ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: over iemand die een uitleg over Gurdjieff's leer trachtte te geven

Interesse in Zelf-kennis?…
door Tsenne Kikke - zaterdag 4 december 2021 16:05

Over Kundalini worden er zeer veel verhalen geschreven waarvan geen woord gegarandeerd de waarheid is. De reden daarvan is dat mensen de dingen, die in boek beschreven staan, als waarheid in zich opnemen, om het dan aan anderen te verkondigen alsof het 'hun waarheid is'.

Maar, van zodra anderen welwillend bereid zijn die verkondigingen klakkeloos te willen geloven, en ermee gaan experimenteren, zullen zij - via een vorm van zelfhypnose - zichzelf in een nog diepere slaap loodsen. Ook een garantie.

Doch, zoals ik reeds eerder meermaals vermeldde, hoef je geen woord van al hetgeen ik verkondig te geloven, gewoonweg omdat 'geloven' geen 'echt weten' is. En, als je dan toch de gelovige wil uithangen, bijvoorbeeld, omdat eigen denken teveel inspanning vraagt, zijn er iets meer dan 4.200 godsdiensten ter beschikking waaruit je vanuit de luie zetel kan kiezen. :-)

Gurdjieff had nu eenmaal de gewoonte om de zogenaamde 'Ware Kennis' voor gewone stervelingen heel diep te verbergen. Daarom bracht hij metaforische verhalen - opdat zij, die over een klein beetje bewustzijn beschikken - en, na alles voor een derde maal te hebben gelezen, misschien achter de woorden zouden kunnen lezen.

Anders gezegd: indien je de dingen, die Gurdjieff schreef letterlijk opneemt, verdwaal je in een dichte mist; een iets, waarin hij zich kon verkneukelen, ... den deugniet. :-)

Zo had hij de gewoonte om tijdens bijeenkomsten iemand aan te duiden die teksten uit zijn boek 'Beëlzebub's verhalen aan zijn kleinzoon' voorlas. Achteraf vroeg hij aan de aanwezigen wat ze er uit begrepen hadden, en van zodra hij aanhoorde dat er iemand bij was die er dan tóch iets van begreep, wijzigde hij de teksten, teneinde 'de beenderen nog dieper te begraven'.

Het is dan ook logisch dat vandaag de dag iedere lezer er het zijne over zal denken. Hieronder is een filmpje, die jou, bijvoorbeeld, meer vertelt over 'kundalini', de 'kundabuffer', de 'Wet van Zeven', 'Beëlzebub', 'Voeding voor de Maan', en zo meer. Ik bedoel: volgens zijn interpretaties. Sommige dingen liggen dichtbij hetgeen Gurdjieff aan ons wilde overdragen: aan jou om dat koren van het kaf te scheiden.

Daaronder plaatste ik een ander filmpje, waarin iemand luidop uit Gurdjieff's 'Bijbel' voorleest.

Ondertussen heb je het misschien al begrepen: spijtig genoeg enkel en alleen gericht aan mensen die aan Zelfkennis doen - zijnde: 'Het Kennen van het Ware, Innerlijke Zelf'. Een 'Zelf', losstaande van de diverse persoonlijkheden en de honderdtallen 'ikjes'.

Tussen haakjes: ooit al eens de vraag "Wie of wat ben ik?" aan jezelf gesteld, en daarop dan ook een zinnig antwoord verkregen?...

Toegegeven: geen mens kent zichzelf, noch de ander, al denken sommigen van wel. Maar ook dat 'denken' is geen 'echt weten' - of, denk je van wel? :-)

Interesse om één van de meest belangrijke hoofdstukken uit Gurdjieff's Bijbel te aanhoren? ... :-)

Beelzebub`s Tales to His Grandson - Chapter 39

En, heb je er iets aan gehad?...

Aan de eclectici: Luister zo nu en dan eens 3x gewoonweg naar de muziek die bij de 'Fifth obligatory Movement' behoort, en laat het in jouw diverse breinen resoneren...

Op zoek naar een specifief product, therapeut, organisatie, winkel of praktijk? Klik dan op deze link! (nog in opbouw)

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht