de macula (gele vlek) en het netvlies in het oog. Het zicht gaat achteruit en uiteindelijk kan blindheid optreden. Deze Maculopathie wordt doorgaans teruggedraaid als met stopt met het innemen van Niacine.

Als men besluit Niacine te gebruiken, wordt doorgaans aangeraden om Niacine 's nachts te nemen: men ervaart flushing dan tijdens de slaap. Omdat de meeste cholesterol 's nachts door de lever wordt geproduceerd levert dit ook de beste resultaten op voor cholesterolreductie.

Niacine Interacties

Niacine en andere cholesterolverlagende medicijnen kunnen op elkaar inwerken. Niacine kan de werking van bloedverdunnende medicijnen versterken, waardoor een risico op bloedingen optreedt. Als je Nicotinepleisters gebruikt samen met Niacine wordt het risico op flushing vergroot. Meer dan 500 mg per dag voor een lange tijd achter elkaar kan leiden tot leverschade.

Niacinamide

Niacinamide is de vorm die het meest voorkomt in verrijkte voeding. De bijwerkingen van Niacinamide zijn beperkt in vergelijking met die van Niacine. Niacinamide vermindert flushing, maar op de lange termijn wordt het geassocieerd met leverschade.

Inositol hexanicotinate

Inositol hexanicotinate is de enige vorm van time-release Niacine waarvan geen bijwerkingen bekend zijn. De langzame vrijkoming ('time release') zorgt ervoor dat bijwerkingen geen kans hebben om de kop op te steken. Onderzoek naar deze relatief nieuwe vorm Vitamine B3 is echter beperkt. Het is mogelijk dat er nog nieuwe bijwerkingen ontdekt worden, al acht men de kans hierop klein.

Wat Osho, die de leeftijd van 59 jaar niet bereikte, betreft...: dat is een geheel ander verhaal. Over zijn inname van lachgas, bijvoorbeeld, lezen we het volgende op Wikipedia:

Bij inademing van lachgas ontstaat door een daling van de partiële zuurstofdruk hypoxie in het bloed, de longen en de hersenen, waardoor een bewustzijnsdaling optreedt die enigszins lijkt op dronkenschap.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht