ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Zware sigaretten- of wietroker? Pijn in één knie? Laat je onderzoeken !

Zelfs niet-rokers kunnen carcinogene stoffen inademen.
door Tsenne Kikke - vrijdag 1 februari 2008 0:43

Longaandoeningen zijn, naast hartaandoeningen, de voornaamste oorzaken van overlijden, evenals de aanstootgevers van allerhande ziekten. Dit geldt zowel voor Europa als voor de rest van de wereld. Iedereen kan door een longaandoening worden getroffen, niet enkel en alleen rokers. Zelfs als je niet rookt, kun je carcinogene stoffen inademen.

Maar, uit nieuw onderzoek blijkt duidelijk dat één jointje evenveel schade aan de longen doet als 20 sigaretten.

Onderzoekers uit Nieuw Zeeland voorzien een toekomstige longkankerepidemie onder wietrokers. Eerdere onderzoeken wezen al uit dat het roken van wiet kanker kan veroorzaken, maar voor het eerst is de connectie met longkanker zo duidelijk. Natuurlijk lopen mensen die cannabis zonder tabak roken een groter risico dan de anderen, die de cannabis wel met tabak vermengen. Toch ...

In een artikel in 'Tthe European Respiratory Journal', een vaktijdschrift voor longartsen, beschrijven geneesheren waarom wiet zo gevaarlijk is. Een joint bevat twee keer zoveel kankerverwekkende stoffen als een sigaret. En doordat joints vaak zonder filter gerookt worden, komen er meer schadelijke stoffen in de longen terecht. De rook wordt ook nog eens dieper geïnhaleerd, men houdt het viermaal langer vast, met als gevolg dat het langer in de longen blijft hangen dan sigarettenrook. Daardoor worden er meer schadelijke stoffen opgenomen in het lichaam.

De onderzoekers onderzochten 79 longkankerpatiënten teneinde de grootste oorzakelijke risicofactoren te vinden. Naast familiegeschiedenis en beroepen werd er ook gevraagd naar roken, drank en drugsgebruik. En wat bleek? Als mensen tien jaar lang 1 joint per dag, of vijf jaar lang 2 joints per dag roken, hebben ze 5.7 keer zoveel meer kans om longkanker te krijgen.

De onderzoekers vinden het vreemd dat er zo weinig onderzoek is gedaan naar weed roken, terwijl er zoveel aandacht wordt besteed aan sigarettenrook. Wiet kan volgens hen de oorzaak zijn van 1 op de 20 longkankergevallen in Nieuw Zeeland.

Artritis aan de knie is in de meeste gevallen een voorteken dat iemand één of andere vorm van longkanker aan het ontwikkelen is. Tussen 2000 en 2005 bezochten meer dan 6.500 nieuwe patiënten de kliniek. Allen klaagden ze over artritis in de knieën. 296 onder hen hadden mono-artritis: een ontsteking in slechts één knie. Allen bezaten de eerste voortekenen van longkanker: reeds 2% van de longcellen was aangetast. Het waren allemaal mensen van rond de middelbare leeftijd en die al jarenlang zware rokers waren. Maar omdat het nog maar slechts 2% was, konden de longkankercellen operatief worden weggenomen. Na de operatie namen de symptomen aan de knie af, hetgeen de relatie tussen artritis van de knie en longkanker bevestigde.

Nota: Afbeeldingen en talrijke artikelen uit 2008 werden achteraf verwijderd, omdat ze verouderd waren - of, ze namen teveel schijfruimte in beslag.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht