ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Kanker: Over roken, alcohol consumeren en hete thee drinken

Verhoogde kans op slokdarmkanker bij het drinken van hete thee?
door Tsenne Kikke - dinsdag 20 februari 2018 15:41

Sigaretten roken en teveel alcohol consumeren verhogen het risico op het verkrijgen van een slokdarmkanker, die vervolgens het buisvormige, gespierde kanaal waarlangs het voedsel via de keel de maag bereikt, aantast. Dat wisten we al. Maar in een nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift 'Annals of Internal Medicine', stond onlangs vermeld dat er nog iets anders is dat met dat soort van kanker is verbonden, namelijk: als men daarbij nog eens gloeiend warme thee drinkt...
 
Bij personen, die regelmatig rookten en minstens één alcoholische drank per dag nuttigden, werd vastgesteld dat het risico om in zichzelf een slokdarmkanker te ontwikkelen vijfmaal hoger was dan bij mensen die geen één van de drie gewoonten hadden aangekweekt. Bij mensen, die niet rookten, noch dronken, had het drinken van hete thee daarentegen geen betekenisvol effect op slokdarmkankerontwikkeling.

In die studie analyseerden Chinese onderzoekers, onder leiding van professor Jun Lu, verbonden aan de 'Peking University School of Public Health', de gegevens van 456.000 volwassenen tussen de 30 en de 79 jaar oud, waarbij in het begin van de studie geen kanker werd vastgesteld.

In de vragenlijst, die aan hen werd voorgeschoteld, werd onder andere gevraagd of ze rookten, alcohol consumeerden en thee dronken. Daarna werden ze allemaal negen jaren lang opgevolgd om te kunnen zien hoeveel onder hen die kanker in zichzelf zouden ontwikkelen - want, China behoort nu eenmaal tot de landen waar slokdarmkanker relatief vaak voorkomt. Uiteindelijk werd er bij ongeveer 1.730 personen die vorm van kanker waargenomen.

Zo kwam men tot de vaststelling, dat zij, die regelmatig zeer warme thee dronken, en bovendien nog rookten en dronken, veel meer risico liepen om slokdarmkanker te verkrijgen. Bij personen, die regelmatig thee dronken, en ofwel rookten en alcohol dronken - maar niet allebei - werd eveneens een verhoogd risico vastgesteld, maar minder hoog. En, bij mensen die enkel en alleen hete thee dronken, werd er niets significants vastgesteld.

Die gehele studie beruste enkel op observatie, waardoor er geen oorzaak-en-gevolg-verband kon worden vastgesteld. Maar de onderzoekers speculeerden dat hete thee het slokdarmweefsel zou kunnen beschadigen, waardoor de mogelijkheid bestaat dat de verwondingen, die door roken, drinken en andere risicofactoren worden veroorzaakt, verergeren. Een andere mogelijkheid is, dat hete thee drinken de slokdarm herhaaldelijk dermate kan irriteren dat er ontstekingen in ontstaan, die dan kunnen leiden tot de ontwikkeling van slokdarmkanker.

De afgelopen jaren is er heel wat tegenstrijdige informatie over thee en kanker gepubliceerd. Reeds in 2016 concludeerde de Wereldgezondheidsorganisatie dat warme dranken boven 60 graden, inclusief thee, verband hielden met een verhoogd risico op slokdarmkanker. Anderzijds, werd in het verleden thee vele malen als uitverkoren drank uitgeroepen vanwege zijn potentiële kankerbestrijdende vermogens, waarbij vooral groene thee in het algemeen geassocieerd werd met een lager risico op kanker.

Maar, in bovenvermelde studie werd niet zozeer de thee aangevallen: wél de temperatuur. Doch, dat geldt dan ook voor hete koffie, hete soep, enzovoorts, evenzeer voor voedsel dat men inslikt terwijl het nog gloeiend heet is.

Advies: steek een thermometer in jouw kopjes thee, en wacht totdat de temperatuur onder de 60 graden is gedaald. :-) Of, doe wat de Britten doen: blus jouw thee met een scheutje koude melk.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht