ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wie in fake news gelooft, laat zich minder vaccineren

Wel moet er een onderscheid worden gemaakt tussen jongeren en volwassenen.
door Tsenne Kikke - dinsdag 25 mei 2021 23:44

De Vlaming maakt goed het onderscheid tussen fake news over het coronavirus en feiten. Maar er zijn uitzonderingen...

Professoren van de UA en de VUB legden voor 'De Stemming', een breed onderzoeksproject van ­De Standaard en de VRT, elf stellingen voor aan Vlamingen, met de vraag of ze geloofwaardig of ongeloofwaardig zijn. Zeven stellingen waren fout, vier waren correct. Uit de antwoorden blijkt dat Vlamingen het onderscheid wel degelijk maken. Nepnieuwsberichten worden veel minder geloofwaardig geacht dan waarachtige stellingen.

Maar er zijn uitzonderingen. Eén op de vier gelooft de stelling dat vitamine C de kans verkleint om besmet te raken met het coronavirus, terwijl dit niet klopt. Nog altijd bijna een op de vijf denkt dat ziekenhuizen en woonzorgcentra een financiële compensatie krijgen per coronadode.

De misvattingen kunnen effect hebben op de vaccinatiebereidheid. Van de Vlamingen die alle fake news-stellingen geloven, wil 61 procent zich laten vaccineren, ten opzichte van 81 procent voor de gehele bevolking. Van wie geen enkele fake news-stelling gelooft, wil 86 procent zich laten vaccineren. Wie het nepnieuws geloofde, steunt ook meer de stelling dat de coronamaatregelen versoepeld moeten worden voor wie al gevaccineerd is (61 procent). Van wie geen enkele fake news-stelling geloofde, is amper 28 procent daar voorstander van.

De goedgelovigen zijn over het algemeen jonger. Dat heeft waarschijnlijk met hun mediagebruik te maken. Jongeren gebruiken meer sociale media waarop fake news circuleert. Dat maakt bijvoorbeeld dat 27 procent van de 18- tot 29-jarigen gelooft dat vaccins tot onvruchtbaarheid kunnen leiden. Bij de 50-plussers is dat slechts 6 procent.

Er is geen duidelijk verband met politieke interesse. Wel blijken Vlamingen met een rechtse voorkeur volgens de onderzoekers gevoeliger te zijn voor fakenews-stellingen dan burgers die links stemmen. Ze geloven bijvoorbeeld dubbel zo vaak de stelling over vaccins en onvruchtbaarheid (14 procent) als Vlamingen met een linkse stem (7 procent).

Ook het belang dat mensen hechten aan de vrijheid van meningsuiting bepaalt het geloof in nepnieuws. Wie het erg belangrijk vindt vrij zijn mening te kunnen zeggen, gelooft meer fakenews-stellingen. "Het op prijs stellen van vrije meningsuiting hangt samen met de vrijheid om te geloven wat niet waar is," besloten de onderzoekers.

Polarisatie

Dat duidt op een polarisatie in de samenleving die de onderzoekers ook op een andere manier probeerden te meten. In de VS meet men al langer hoe kiezers uit het ene kamp kiezers uit het andere kamp als mens zien. Ze gebruiken daarvoor de vraag hoe iemand zou reageren als de zoon of dochter een verloofde zou hebben die aanhanger is van een bepaalde partij.

Daaruit blijkt dat er heel veel negatieve gevoelens naar boven komen als iemand met een Vlaams Belang-militant(e) thuiskomt. Omgekeerd zijn Vlaams Belangers ook niet tevreden als iemand een aanhang(st)er van een klassieke of een linkse partij als verloofde heeft. Ook N-VA-aanhangers zijn controversieel in de twee richtingen, maar minder.

‘Affectieve polarisatie’ noemen de onderzoekers het fenomeen. Politiek dringt de persoonlijke levenssfeer binnen.

Bron: De Standaard

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


chans Gepost op: 30/05/2021 13:50:13
chans

Dag ,

 

ik volg vanaf het begin het debat van Covit 19 -op de achtergrond-

Hierbij vallen drie uitgangspunten op die moeilijk met elkaar te verzoenen zijn.

Eén strekking beweert dat het is verzonnen, dat het niet bestaat en nooit gedetecteerd is,

Een tweede strekking beweert dat het is ontstaan door overdracht van dier op mens.

Strekking beweert dat het door de mens zelf is gemaakt.

Dat zorgt voor verwarring bij heel wat mensen die het onderzoek hierrond ter harte nemen.

Bekijk en bestudeer aub eens bijgevoegde film GRONDIG!

Wat mij betreft zijn hierdoor de eerste tweestellingen niet langer meer houdbaar.

 

Mvg. Hans Coudyser.

 

https://stichtingvaccinvrij.nl/is-covid-19-een-biowapen/


Tsenne Kikke Gepost op: 30/05/2021 17:13:24
Tsenne Kikke

Dag Hans Coudyser,

Je volgt vanaf het begin het debat? Ik, en miljoenen anderen ook, maar dat maakt van ons nog geen alwetende experten, of wel?

'Covid-19-een-biowapen'? Je bent dus één van de vele fake news-aanhangers, die het niet kan nalaten zijn geloof via deze website te verkondigen? Da's oké: we leven in een vrij land. Je moet je dan ook niet laten vaccineren met zo'n 'biowapen'. De titel van deze blog luidt nu eenmaal:  'Wie in fake news gelooft, laat zich minder vaccineren'. :-)

"Bekijk en bestudeer aub eens bijgevoegde film GRONDIG!", schreef je.

Maar, met zijn eerste woorden loopt het al mank: "I am under the belief it is a man made virus... Now..., sure we could be wrong and that's how science works, but I'm tired to waste more energy..."

1) Dat is zijn persoonlijk geloof: niet gebaseerd op écht weten, hé!
2) Ja, hij kan verkeerd zijn... (en is het volgens mij ook).
3) Moe om meer energie te verspillen, ... wijst op een ongeduldig iemand.

Laten we rustig aan de toekomst afwachten. Want, al zijn leugens nog zo snel, waarheden achterhalen hen wel.

'k Kan daar dus geen tijd aan besteden. En beste Hans, zelfs indien ik het zou doen, blijf ik bij mijn originele, meest gezonde strekking. Mag dat?  

Dat filmpje bestuderen, laat ik dus aan andere lezers over, maar volgens mij zul je enkel en alleen mensen aantrekken die daarin al enig geloof stellen ... Geen nieuwkomers dus.

PS: Opgeleid door sjamaan Jóska Soós?... las ik. 'k Heb die man ook gekend, via Pierre Withaeghels uit Mortsel.

Nota: Volgens de in Washington gevestigde Arms Control Association is het Verdrag Biologische Wapens een wettelijk bindend verbod op biologische wapens.

Het werd opengesteld voor ondertekening op 10 april 1972 en trad op 26 maart 1975 in werking. Momenteel zijn 182 landen  toegetreden. Tien staten hebben het Verdrag Biologische Wapens niet ondertekend of niet geratificeerd: Tsjaad, de Comoren, Djibouti, Eritrea, Israël, Kiribati, Micronesia, Namibië, Zuid-Soedan en Tuvalu.

Maar allee, je hebt nu eenmaal mensen die écht denken dat de Chinezen iedereen in de wereld willen uitroeien, opdat enkel en alleen China op de wereldkaart blijft bestaan... :-)

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht